GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliko svjetsko ime stiže u Osijek?

Veliko svjetsko ime stiže u Osijek?
SENZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 08:45
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Jako ime je s Opus Arene najavljeno na mjestu sportskog direktora, a jako ime je i u ozbiljnoj kombinaciji. Da je riječ o nekom igraču rekli bismo da se radi o transfer bombi!

Čelnici bijelo-plavih na mjestu sportskog direktora žele Josea Bota (57), Portugalca s bogatim CV-jem koji je, između ostalog, osam godina bio šef skautske službe u slavnoj Benfici, a potom istu dužnost obnašao i u ukrajinskom velikanu Šahtaru, pišu Sportske novosti. Posljednji posao bio mu je u PAOK-u kojeg je napustio ljetos nakon godinu i pol dana koliko je bio sportski direktor grčkog kluba. Još ljetos je Fabrizio Romano posvetio prostor Boti i nazvao ga "lovcem na talente".

"Boto zna gdje pronaći sljedeći talent. Dok je bio šef skautinga u Benfici, otkrio je igrače kao što su Angel Di Maria (prodan Real Madridu za 35 milijuna eura), Axel Witsel (prodan Zenitu za 40 milijuna eura), Nemanja Matić (prodan Chelseaju za 25 milijuna eura), David Luiz (prodan u Chelsea za 25 milijuna eura), Jan Oblak (prodan u Atletico de Madrid za 16 milijuna eura) ili Ederson (prodan u Manchester City za 40 milijuna eura). 2018. je prešao u Šahtar, a prije rata je potpisao ugovor s igračima kao što su Tetê, Manor Solomon, Dodo...", napisao je Romano.

S Opus Arene su dugo tajili tko je taj kandidat s kojim se pregovara za jednu od ključnih funkcija u klubu. Zapravo još uvijek nije ni neslužbeno, a kamoli službeno, nije potvrđeno da je Jose Boto taj. Tek su bacili "bubicu" kako je riječ o strancu i poznatom imenu u nogometnom svijetu. Najavljeno je i kako će novi sportski direktor biti na utakmici prošlog vikenda što se i dogodilo. A kako je Osijek nije veliki grad da se tajne mogu dugo skrivati pa ni Boto nije mogao ostati nezamijećen. Odgledao je uživo utakmicu Osijeka i Rijeke, upoznao se s nogometnim kompleksom na obali Drave, viđen je u gradu... Koliko je potencijalni dogovor blizu još je nepoznato.

"Sa sportskim direktorom ne želimo pogriješiti i zbog toga to malo dulje traje", odgovorio nam je još prošlog tjedna direktor Osijeka Vladimir Čohar na pitanje u kojoj je fazi potraga za novim sportskim direktorom kojeg Osijek nije imao dva mjeseca od rastanka s Ivicom Kuleševićem.

- Jako je bitno da dovedemo pravu osobu koja će u pravom smislu riječi preuzeti uzde sportske politike i ustrojiti sportski dio kluba onako kako vlasnik od prvog dana želi. Taj sportski direktor mora se jasno posvetiti školi nogometa i skautskoj službi i biti u uskoj komunikaciji s trenerom, a u isto vrijeme s vlasnikom i predsjednikom komunicirati koji su to ciljevi i strategije.. Tu temu uskoro ćemo na dulje vrijeme skinuti sa dnevnog reda jer svjesni smo svih pogrešaka koje smo napravili u proteklom razdoblju - najavio nam je Čohar kakvog čovjeka u klubu žele da vodi sportsku politiku.

S obzirom na njegovu biografiju i staž u jakim europskim klubovima Boto bi bio spektakularan odabir. Karijeru je počeo kao trener 1996. u lokalnoj momčadi u rodnom Luresu, trenirao je još i Sacavanense prije nego što je 2002. ušao u sustav Benfice. Isprva je dvije sezone bio pomoćnik u stožeru José Antonija Camacha, potom je angažiran kao skaut, a od 2010. i kao glavni čovjek skautske službe što je dužnost koju je obnašao idućih osam godina. Boto je tom vremenu odlično upoznao ogromno južnoameričko tržište, a iz tog su "bazena" Benfica i Šahtar za njegova mandata crpili dosta igrača.

Nakon 11 godina neprekinutog staža na odgovornoj funkciji u portugalskom velikanu idući izazov u karijeri bio mu je Šahtar kojeg je nakon tri i pol godine napustio na vlastitu želju u ljeto 2021. i otišao u PAOK iako su ga klupski čelnici pokušali zadržati.

- Boto je kod nas napravio sjajan posao, praktično svaki igrač doveden na njegovu preporuku sada igra - kazao je tada direktor Šahtara Sergej Palkin.

U PAOK je, između ostalih, doveo i Dominika Kotarskog. Pa ipak suradnja s grčkim klubom je završila ljetos i to usred prijelaznog roka, a Boto se na društvenim mrežama oprostio od kluba.

Tagovi: Jose Boto, Osijek, Benfica, Šahtar
PROČITAJ I OVO
LeBron i Davis spasili Lakerse
NBA PLAYOFF
LeBron i Davis spasili Lakerse
LOS ANGELES - Lakersi su na svojem parketu nadigrali Denver Nuggetse 119:108 u noći sa subote na nedjelju i tako upisali prvu pobjedu u prvoj rundi doigravanja.
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
HNL
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
VARAŽDIN - Dinamo je u susretu 32. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin u gostima 1:0 fantastičnim golom Gabriela Vidovića u 46. minuti. Dinamo je imao još četiri velike šanse, koje nije realizirao, ali ga Varaždin nije kaznio.
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
Obradović ostaje na klupi Partizana
KOŠARKA
Obradović ostaje na klupi Partizana
BEOGRAD - Legendarni trener produljio je ugovor sa srpskim klubom.
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE