GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adobe i dalje bez značajnog doprinosa AI u rastu prihoda

Adobe i dalje bez značajnog doprinosa AI u rastu prihoda
IZAZOVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 10:08
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američka softverska tvrtka Adobe zabilježila je nagli pad cijene dionice nakon objave kvartalnih rezultata koji su razočarali njezine poslovne izglede, ostavljajući ulagače zabrinutima da bi novi alati temeljeni na umjetnoj inteligenciji (AI) mogli predstavljati ozbiljnu prijetnju tvrtki.

Uprava u tekućem tromjesečju očekuje prihod u rasponu od 5,25 do 5,30 milijardi dolara, ispod konsenzusa od 5,31 milijarde dolara, što daje očekivanu stopu rasta od devet posto. Očekuje se da će zarada po dionici isključujući jednokratne stavke (EPS) iznositi 4,35-4,40 USD, oko konsenzusne razine od 4,38 USD, piše Momentum.

Adobe, koji predstavlja apsolutnog lidera na području softvera za kreativce, u proteklom se razdoblju suočio s tvrdnjama da će novi generativni AI alati postati ozbiljna konkurencija. Adobeov odgovor je integracija vlastitog AI modela, Firefly, u glavne proizvode kao što su Photoshop i Illustrator. Ova bojazan došla je do izražaja kada je OpenAI nedavno predstavio Soru, alat za generiranje video sadržaja iz teksta.

Gledano po segmentima, Adobe u tekućem kvartalu očekuje konstantan prihod u segmentu digitalnih medija od 440 milijuna dolara, ispod konsenzusa od 459 milijuna dolara, što je razočaralo investitore koji su očekivali financijske učinke od primjene AI modela.

Očekuje se da će ukupni prihod u ovom segmentu biti u rasponu od 3,87 do 3,90 milijardi USD, au segmentu Digital Experience 1,31 do 1,33 milijarde USD.

U prvom fiskalnom tromjesečju koje je završilo u veljači prihodi su skočili 11,2 posto na 5,18 milijardi dolara, iznad konsenzusne procjene od 5,15 milijardi dolara. Segment digitalnih medija rastao je po stopi od 12 posto, dok je stopa rasta prihoda divizije koja uključuje marketinški i analitički softver, Digital Experience, iznosila 10 posto.

Prilagođeni EPS iznosio je 4,48 USD, iznad konsenzusa od 4,38 USD.

Kompanija je najavila novi program otkupa dionica vrijedan 25 milijardi dolara, dok će prethodni vrijedan 15 milijardi dolara isteći krajem fiskalne 2024. godine.

Nakon što je Adobe odustao od preuzimanja startupa za dizajn proizvoda Figma u prosincu zbog regulatornih prepreka i platio Cehu milijardu dolara, tvrtka je najavila da bi mogla razviti kategoriju proizvoda u partnerstvu s Figmom.

Dionice Adobea pale su 10 posto na 512 dolara nakon objave rezultata u produženom trgovanju, dok su od početka godine pale za oko 14 posto.

Tagovi: Adobe, umjetna inteligencija, ai, firefly, photoshop, illustrator
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE