GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Mario Boljat

Preminuo Mario Boljat
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2024 / 20:32
Autor: SEEbiz
SPLIT - Jutros je iznenada u 73 godini života preminuo legendarni nogometaš Hajduka Mario Boljat, piše Slobodna Dalmacija.

Mario Boljat je bio zlatna rezerva Hajduka, a gotovo da je najtrofejniji nogometaš kluba u povijesti.

Rođen je u Splitu 31. kolovoza 1951. godine. Bio je jugoslavenski nogometni reprezentativac. Igrao je gotovo na svim mjestima u momčadi, od desnog beka do lijevoga krila.

Zanimljivo je da Mario Boljat započeo nogometnu karijeru kao vratar 1960. godine dok je bio pionir u susjednom RNK Split. Potom je prešao u Hajduk u kojem ostaje punih 19 godina. S Hajdukom je osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije u sezonama 1970./71., 1973./74., 1974./75. i 1978./79. i pet kupova 1972., 1973. i 1974. godine i u sezonama 1975./76. i 1976./77. Također, s juniorima Hajduka je osvojio dva prvenstva i dva kupa. Za seniorsku momčad Hajduka nastupao je punih deset godina, od 1969. do 1979. godine, odigravši za Hajduk 425 utakmica na kojima je postigao 22 zgoditka. Sam je isticao da u igri nije bio Jerković ili Šurjak, ali znamo da vrijednost njegova učešća u svim navedenim trofejima nije bila ništa manja nego njihova. Bio je zlatna rezerva zlatne generacije Hajduka koja je sedamdesetih godina prošlog stoljeća harala jugoslavenskim nogometom.

U godinama kada je moć splitskog kluba bila na vrhuncu Boljat je bio zlatni broj 13. Tko god je morao vani, uvijek je Mario bio taj koji je ulazio u igru. Lijevi i desni bek, spojka, krilo, half, što god je trebalo. Po broju nastupa u jednoj sezoni uvijek je bio među prvima.

Prve nogometne korake po dolasku pod murvu napravio je kod Ante Mladinića, a poslije nastavlja s Vojimirom Kačićem, Tomislavom Ivićem i drugima. Bio je igrač zadatka, uvijek je ispunjavao sve zadatke koje bi mu treneri postavili. I to je tajna trinaestog igrača u momčadi, u kojega svaki trener ima povjerenje.

Fotografija: hajduk.hr

Tagovi: boljat, hajduk
PROČITAJ I OVO
Modrić će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom
PREDOMISLIO SE
Modrić će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom
MADRID - Nakon što s Realom odigra utakmice polufinala Lige prvaka protiv Bayerna, Luka Modrić (39) će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom kako bi mu rekao da želi još jednu sezonu ostati u Realu.
Bojan Bogdanović ne može izbjeći operaciju
OZLJEDA
Bojan Bogdanović ne može izbjeći operaciju
NEW YORK - Propustio je početak sezone zbog problema s listom noge, a sad je doznao da ga čeka operacija.
Evo koji će europski sudac suditi derbi između Rijeke i Dinama
SUDAC
Evo koji će europski sudac suditi derbi između Rijeke i Dinama
RIJEKA - U derbiju 33. kola SuperSport HNL-a na Rujevici u nedjelju od 19:30 sastaju se Rijeka i Dinamo. Ogroman je ulog jer bi izravni dvoboj dva vodeća kluba lige mogao odlučiti o prvaku.
Majer u drugom planu, razmišlja o transferu
PROBLEMI
Majer u drugom planu, razmišlja o transferu
WOLFSBURG - Lovro Majer drugu utakmicu zaredom nije odigrao ni minutu za Wolfsburg, koji je u subotu svladao Freiburg 2:1 u gostima u 31. kolu Bundeslige.
Murray završio sezonu Lakersa košem četiri sekunde prije kraja
NBA PLAYOFF
Murray završio sezonu Lakersa košem četiri sekunde prije kraja
DENVER - Denver Nuggetsi dokrajčili su LA Lakerse u petoj utakmici prvoga kruga i izborili plasman u polufinale Zapada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE