GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alphabetovo poslovanje u oblaku razočaralo investitore, dionice srušene

Alphabetovo poslovanje u oblaku razočaralo investitore, dionice srušene
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2023 / 19:49
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Googleova matična tvrtka, Alphabet, izvijestila je o kvartalnim poslovnim rezultatima koji su bili iznad očekivanja, no usporavanje segmenta usluga u oblaku razočaralo je ulagače i donijelo snažan pad dionica.

Prihodi u razdoblju od srpnja do rujna skočili su 11,1 posto na 76,8 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa od 75,8 milijardi dolara.

Dvoznamenkasta stopa rasta dolazi nakon četiri uzastopna tromjesečja anemičnog poslovanja kao rezultat slabljenja tržišta oglašavanja i povećane konkurencije TikToka.

Prihodi od oglašavanja u tromjesečju skočili su 9,5 posto na 59,65 milijardi dolara, dok je YouTube objavio rast prihoda od 12,5 posto na 7,95 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa od 7,81 milijardu dolara. Uprava je rekla da je Shorts format, kao odgovor na TikTok, dosegao 70 milijardi pregleda dnevno, u odnosu na oko 50 milijardi na početku godine. Tražilica je donijela 44,0 milijarde dolara prihoda, što je rast od 11,3 posto i iznad konsenzusa od 43,2 milijarde dolara, piše Momentum.

Segment poslovanja u oblaku zabilježio je rast prihoda od 22 posto na 8,41 milijardu dolara, što je ispod očekivanja od 8,64 milijarde dolara. Operativna dobit u segmentu dosegla je 266 milijuna dolara, ispod konsenzusa od 434 milijuna dolara i slabije od rezultata iz prethodnog tromjesečja.

Širenjem primijenjene umjetne inteligencije ovaj segment poslovanja, u kojemu se tvrtka natječe prvenstveno s Amazonom i Microsoftom, još više dobiva na značaju, jer se mnoge tvrtke okreću tim uslugama. Uprava tvrtke rekla je analitičarima da je rast oblaka "ostao snažan u svim zemljopisnim područjima, industrijama i proizvodima", ali da stopa širenja "odražava napore u optimizaciji korisnika", izraz koji se općenito koristi za opisivanje situacije kada korisnici smanje potrošnju.

Inovacijski poslovi tvrtke, koji uključuju znanstveni centar Verily i projekt autonomnih vozila Waymo, ostvarili su prihod od 297 milijuna dolara uz operativni gubitak sličan prošlogodišnjem iznosu od 1,2 milijarde dolara.

Kada je riječ o profitabilnosti tvrtke, zarada po dionici (EPS) skočila je 46 posto na 1,55 dolara, nadmašivši očekivanja od 1,45 dolara. Operativna dobit u tom je razdoblju porasla 24,6 posto na 21,3 milijarde dolara, dok je marža skočila 3,1 postotni bod na 27,9 posto.

Dionice Alphabeta pale su gotovo devet posto na početku trgovačkog dana, ali su još uvijek u porastu od oko 44 posto u 2023. godini.

Tagovi: Alphanet, Google, cloud, oblak
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE