GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barišić okrenuo leđa navijačima, odustao od Skupštine

Barišić okrenuo leđa navijačima, odustao od Skupštine
DINAMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2023 / 07:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Opći izbori nisu opcija koja bi zanimala vladajuće, više upućenih sugovornika za Jutarnji detektira točku podjele u novoj maksimirskoj vladi Mirka Barišića.

Iz škrtih službenih najava prve ozbiljne sjednice Izvršnog odbora u ovom sazivu (ponedjeljak, 18 sati) moguće je bilo saznati tek da će 87-godišnji predsjednik (u nedjelju proslavio rođendan) sa suradnicima pretresati prijedlog Statuta, čije je paragrafe prethodno mjesecima češljala posebna radna skupina na čelu s dr. Vladimirom Gašparovićem. Nakon desetak sastanaka skupine još uvijek je, dakle, ostalo prostora za "promjene i dopune Statuta". Na kojem točno planu? Naši izvori vjeruju da se iza ove egide krije želja za dodatnim ograničavanjem utjecaja članova (čitaj: navijača).

Objavom dokumenta na svojim stranicama BBB-i su još početkom rujna u javnu raspravu pustili nacrt klupskog Ustava, u onom obliku koji su spremni potpisati. Taj akt u članku 18. kaže da članovi kluba imaju pravo birati i biti birani u tijela kluba, dok u članku 27. ide korak dalje i objašnjava kako bi trebala izgledati škola demokracije na Dinamov način.

Skupštinu od 60 članova, piše u nacrtu, biraju svi članovi na općim izborima, a lista s najviše osvojenih glasova u cijelosti ostvaruje pravo imenovati 28 članova Skupštine. Sljedećih 28 članova imenovao bi Izvršni odbor iz redova prijavljenih kandidata tajnim glasovanjem. Još trojica stigla bi iz sponzorskih redova, dok bi onog posljednjeg u Skupštinu poslao gradonačelnik.

Zakotrljavši lavinu novih učlanjenja uoči burne skupštine u ožujku, kada su "mamićevci" demonstrativno napustili Sheraton, navijači su ostvarili pravo na sedmoricu skupštinskih zastupnika iz redova povjerenika, čime su praktično sačuvali Mirka Barišića na vlasti. U projekcijama romantičara s tribine ova je ad hoc koalicija nekoliko dana živjela kao filmski prizor iz Casablance, gotovo pa "početak jednog divnog prijateljstva", ali čim se razišao dim s poprišta bitke, postalo je jasno da se radilo o braku iz interesa, bez potencijala za razvoj neke čvrste zajedničke platforme.

Kada su nastavili skupštinu krajem rujna, suočeni s obvezom da se formiraju tijela vlasti, navijači su zatražili od Barišića četiri mjesta u novom Izvršnom te dva mjesta u Nadzornom odboru. Predsjednik im je listu želja prepilio na pola, dobili su dvojicu u IO-u te jednog u NO-u.

"Sve što su tražili, mi smo im dali. Nismo mogli biti kooperativniji", otkrivaju navijači.

U off the record razgovorima staro klupsko plemstvo požalit će se na nerazmjernu zastupljenost navijača u klupskim tijelima, ako bi zaista zaživjela formula 28+28+4. "U Barceloni, gdje 200 tisuća sociosa uplaćuje godišnju članarinu od 200 eura i samo kroz taj mehanizam uprihoduje klubu 40-ak milijuna eura, priča o nezaobilaznoj ulozi članstva u radu kluba ima svoju podlogu. Ali mi imamo 35 tisuća članova i prihod od članarina čini samo 1-2 posto Dinamova proračuna", argumentira jedan sugovornik iz IO-a zašto se protivi prodoru demokracije na velika maksimirska vrata.

Krajem prošlog tjedna, dok su dva tabora utvrđivala pozicije, kuloarima je prostrujala glasina da na prijedlogu "promjena i dopuna" najaktivnije radi Nikola Hanžel sa skupinom savjetnika. Karlovački poduzetnik i dugogodišnji klupski sponzor u kratkoj je izjavi potpisniku ovih redaka ipak opovrgnuo informaciju da kroji novu izbornu formulu za skupštinu.

U međuvremenu, rasplet priče iz prikrajka prate skupštinski disidenti, frakcija vezana za Damira Zorića koja se žalila Sportskoj inspekciji pokušavajući srušiti skupštinu upitnog kvoruma. "Naš spis je još uvijek u ladici, namjerno signiran nenadležnom službeniku da se dobije još koji mjesec vremena. Do ožujka, a možda i dalje...", uvjeravaju sugovornici iz ovih redova. Ožujak 2024. je, podsjetimo, mjesec kada istječe rok trajanja i skupštini i predsjednički mandat Mirka Barišića...

Tagovi: barišić, dinamo,
PROČITAJ I OVO
LeBron i Davis spasili Lakerse
NBA PLAYOFF
LeBron i Davis spasili Lakerse
LOS ANGELES - Lakersi su na svojem parketu nadigrali Denver Nuggetse 119:108 u noći sa subote na nedjelju i tako upisali prvu pobjedu u prvoj rundi doigravanja.
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
HNL
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
VARAŽDIN - Dinamo je u susretu 32. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin u gostima 1:0 fantastičnim golom Gabriela Vidovića u 46. minuti. Dinamo je imao još četiri velike šanse, koje nije realizirao, ali ga Varaždin nije kaznio.
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
Obradović ostaje na klupi Partizana
KOŠARKA
Obradović ostaje na klupi Partizana
BEOGRAD - Legendarni trener produljio je ugovor sa srpskim klubom.
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE