GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sigurdsson postaje hrvatski izbornik

Sigurdsson postaje hrvatski izbornik
RUKOMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2024 / 08:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dagur Sigurdsson je top svjetski trener. Jedan od najcjenjenijih na svijetu. Takvog trenera na kupi Hrvatske nismo imali, makar smo imali sjajnih. No, malo je tko dolazio kao vrhunski iz rukometnog svijeta direktno na hrvatsku klupu.

Daguru Sigurdssonu Hrvatska nije odskočna daska za karijeru, samo novi veliki izazov, posao koji je želio, a zna znog čega ga je želio, jer da nije ništa vidio u tom našem rukometu ne bi sigurno bio ovdje.

Imali smo različitih situacija u povijesti. Recimo, Zdravko Zovko je bio izbornik uz dva europska naslova sa Zagrebom nakon što je došao iz Italije na klupu reprezentacije, Abas Arslanagić je imao olimpijsku medalju, Velimir Kljaić je bio jedan od najcjenjenijih trenera Bundeslige u Wallauu i nekako nakon tog početka smo ulovili drugi ritam. Nekad ritam određuju mogućnosti, puno puta preciznije rečeno, pa se išlo na ogromno iskustvo Ilije Puljevića ili Josipa Milkovića. Lino Červar je 2003. bio potpuna enigma, jer je došao iz rukometne Italije koja nije ni europski ni svjetski vrh. Lino je u Hrvatskoj postao Lino. Slavko Goluža je stasao uz njega i u Zagrebu, Željko Babić u Brestu, Hrvoje Horvat u Nexeu, ali sve to u tim trenucima nije bio rukometni vrh u kojem je recimo Dagur Sigurdsson bio u njemačkim danima svoje karijere u Berlinu i na klupi reprezentacije. Hrvatska je bila odskočna daska mnogima, ali potrošili smo mnogo i u silnom traženju se već pomalo pogubili, pišu Sportske novosti.

A ulog je veliki, pred nama su OI u Parizu, pred nama je SP kojem ćemo biti domaćini, treba uvesti reda u tim, kojeg očito nema što je pokazao i Euro u Njemačkoj, i HRS se odlučio zatražiti pomoć u jednom od najboljih dokazanih svjetskih trenera. Nema tu kockanja. Mnoge ‘češka‘ pitanje je li to skupo, je li to realno za nas, ali iskustvo govori da su rješenja prije u velikoj većini bila preskupa. Pričalo se da je SP 2009. preskupo za nas, a osim dvorane u Splitu sve su ostale za pohvaliti se danas – Zagreb, Varaždin, Poreč, Osijek, a rukometu nije ostala niti jedna. Istina? Imamo pred sobom OI, ne sumnjamo u njih, imamo doma SP i to su razlozi za činjenicu da nijedna investicija nije skupa, ako ja prava. Svi očekuju da će ova biti, jer radi se o provjerenom treneru. Je li mogao biti domaći? Mogao je, ali u ovom okolnostima očito ne, jer povjerenje je rušeno godinama i konačno srušeno nakon Eura u Njemačkoj. I svi misle da nam novi sličan pokušaj u tom smislu ne treba.

Dolazak Dagura Sigurdssona u Hrvatsku je kao da na klupu nogometne reprezentacije otprilike sjedne Carlo Ancelotti. To su ljudi s velikim iskustvom, s naglaskom na činjenicu da rade u kontinuitetu, da godinama ostvaruju postavljene ciljeve. Naravno da Sigurdsson s Japanom nije mogao osvojiti medalju na SP, nije zbog toga ni bio tamo, ali je bio na vrhu u Aziji, pripremio tim za OI u Tokiju, plasirao je se na OI u Parizu, igrao tri SP-a. To je bio maksimum koji je mogao ostvariti, maksimum koji je došao do kraja, jer bolje ne može i logično je da potražio nešto bolje za svoju karijeru. Nije izabrao Hrvatsku, jer je lijepa, nego jer ima potencijal za nešto više.

A taj potencijal netko je doma stvorio svi proteklih godina, a mi to često podcjenjujemo. To vrijedi puno puno više od onoga od čega kompletan sport kod nas živi. I zato je potez HRS-a izuzetno hrabar, zanimljiv i otvara jednu novu stranicu u našem sportu koju je nekad davno pisao Nikolaj Karpolj s odbojkašicama. Znate kako ju je ispisao. Svi bismo željeli da domaći treneri postanu izbor ponovo, ali za to moraju mijenjati mentalni sklop, moraju raditi, moraju tražiti bolje sredine, moraju se maknuti iz zone komfora, a ne ovisiti o tome hoće li biti treneri Zagreba, Nexea, Podravke ili reprezentacije samo. Naravno, tu im može pomoći i sustav sporta, ali… Samo rad i rezultati moraju biti preporuka za bolje, nikakvo pričanje, da ne upotrebimo neku težu riječ, a bilo ih je posljednjih dana u izobilju.

Islanđanin nam očito nosi novu vatru u rukomet. Islanđanin dobro zna što je vatra, njegov Island doslovno gori posljednjih mjeseci. To je zemlja koja je jednom davno prva priznala samostalnu Hrvatsku, to je zemlja u kojoj je Slavko Bambir legendarni ‘Šiljo‘ zagrebački gospodin rukometaš ostavio ogroman trenerski trag koji se danas pretvorio u jednu od najvećih svjetskih rukometnih priča. Island zna što znači biti mali i što znači uspjeti. Usporedimo to sa vulkanskim spektaklom posljednjih mjeseci u Grindaviku i okolici. Lava će srušiti mnogo, nešto i uništi, ali i stvoriti nešto sasvim novo da bi Island nastavio živjeti na svoj poseban način. To treba Hrvatskoj i Dagur Sigurdsson zaslužuje svu pomoć u cijelu priči. Samo nek‘ radi svoj posao…

Tagovi: Sigurdsson, ČERVAR, GOLUŽA, PERKOVAC, KLJAIĆ, ARSLANAGIĆ, PULJEVIĆ
PROČITAJ I OVO
LeBron i Davis spasili Lakerse
NBA PLAYOFF
LeBron i Davis spasili Lakerse
LOS ANGELES - Lakersi su na svojem parketu nadigrali Denver Nuggetse 119:108 u noći sa subote na nedjelju i tako upisali prvu pobjedu u prvoj rundi doigravanja.
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
HNL
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
VARAŽDIN - Dinamo je u susretu 32. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin u gostima 1:0 fantastičnim golom Gabriela Vidovića u 46. minuti. Dinamo je imao još četiri velike šanse, koje nije realizirao, ali ga Varaždin nije kaznio.
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
Obradović ostaje na klupi Partizana
KOŠARKA
Obradović ostaje na klupi Partizana
BEOGRAD - Legendarni trener produljio je ugovor sa srpskim klubom.
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE