GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Košarkaši Srbije u polufinalu SP-a

Košarkaši Srbije u polufinalu SP-a
SP U KOŠARCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2023 / 13:01
Autor: SEEbiz / Nova.rs
BEOGRAD - Košarkaška reprezentacija Srbije prošla je u polufinale Mundobasketa, pošto je rezultatom 87:68 bila bolja od Litvanije.

To znači da Srbija ide u borbu za medalje, a praktično tokom celog meča smo bili bolji. Litvanija je šuterski sjajno otvorila meč, ali smo održali priključak i kada smo napravili preokret više nismo popuštali.

Pokazali su „orlovi“ kako se igra bitna utakmica, kako agresivna odbrana donosi rezultat, dok smo napadački pokazali moć, a Litvanija nakon neočekivane pobede nad Amerikom ostaje bez šanse za medalju.

U dvorani u Manili bilo je oko 100 srpskih navijača, a pružena je i velika podrška Boriši Simaniću, koji je izgubio bubreg nakon duela sa Južnim Sudanom.

Najefikasniji u našem timu bio je Bogdan Bogdanović sa 21 poenom, četiri skoka i tri asistencije. Značajan učinak imali su Filip Petrušev sa 17 poena i šest skokova, dok je Stefan Jović imao 11 poena i pet asistencija, uz veoma bitnu seriju u trećoj četvrtini. Svaki igrač Srbije je na ovom meču dobio šansu na parketu, a pametna timska igra vodi nas dalje.

Kod Litvanije najbolji je bio Tadas Sedekerskis sa 14 poena i devet skokova, dok su dvocifreni bili još i Rokas Jokubaitis sa 13, odnosno Ognas Brazdeikis i Jonas Valenčijunas sa po 11 poena.

Srbija će u polufinalu u petak igrati protiv boljeg iz duela Kanada – Slovenija, dok će Litvanija igrati u razigravanju od 5. do 8. mesta na svetu.


Obe ekipe su otvrile utakmicu lakim poenima, a onda je Stefan Jović promašio trojku, dok je Valenčijunas bio precizan. Milutinov mu je uzvratio sa niskog posta, ali je Brazdeikis ubacio trojku preko ruke. Bogdan je otišao snažno na ulaz, a nakon dobre odbrane poentirali smo u kontri.

Litvanija je ubacila još jednu trojku, a Bogdan i Milutinov su lepo kombinovali na drugoj strani. Sedekerskis je nadovezao četvrtu trojku za svoj tim, a onda je Litvanija iz kontre došla do lakih poena. Bogdanović je dobrom kretnjom izbacio čuvara i lako pogodio zicer, Valenčijunas je promašio sa niskog posta iz okreta, ali ni kapiten Srbije nije pogodio trojku. Valenčijunas je bio precizan sa penala i povećao prednost svog tima na 12:18.

Petrušev je sjajno otvorio meč za sebe i to trojkom, ali je Litvanija lako poentirala za dva. Nikola Jović je majstorski iz odbojke ubacio loptu u koš, a dobio je i dodatno bacanje, koje je iskoristio. Avramović je ekspresno ukrao loptu i položio za 20:20, ali smo propustili priliku da povedemo, pa je Jokubaitis u kontri upisao dva poena. Petrušev je brzo poravnao sa zicera.

Jokubaitis je trojkom nastavio sjajnu šutersku četvrtinu za Litvaniju, a Avramović nije iskoristio kontru, iako je imao situaciju dva na jedan. Srbija je odigrala dve kvalitetne odbrane i ukrala loptu, a Gurudić je to iskoristio i poentirao za kraj četvrtine – 24:25.

Srbija je otvorila drugi period sa četiri vezana poena, Petrušev je nastavio da briljira, dok je Avramović ukrao još jednu loptu. Gudurić je dobio faul za tri bacanja, ali je iskoristio dva, dok je trener Litvanije bio nervozan, jer mu nije priznat čelendž. Litvanci su iskoristili bacanje za tehničku Srbije zbog flopinga, a onda smo lagano razbili zonski presing, te je Milutinov poentirao za 32:26.

Avramović je izvukao faul u napadu, ali mu je usna prokrvarila, a nesportski faul nije dosuđen uprkos tome. Došla je Litvanija do poena uz tešku muku, ali je onda Gudurić realizovao dva penala za 34:28. Sedekerskis je lepo utrčao i upisao nove poene, a propustili smo dve velike prilike da povećamo prednost. Ipak, odigrali smo i dobru odbranu, pa je Milutinov lepo nabacio loptu u koš. Jokubaitis je promašio jedan penal, a Bogdanović je mirno odigrao i poentirao na drugoj strani. Kuzminskas je smanjio nakon ofanzivnog skoka na 38:33, ali je Bogdanović iz tranzicije naskočio i ubacio trojku – 41:33.

Promašili su Litvanci nakon tajm-auta, ali je Milutinov bio polovičan s penala. Litvanija je došla do poena sa bacanja, a onda i iz kontre, pa je Pešić morao da traži tajm-aut pri rezultatu 41:36. Nakon toga je Milutinov ubacio za dva, a Kuzminskas je do poena došao sa penala. Bogdanović je u kontri položio nakon promašaja Kuzminskasa za tri, a onda je isti Litvanac nagazio i aut liniju. Bogdanović je ubacio daleku trojku, a Motiejunas nije uspeo da uzvrati.

Litvanci su drugo poluvreme otvorili trojkom, a onda su nas iznenadili zonskom odbranom, koja je odmah urodila plodom. Valenčijunas je ispod koša bio uspešan, a Jović je odgovorio trojkom nakon propusta rivala u odbrani. Valenčijunas je nastavio svoju seriju, a Jokubaitis je u kontri položio za 52:47. Jović je ubacio veoma bitnu trojku, pošto su mu išli ispod bloka, ali je Braizdeikis ubacio jedan od dva penala.

Bogdanović je iz prodora upisao poena, a Valenčijunas je nervozno napravio faul u napadu. Kombinacija Jovića za Jovića donela nam je lake poene za dvocifrenu prednost (59:48), a Stefan Jović je ubacio još jednu trojku, pa su Litvanci morali da traže tajm-aut pri rezultatu 62:48.

Težak šut uzeli su Litvanci nakon jednominutnog odmora i nisu bili uspešni, ali su u sledećem napadu ubacili trojku. Jović je odmah odgovorio iz driblinga istom merom, a nakon promašenog šuta Litvanije napravili smo faul u napadu. Ipak, još jedna izgubljena lopta Litvanaca proizvela je lake poene Srbije u kontri.

Gudurić je iz prodora došao do poena za plus 18 našeg tima, a Dobrić je promašio trojku nakon dobre odbrane. Kuzminskas je iskusno poentirao sa niskog posta, ali je Petrušev zakucao na asistenciju Gudurića. Normantas je prelako naskočio za dva i pogodio, dok je Avramović na isteku četvrtine bio uspešan u prodoru.

Srbija je sa penala napravila 3:0 na startu poslednjeg perioda, a odigrali smo tri dobre odbrane, zbog čega je oduševljeno skočila i naša klupa. Avramović je promašio čitav koš sa trojke, ali smo se ponovo odbranili. Bogdanović je promašio na isteku napada, a Sedekerskis je lagano poentirao za 76:57. Petrušev je „pocepao“ mrežicu sa trojke, a Davidovac je uhvatio bitan defanzivni skok. Petrušev je ubacio još jednu trojku za potpuni haos na tribinama gde su srpski navijači.

Dimša je uzvratio trojkom nakon tajm-auta, Vanja nije odgovorio, a Bogdanović je bio polovičan sa penala. Litvanija je vezala tri poena, ali je i dalje bila u velikom minusu – 83:63.

U poslednja tri minuta nije bilo nikakve drame, pa su naši reprezentativci sa navijačima uz pesmu proslavili prolaz u polufinale.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

Srbija – Litvanija 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 13:14)

Dvorana: Mol of Asia, Manila, Filipini. Sudije: Bermudez, Kozlovskis, Batista.

Srbija: Avramović 8, Bogdanović 21, Davidovac 2, Dobrić, Gudurić 9, Nikola Jović 8, Stefan Jović 11, Marinković 1, Milutinov 9, Petrušev 17, Ristić 1. Selektor: Svetislav Pešić.

Litvanija: Brazdeikis 11, Dimša 3, Jokubaitis 13, Kariniauskas, Kuzminskas 6, Maldunas, Motiejunas 2, Normantas 8, Sedekerskis 14, Sirvidis, Valenčijunas 11. Selektor: Kazis Maksvitis.



Tagovi: Filip Petrušev, košarkaška reprezentacija Srbije, Svetislav Pešić, Bogdan Bogdanović
PROČITAJ I OVO
Futsal Dinamo u finalu
DRUGU GODINU ZAREDOM
Futsal Dinamo u finalu
ZAGREB - Futsal Dinamo „srušio“ je još jednom Futsal Pulu i plasirao se u finale drugu godinu zaredom. Pobjednika smo tražili u produžecima, a rezultat na kraju bio je 4:2. A sad, idemo po novu „Kantu“!
Lokomotiva nokautirala Rijeku, Dinamo na vrhu tablice
KIKS
Lokomotiva nokautirala Rijeku, Dinamo na vrhu tablice
ZAGREB - Rijeka je u 32. kolu SuperSport HNL-a izgubila u Kranjčevićevoj 3:1 i napravila ogroman kiks u borbi za naslov.
LeBron i Davis spasili Lakerse
NBA PLAYOFF
LeBron i Davis spasili Lakerse
LOS ANGELES - Lakersi su na svojem parketu nadigrali Denver Nuggetse 119:108 u noći sa subote na nedjelju i tako upisali prvu pobjedu u prvoj rundi doigravanja.
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
HNL
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
VARAŽDIN - Dinamo je u susretu 32. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin u gostima 1:0 fantastičnim golom Gabriela Vidovića u 46. minuti. Dinamo je imao još četiri velike šanse, koje nije realizirao, ali ga Varaždin nije kaznio.
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE