GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortuna Düsseldorf povukla revolucionarni potez

Fortuna Düsseldorf povukla revolucionarni potez
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2023 / 18:50
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
DUSSELDORF - Njemački drugoligaš Fortuna Düsseldorf ubuduće će puštati sve gledatelje besplatno na stadion i nada se da će projekt "Fortuna za sve" imati pozitivne efekte na navijače - i sportske uspjehe.

I prije nego što je kampanju "Fortuna za sve" službeno predstavio drugoligaš Fortuna Düsseldorf, reakcije medija i navijača bile su pune oduševljenja: govorilo se o "revoluciji stadiona" i "prazniku nogometa". Zapravo, Fortunin plan je neobičan i u ovom obliku potpuno nov u njemačkom i europskom profesionalnom nogometu.

"Otvaramo nogomet za sve. Idemo potpuno novim putem", rekao je izvršni direktor Fortune Alexander Jobst na predstavljanju projekta "Fortuna za sve". Cilj je "omogućiti dugoročan prvoklasni nogomet u ovom gradu, da to bude jasno i da damo odgovor za što se Fortuna zalaže. A cilj nam je da klub ponovo čvršće usidrimo u gradu." Prema Jobstovim riječima stadion bi trebao postati "crveno-bijeli dom".

Projekt će biti implementiran u pilot fazi sljedeće sezone za tri od 17 domaćih utakmica. Ubuduće bi, međutim, gledatelji trebali imati besplatan ulaz na sve Fortunine utakmice na domaćem terenu. "Kada će konačno svih 17 utakmica biti besplatno ovisi o tomu kako se stvari budu razvijale. Sada smo postavili temelje", kaže financijski direktor Arnd Hovemann. Prihod koji Fortuna izgubi od besplatnih ulaznica trebali bi nadoknaditi sponzori.

Klub će u početku krenuti s četiri strateška partnera koji su, kako navode iz kluba, "zajedno s nama uvjereni da nogomet prvenstveno pripada navijačima i da će dugoročno pratiti naš novi put". To su američka kompanija za informatičku tehnologiju Hewlett Packard Enterprise, osiguravajuće društvo Provinizial, Targo banka i inicijativa Common Goal, čiji je suosnivač španjolski nogometaš Huan Mata, u kojoj nogometni profesionalci i treneri doniraju jedan posto svoje plaće za organizaciju Streetfootballworld. "To je sponzorstvo kakvo do sada nismo vidjeli”, kaže Jobst. Četiri partnera ulaze u projekt sa zajamčenim obujmom od 45 milijuna eura na razdoblje od pet godina.

Međutim, prihod ne koristi samo profesionalnom timu Fortune. 20 posto će se sliti u omladinski i ženski nogomet. Još 20 posto namijenjeno je za digitalnu infrastrukturu i arenu, u kojoj će se 2024. održavati i utakmice Europskog prvenstva. Osim toga popularni sport u Düsseldorfu, kao i društveni i održivi projekti, bit će financirani s ukupno deset posto.

Prve reakcije navijača su pozitivne: "Godinama smo smatrali da nogomet treba biti tu za sve. Naravno, radi se i o cijenama ulaznica", kaže Thomas Kessen, glasnogovornik udruženja navijača "Unsere KURK". Stoga je ideja Fortune za pozdraviti. "Mislimo da je dobro što Fortuna Düsseldorf daje primjer", potvrdio je Jost Peter, predsjednik "Our Curve": "Nogomet za sve - svi to pozdravljamo. To je i naš moto."

Fortuna Düsseldorf je trenutno šesta nakon 29 od 34 kola u 2. Bundesligi. Tradicionalni klub, osnovan 1895. godine, bio je u Bundesligi od 2018. do 2020. godine. Najveći uspjesi kluba datiraju i dalje. 1933. Düsseldorf je bio prvak Njemačke, 1979. i 1980. Fortuna je osvojila kup DFB-a, a 1979. godine tim Fortune je stigao do finala europskog Kupa pobjednika kupova.

Međutim, Düsseldorf nije sudjelovao u natjecanju kao aktualni osvajač kupa, već kao poraženi finalist kupa i zamjenik 1. FC Kölna, budući da je tim iz Kölna 1978. osvojio ligu i kup. Düsseldorf je odradio dobar posao: u finalu su nakon produžetaka samo morali prihvatiti poraz od FC Barcelone 3:4.

Godine oko osvajanja kupa bile su najuspješnija era u povijesti kluba. U to vrijeme za Fortunu su igrala četvorica njemačkih reprezentativaca, Gerd Zewe, Rudi Bommer, Wolfgang Seel i Klaus Allofs. Od 1971. do 1987. Düsseldorf je konstantno bio u 1. Bundesligi. Nakon toga klub se razvio u svojevrsni "lift tim". Fortuna je tada četiri puta ulazila u Bundesligu, ali i četiri puta ispadala. Tri puta je pala u 3. ligu, jednom čak u četvrtu ligu. U tri navrata Fortunu je trenirao hrvatski trener Aleksandar Ristić (1987.-1990., 1992.-1996. i 2000.-2001.) U kolovozu 2022. godine je u Fortuni bilo registrirani 27.200 članova. To čini Fortunu jednim od 20 najvećih njemačkih sportskih klubova.

Tagovi: Fortuna Düsseldorf, Alexander Jobst, Provinizial, Targo banka, Common Goal
PROČITAJ I OVO
Futsal Dinamo u finalu
DRUGU GODINU ZAREDOM
Futsal Dinamo u finalu
ZAGREB - Futsal Dinamo „srušio“ je još jednom Futsal Pulu i plasirao se u finale drugu godinu zaredom. Pobjednika smo tražili u produžecima, a rezultat na kraju bio je 4:2. A sad, idemo po novu „Kantu“!
Lokomotiva nokautirala Rijeku, Dinamo na vrhu tablice
KIKS
Lokomotiva nokautirala Rijeku, Dinamo na vrhu tablice
ZAGREB - Rijeka je u 32. kolu SuperSport HNL-a izgubila u Kranjčevićevoj 3:1 i napravila ogroman kiks u borbi za naslov.
LeBron i Davis spasili Lakerse
NBA PLAYOFF
LeBron i Davis spasili Lakerse
LOS ANGELES - Lakersi su na svojem parketu nadigrali Denver Nuggetse 119:108 u noći sa subote na nedjelju i tako upisali prvu pobjedu u prvoj rundi doigravanja.
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
HNL
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
VARAŽDIN - Dinamo je u susretu 32. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin u gostima 1:0 fantastičnim golom Gabriela Vidovića u 46. minuti. Dinamo je imao još četiri velike šanse, koje nije realizirao, ali ga Varaždin nije kaznio.
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE