GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nogometni transferi: Saudijci uzletjeli na drugo mjesto

Nogometni transferi: Saudijci uzletjeli na drugo mjesto
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2023 / 19:40
Autor: SEEbiz / CNBC
LONDON - Nogometni prijelazni rok u Saudijskoj Arabiji je zatvoren, označavajući kraj povijesnog ljeta trošenja klubova iz te zaljevske države.

Pro liga Saudijske Arabije bila je druga samo nakon engleske Premier lige po potrošnji na nogometne transfere, s 954 milijuna eura (1 milijarda dolara) potrošenih samo na naknade za dovođenje igrača, prema podacima s web stranice Transfermarkt s podacima o transferima.

Saudijski klubovi nadmašili su četiri od "velikih pet" nogometnih liga, što je prvi put da neka druga liga nadmaši članove dominantne europske skupine od 2016. godine.

Velike potrošnje stižu unatoč tome što su neki visokoprofilni poslovi propali, uključujući kasnu ponudu Al-Ittihada za Liverpoolovu zvijezdu Mohameda Salaha, za koju su izvješća sugerirala da je mogla biti vrijedna više od 200 milijuna eura.

Saudijskom potrošnjom dominiraju četiri najveća kluba u zemlji, Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr i Al-Hilal, koji su od lipnja u većinskom vlasništvu Državnog fonda za javna ulaganja.

Od 10 najvećih potrošača na svijetu, tri su u vlasništvu PIF-a, a četiri kluba potrošila su zajedno 835,1 milijun eura na transfere, dok su generirali samo 4,86 milijuna eura od ulaznih naknada za igrače, prema podacima Transfermarkta.

Dok je engleski nogometni Chelsea FC nadmašio momčadi na globalnoj razini, saudijski Al-Hilal bio je uvjerljivo najveći neto potrošač ovog ljeta, generirajući samo 1,4 milijuna eura od transfera izvan kluba.

U razgovoru s Davidom Faberom iz CNBC-a ranije ovog ljeta, guverner javnog investicijskog fonda Yasir Al-Rumayyan rekao je da je mlado stanovništvo Saudijske Arabije, sa 63% Saudijaca mlađih od 30 godina, potaknulo interes državnog fonda za ulaganja u sport.

"Imat ćete mnogo mladih ljudi koji su zainteresirani za sport i zabavu i to je u biti dio ponude."

Međutim, Al-Rumayyan je inzistirao na tome da odluke fonda nisu vođene isključivo interesom za sport, inzistirajući na tome da ulaganja moraju generirati financijski povrat.

“Za nas to financijski ima smisla i to je jedini put naprijed. Ne volimo subvencionirati stvari... željeli bismo da to bude održivo.”

Međutim, skupine za ljudska prava i aktivisti kritizirali su visoke razine nogometnih ulaganja iz Saudijske Arabije i drugih zemalja na Bliskom istoku, uz optužbe za "pranje sporta" upućene zemlji.

Tagovi: Saudijska Arabija, nogometni transferi
PROČITAJ I OVO
Futsal Dinamo u finalu
DRUGU GODINU ZAREDOM
Futsal Dinamo u finalu
ZAGREB - Futsal Dinamo „srušio“ je još jednom Futsal Pulu i plasirao se u finale drugu godinu zaredom. Pobjednika smo tražili u produžecima, a rezultat na kraju bio je 4:2. A sad, idemo po novu „Kantu“!
Lokomotiva nokautirala Rijeku, Dinamo na vrhu tablice
KIKS
Lokomotiva nokautirala Rijeku, Dinamo na vrhu tablice
ZAGREB - Rijeka je u 32. kolu SuperSport HNL-a izgubila u Kranjčevićevoj 3:1 i napravila ogroman kiks u borbi za naslov.
LeBron i Davis spasili Lakerse
NBA PLAYOFF
LeBron i Davis spasili Lakerse
LOS ANGELES - Lakersi su na svojem parketu nadigrali Denver Nuggetse 119:108 u noći sa subote na nedjelju i tako upisali prvu pobjedu u prvoj rundi doigravanja.
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
HNL
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
VARAŽDIN - Dinamo je u susretu 32. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin u gostima 1:0 fantastičnim golom Gabriela Vidovića u 46. minuti. Dinamo je imao još četiri velike šanse, koje nije realizirao, ali ga Varaždin nije kaznio.
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE