GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Athletic osvojio kup, Baski izviždali španjolsku himnu

Athletic osvojio kup, Baski izviždali španjolsku himnu
KUP KRALJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2024 / 09:39
Autor: SEEbiz
SEVILLA - Athletic Bilbao osvojio je Kup kralja. U finalu u Sevilli pred 60 tisuća gledatelja pobijedio je Mallorcu nakon jedanaesteraca s ukupnih 5:3.

Nakon 90 i 120 minuta igre rezultat je bio 1:1. Baski su druga najuspješnija momčad u povijesti španjolskog kupa, a protiv Mallorce su ga osvojili čak 24. put. No posljednjih šest finala su izgubili, a zadnji put su bili pobjednici davno, prije 40 godina.

Zato su navijači Athletica burno proslavili toliko čekani trofej i na seviljskoj Cartuji, ali i na jednako krcatom San Mamesu. Athletic je naime za one koji nisu bili među 30 tisuća sretnika koji su na licu mjesta pratili finale, organizirao prijenos na stadionu kluba u Bilbau.

Premda su Baski u deliriju slavili prvi trofej kluba nakon četiri desetljeća, koji je Kup Španjolske ili njenog kralja, utakmicu za taj pehar iskoristili su za demonstraciju nesnošljivosti prema državi u kojoj žive. Premda Baskija u Španjolskoj ima visok stupanj autonomije te pravo na jezik, mnogim Baskima to nije dovoljno te ne priznaju i neskriveno mrze Španjolsku.

To su dokazali i na finalu kupa. Kada je prije utakmice za trofej puštena španjolska himna, to je 30 tisuća Baska na stadionu u Sevilli dočekalo zaglušujućim zvižducima. To je naravno čula i komentirala cijela zemlja, pa tako i španjolski kralj Felipe VI, koji je bio u loži stadiona.

Dan prije je Athletic zamolio navijače da ne zvižde himni. Međutim, to očito nije uspjelo. Navijači baskijskog kluba već su zviždali španjolskoj himni u finalima kupa 2009., 2012. te 2015. godine, kada su to radili s navijačima Barcelone.

Tagovi: ATHLETIC, MALLORCA, BASKIJA, ŠPANJOLSKA
PROČITAJ I OVO
Otkriveni novi detalji o smrti Diega Maradone
LEGENDA NOGOMETA
Otkriveni novi detalji o smrti Diega Maradone
BUENOS AIRES - Nogometna legenda Diego Armando Maradona preminuo je 25. studenoga 2020. godine, a gotovo četiri godine kasnije stižu nove informacije o njegovoj smrti.
Parma se vratila u Serie A
POVRATAK
Parma se vratila u Serie A
PARMA - Parma je danas u gostovanju kod Barija u utakmici 36. kola talijanske Serie B remijem 1:1 osigurala povratak u Serie A, najviši razred talijanskog nogometa.
Bjelica napušta Union Berlin
ODLAZAK
Bjelica napušta Union Berlin
BERLIN - Nenad Bjelica (52) će na kraju sezone napustiti Union Berlin, tvrdi Kicker pozivajući se na izvore unutar njemačkog prvoligaša.
Modrić srušio rekord Reala koji je stajao skoro 60 godina
REKORDI
Modrić srušio rekord Reala koji je stajao skoro 60 godina
MUNCHEN - Bayern i Real Madrid remizirali su 2:2 u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka. Utakmica je odigrana pred 75.000 gledatelja na Allianz Areni u Munchenu, a uzvrat se igra iduću srijedu u Madridu.
Modrić će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom
PREDOMISLIO SE
Modrić će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom
MADRID - Nakon što s Realom odigra utakmice polufinala Lige prvaka protiv Bayerna, Luka Modrić (39) će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom kako bi mu rekao da želi još jednu sezonu ostati u Realu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE