GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNS planira povratak u Rusanovu, a gradit će se i kamp

HNS planira povratak u Rusanovu, a gradit će se i kamp
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2023 / 13:47
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
ZAGREB - Kroz tridesetak godina priča o kampu Hrvatskog nogometnog saveza poprimila je humorističke prizvuke. Prije svega zbog činjenice da je bilo više kamena temeljaca i pompoznih najava gradnje od nužnih koraka da se o toj gradnji može uopće razgovarati.

No, u eri aktualne administracije Marijana Kustića, uvjerljiv je dojam, stvari će se početi konkretizirati. Ante Vučemilović-Šimunović, prvi dopredsjednik HNS-a, odajući javno da je to ekskluzivna informacija, najavio je početak gradnje kampa u Velikoj Gorici i Kuću nogometa u Zagrebu.

Tragom te informacije smo pokušali nešto više doznati, iako je tematika HNS-ovog kampa u prethodnim desetljećima imala slične negativne epiloge, pa je svaku vijest trebalo uzeti sa zadrškom, pišu Sportske novosti.

No, AVŠ je bliski Kustićev suradnik, ima i adut što se, kao lider slavonskog nogometnog saveza, već pobrinuo da se izgradi Kuća nogometa u Osijeku (NSŽ, Osijek, HNS) s preko 600 četvornih metara. Financirao je to HNS i reprezentativno djeluje, funkcionalno i bolje nego što je bila prva Kuća nogometa HNS-a u Zagrebu, u Rusanovoj ulici.

Dakle, vijest koju je u eter pustio AVŠ, te naznačuje da kreće akcija gradnje kampa i Kuće nogometa, djeluje uvjerljivo. Ona se nadovezuje na sve informacije koje se oko ulaganja Vlade RH u nogometnu (i sportsku) infrastrukturu planiraju u iduće tri proračunske godine, što osnažuje atmosferu pozitive te pokretanja procesa. U Hrvatskoj su, doduše, ti procesi (birokracija, natječaji, koncesije, dozvole...) vrlo komplicirani, spori, međusobno nerijetko u konfliktu i posljedičnom usporavanju, no kad se krene bez “priče za kampanju”, onda ti procesi ipak mogu stići do točke realizacije...

Uglavnom, u ovom trenutku nema niti jednog službenog dokumenta i odluke HNS-a da se počinje graditi. Ono što se zna to je da je Izvršni odbor odlučio maksimalno ubrzati procedure.

U tom smislu za gradnju kampa se nametnula lokacija Velike Gorice jer je izvan urbane vreve metropole, blizu je zračne luke i postoji raspoloživo kvalitetno zemljište za tu namjenu. Što znači da bi bilo najmanje mogućih prepreka administrativne prirode...

Lokacija Velike Gorice nametnula se ovoj vrhuški HNS-a nakon što je definitivno propala opcija da se iskoristi kamp NK Zagreb u Veslačkoj. To je bila prva varijanta za HNS, a uvjerljiv je dojam da je Marijanu Kustiću najmanje bio privlačan projekt na Savici, u centru Chromos. Tu je opciju Grad Zagreb bio spreman namijeniti za HNS-ov kamp, ali po izvorima u Kući nogometa previše je otvorenih pitanja oko tog sportskog centra koji bi trebalo rješavati.

Kako bi se Kamp HNS-a financirao? Nije tajna da bi tu veliku ulogu igrala UEFA i njen HatTrick program financijske podrške infrastrukturnim zahvatima ovakvog tipa. UEFA, i to je važno naglasiti, ne može imati financijske uplive u gradnji stadiona, nego je partner nogometnim savezima u gradnji kampova. Jedan kamp s, recimo, četiri terena i upravnom zgradom, s nužnim sadržajima (svlačionice, fitness, zdravstveni dio...), mogao bi koštati oko 7-8 milijuna eura, te je vrlo realno da HNS, kad riješi lokaciju (zemljište), to brzo može izgraditi.

Kako je Vučemilović-Šimunović izjavio, nije u planu da bi nova Kuća nogometa bila unutar sportskog kampa. Najaktualnija je ideja, i u tom smislu se kreće, povratak na prvu lokaciju, u Rusanovu! Nakon što je HNS preselio u Hotel Hilton, kupivši 900 četvornih metara prostora na 11. katu (oko 2,2 milijuna eura), zadržano je vlasništvo u Rusanovoj. Ta je prva Kuća nogometa iznajmljena. Kad su analizirali opcije za novu zgradu, u HNS-u su očito uvidjeli da bi ta lokacija opet bila najbolja i da se izgradi nova Kuća ili se možda nadogradi aktualna zgrada. To će vjerojatno idućih mjeseci biti riješeno temeljem urbanističkih mogućnosti.

Što se tiče prostora u Hiltonu, još nije definirano hoće li se taj luksuzni kat HNS-a prodati ili će se iznajmiti...

Tagovi: Hrvatski nogometni savez, Ante Vučemilović-Šimunović, Marijan Kustić
PROČITAJ I OVO
LeBron i Davis spasili Lakerse
NBA PLAYOFF
LeBron i Davis spasili Lakerse
LOS ANGELES - Lakersi su na svojem parketu nadigrali Denver Nuggetse 119:108 u noći sa subote na nedjelju i tako upisali prvu pobjedu u prvoj rundi doigravanja.
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
HNL
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
VARAŽDIN - Dinamo je u susretu 32. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin u gostima 1:0 fantastičnim golom Gabriela Vidovića u 46. minuti. Dinamo je imao još četiri velike šanse, koje nije realizirao, ali ga Varaždin nije kaznio.
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
Obradović ostaje na klupi Partizana
KOŠARKA
Obradović ostaje na klupi Partizana
BEOGRAD - Legendarni trener produljio je ugovor sa srpskim klubom.
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE