GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijednost građevinskih radova u drugom kvartalu porasla 1,8 posto

Vrijednost građevinskih radova u drugom kvartalu porasla 1,8 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 12:26
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su u Hrvatskoj izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u drugom je tromjesečju ove godine veća za 1,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je vrijednost novih narudžbi istovremeno manja za 1,4 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Građevinski radovi u drugom su kvartalu bili ukupno vrijedni 6,62 milijarde kuna, od čega se 4,55 milijardi odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 2,07 milijardi kuna na radove ostvarene s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi u drugom kvartalu iznosila je 4,98 milijardi kuna, od čega se 2,06 milijardi odnosi na zgrade, a 2,92 milijarde kuna na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 60,5 posto izvedeno je na novogradnjama, a 39,5 posto su ostali radovi.

Istovremeno je 43,3 posto radova izvršeno na zgradama, a 56,7 posto na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).

Vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima u prvoj polovici godine veća je za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. dok je vrijednost novih narudžbi istovremeno veća za 4,7 posto.

Građevinski radovi u prvom polugodištu ove godine ukupno su bili vrijedni 12,6 milijardi kuna od čega se 8,88 milijardi odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 3,77 milijardi kuna na radove ostvarene s podizvođačima. Vrijednost novih narudžbi iznosila je 10,55 milijardi kuna.

Statistika strukture vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima u prvom polugodištu, a prema vrstama građevina, pokazuje da se 32,5 posto odnosilo na nestambene zgrade, a 32,8 posto na radove na prometnu infrastrukturu odnosno ceste, mostove i sl.

Po udjelu u ukupnoj vrijednosti radova izvršenih s vlastitim radnicima u prvih šest mjeseci slijede cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi (16,8 posto) te stambene zgrade (14,8 posto).

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Umag: Hotel Kristal prodan u trećem pokušaju
PRODAJA
Umag: Hotel Kristal prodan u trećem pokušaju
UMAG - Nakon više od dvije godine otkako je bio na prodaju, umaški hotel Kristal je pronašao najpovoljnijeg kupca.
Umjesto stanova kupci u Zagrebu sve više traže kuće
PROMJENA TRENDA
Umjesto stanova kupci u Zagrebu sve više traže kuće
ZAGREB - U Zagrebu se sve više traže i kupuju kuće umjesto stanova, najčešće nekretnine na periferiji ili izvan grada, a najtraženiji kvart za kupnju stana Trešnjevka.
Supernova Grupa širi se na rumunjsko tržište
AKVIZICIJE
Supernova Grupa širi se na rumunjsko tržište
ZAGREB – Supernova Grupa, međunarodna kompanija sa sjedištem u Grazu, nakon Hrvatske i Slovenije, ušla je i na rumunjsko tržište akvizicijom shopping centra Jupiter City u Pitesti.
Slovensko tržište nekretnina: Transakcija manje, ali cijene rastu
TREND
Slovensko tržište nekretnina: Transakcija manje, ali cijene rastu
LJUBLJANA - Kao i sva druga tržišta, ove je godine tržište nekretnina obilježila epidemija koronavirusa. U proljeće je na dva mjeseca zastalo trgovanje nekretninama, pa ne čudi da se broj transakcija godišnje smanjio.
Rovinj postao raj za bespravne graditelje
SRAMOTNO
Rovinj postao raj za bespravne graditelje
ROVINJ - Praksa lažiranja legalizacije ovih je dana evidentno zaživjela na području Rovinja, i to na najnevjerojatnije moguće načine. Naprosto je nestvarno na što su ljudi spremni kako bi legalizirali nelegalno izgrađeno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE