GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova Skupština Dinama: Boysi odnijeli veliku pobjedu

Nova Skupština Dinama: Boysi odnijeli veliku pobjedu
DINAMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2023 / 09:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Svi punoljetni članovi s najmanje jednom godinom članskog staža u plavoj knjižici imaju pravo na demokratskim izborima birati tijela kluba, stoji u nacrtu novog Dinamova Statuta koji predviđa značajan liberalni iskorak kluba koji je još do jučer bio ustrojen kao OPG s velikim, autoritarnim japom na čelu.

Ako znamo da je Dinamo proljetos tijekom one žestoke borbe za vlast dobacio do brojke od 30-ak tisuća članova, u perspektivi govorimo o ozbiljnim izborima.

Nakon gotovo tri mjeseca usuglašavanja i peglanja detalja, radna skupina za Statut, pod vodstvom dr. Vladimira Gašparovića, u četvrtak je završila nacrt novog klupskog Ustava i poslala ga na pregled predsjedniku Mirku Barišiću i njegovu Savjetničkom tijelu. Od njih se očekuje da blagoslove novi temeljni akt i proslijede ga na usvajanje Skupštini. Taj se parlament, istini za volju, na svojoj posljednjoj sjednici u ožujku raspao kao bugarska skupština, i još nismo doznali kada će nastaviti zasjedanje (sjednica mora biti zaključena do kraja godine), ali to je već neka druga priča. Ovdje se bavimo Statutom, pišu Sportske novosti.

Dakle, kakve sve reforme predviđa taj akt u kojem je radna skupina od pametnijih i iskusnijih (španjolski socios model, njemački Regel 50+1 itd.) prepisala određena rješenja, vodeći računa i o nekim našim specifičnostima? Za početak, dogovoreno je da će se Skupština ubuduće birati prema formuli 28+28+3+1: u prijevodu 28 članova predložit će predsjednik kluba, sljedećih 28 bit će izabrano s liste koja pobijedi na demokratskim izborima (može se pretpostaviti da će ona reflektirati volju "Boysa"), tri mjesta rezervirana su za predstavnike sponzora, a ono posljednje za predstavnika Grada Zagreba. Umjesto dosadašnjih 80, Skupština će brojati 60 članova.

Ta dva bloka od po 28 članova zasad teško pronalaze zajedničku frekvenciju. Na nekoj većoj šahovskoj ploči, priču i dalje kontrolira strana Mirka Barišića jer može računati na glasove sponzora, ali kako se kapitalno važne odluke u budućnosti ne bi donosile tijesnim preglasavanjem, Statut predviđa pravilo kvalificirane većine.

Pojavi li se, recimo, na obzoru kakav magnat zainteresiran za privatizaciju Dinama, morat će dobiti podršku dvije trećine upisanih članova. Bez njihove podrške, ne dolaze u obzir niti promjene imena, grba, klupske adrese itd. Statut predviđa da će Dinamo ubuduće imati i potpredsjednika; cinik bi mogao primijetiti, zato što je Mirko Barišić zakoračio u jesen karijere. Predsjednikov mandat istječe u ožujku sljedeće godine, a on zasad ne otkriva karte, hoće li zatražiti još jedan ili možda predložiti predsjednika.

U svakom slučaju, Dinamo vapi za akcijom, jer su već otprije iz igre izbačeni Izvršni odbor i Nadzorni odbor, kojima su istekli mandati. Ne dobije li prekinuta Skupština rasplet do jeseni, govorit ćemo o institucionalnoj krizi kluba koji sada de facto ima samo četveročlanu upravu i predsjednika.

Ta se uprava još uvijek upoznaje i oklijeva kada treba povući hrabrije poteze na tržištu. U ulozi novog frontmana Dario Šimić sportsku je strategiju zasad brusio u omladinskoj školi, u koju je uveo cijelu postavu novih trenera, na čelu sa šefom Markom Marićem. U sljedećem poglavlju počeo je šišati nabujali i preskupi roster. Neke je igrače, poput Marija Ćužea, nakon previše posudbi prodao (otišao u Zrinjski za odštetu od 150 tisuća eura), neke mlađe, poput Mateja Šakote, transferirao za sitniš (u Slaven Belupo), uz uglavljenu "buy back" klauzulu u ugovoru.

Budući da ne može sve razvojne igrače ispratiti u takvim i sličnim aranžmanima, Šimić paralelno traži i partnerski klub u kojem bi mladi igrači skupljali minute i napredovali, kao što su to svojedobno činili u Lokomotivi. Prema našim informacijama, taj bi ranžirni kolodvor, umjesto na Kajzerici, ubuduće trebao biti u Sesvetama...

Tagovi: Dinamo, Bad Blue Boys, Sesvete, Dario Šimić, Mirko Barišić
PROČITAJ I OVO
Futsal Dinamo u finalu
DRUGU GODINU ZAREDOM
Futsal Dinamo u finalu
ZAGREB - Futsal Dinamo „srušio“ je još jednom Futsal Pulu i plasirao se u finale drugu godinu zaredom. Pobjednika smo tražili u produžecima, a rezultat na kraju bio je 4:2. A sad, idemo po novu „Kantu“!
Lokomotiva nokautirala Rijeku, Dinamo na vrhu tablice
KIKS
Lokomotiva nokautirala Rijeku, Dinamo na vrhu tablice
ZAGREB - Rijeka je u 32. kolu SuperSport HNL-a izgubila u Kranjčevićevoj 3:1 i napravila ogroman kiks u borbi za naslov.
LeBron i Davis spasili Lakerse
NBA PLAYOFF
LeBron i Davis spasili Lakerse
LOS ANGELES - Lakersi su na svojem parketu nadigrali Denver Nuggetse 119:108 u noći sa subote na nedjelju i tako upisali prvu pobjedu u prvoj rundi doigravanja.
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
HNL
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
VARAŽDIN - Dinamo je u susretu 32. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin u gostima 1:0 fantastičnim golom Gabriela Vidovića u 46. minuti. Dinamo je imao još četiri velike šanse, koje nije realizirao, ali ga Varaždin nije kaznio.
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE