GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?

Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 21:02
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.

Ove inovativne domove karakterizira integracija različitih uređaja i sistema putem internet veze, omogućavajući korisnicima kontrolu i automatizaciju različitih aspekata svog doma, od osvjetljenja i grijanja do sigurnosti i zabave.

Vrijednost tržišta pametnih kućnih uređaja naglo je porasla posljednjih godina. Predviđa se da će porasti sa 108,85 milijardi dolara u 2023. godini na 128,19 milijardi dolara u 2024. uz kombinovanu godišnju stopu rasta (CAGR) od 17,8%.

Ideja o pametnim kućama nije nova, ali tehnološki napredak i sve veća dostupnost pametnih uređaja su pokrenuli pravu revoluciju u domaćinstvima širom svijeta. U ovom tekstu istražit ćemo kako pametne kuće funkcioniraju, koji su njihovi glavni elementi i hoće li postati standard u narednim godinama.

Kako funkcioniraju pametne kuće?

Pametne kuće imaju sve - termostate koji se kontroliraju putem pametnog telefona, mini kamere za video nadzor koje mogu da prate svaki pokret i čitav sistem povezanih aparata koji stvaraju savršen ugođaj za korisnike. A kako ove fenomenalne kuće funkcioniraju? Odgovor vas čeka u nastavku!

Pametne kuće funkcioniraju na osnovu koncepta Internet of Things (IoT), što znači da se različiti uređaji i sistemi povezuju putem internet veze kako bi mogli da komuniciraju i rade zajedno. Centralna komponenta pametnih kuća je pametni kontroler, često nazvan "hub", koji koordinira aktivnosti različitih uređaja. Ovi uređaji mogu biti bilo što, od pametnih sijalica i termostata do pametnih sigurnosnih sistema i kućnih aparata.

Jedna od ključnih tehnologija koja omogućava pametnim kućama da funkcioniraju je bežična mreža, kao što je Wi-Fi ili Bluetooth, koja omogućava uređajima da se međusobno povežu i komuniciraju. Pored toga, veštačka inteligencija (AI) sve više igra ulogu u funkcionisanju pametnih kuća, omogućavajući im da "uče" navike korisnika i prilagođavaju se njihovim potrebama.

Glavni elementi pametnih kuća

Pametne kuće se sastoje od različitih elemenata koji omogućavaju automatizaciju i kontrolu različitih aspekata domaćinstva. Neke od ključnih komponenti uključuju:

Pametno osvjetljenje - pametne sijalice omogućavaju korisnicima da daljinski upravljaju osvjetljenjem u svojim domovima putem pametnog telefona ili glasovnih asistenata poput Amazon Alexe ili Google Assistant. Osim toga, mnoge pametne sijalice imaju mogućnost podešavanja boje i intenziteta svjetla, pružajući korisnicima potpunu kontrolu nad ambijentalnom osvjetljenjem.

Pametni termostati - pametni termostati omogućavaju korisnicima da efikasno upravljaju grijanjem i hlađenjem svojih domova putem aplikacija na svojim pametnim telefonima. Ovi uređaji često imaju mogućnost automatskog prilagođavanja temperature prema navikama korisnika i spoljnim uslovima, što može rezultirati uštedom energije i novca na računima za energiju.

Pametni sigurnosni sustavi - pametni sigurnosni sistemi uključuju različite komponente kao što su pametne kamere, senzori pokreta i detektori dima koji omogućavaju korisnicima da nadziru i obezbijede svoje domove čak i kada nisu kod kuće. Ovi sistemi često imaju mogućnost slanja obavještenja na pametne telefone korisnika u slučaju detektovanja neobičnih aktivnosti ili opasnosti.

Pametni kućanski aparati - sve više kućnih aparata postaju "pametni", što znači da imaju mogućnost povezivanja sa internetom i daljinskog upravljanja. Primjeri uključuju pametne frižidere koji mogu automatski naručivati namirnice kada su im potrebne i pametne veš mašine koje mogu prilagoditi ciklus pranja prema tipu tkanine i količini veša.

Hoće li pametne kuće postati standard u narednim godinama?

Pitanje da li će pametne kuće postati standard u narednim godinama otvara široku raspravu. S jedne strane, sve veći broj proizvođača i investitora ulaže u razvoj pametnih tehnologija za domove, što ukazuje na rastući interes i potražnju za ovim proizvodima.

Prema istraživanju Američkog Allied Market Research-a, očekuje se da će globalno tržište pametnih kuća dosegnuti vrijednost od preko 537.01 milijardu dolara do 2030. godine. S druge strane, postoji i nekoliko izazova koji mogu usporiti širenje pametnih kuća.

Jedan od glavnih izazova je visoka cijena pametnih uređaja i sistema, što može odbiti neke potrošače od njihove kupovine. Također, postoji zabrinutost u vezi s privatnošću i sigurnošću podataka, s obzirom na to da pametni uređaji prikupljaju veliku količinu osobnih informacija o korisnicima i njihovim navikama.

Međutim, s nastavkom tehnološkog napretka i padom cijena pametnih uređaja, vjerovatno je da će se njihova popularnost nastaviti rasti u narednim godinama. Prema istraživanju Parks Associates, više od 40% američkih kućanstava planira da kupi pametne uređaje u naredne dvije godine. Ovo ukazuje na to da pametne kuće postaju sve prisutnije u domaćinstvima širom svijeta.

Pametne kuće predstavljaju revoluciju u načinu na koji živimo i funkcionišemo u domaćinstvu. Integracija pametnih uređaja i sistema omogućava korisnicima veću kontrolu, udobnost i efikasnost u svakodnevnim aktivnostima.

Iako postoji nekoliko izazova koji treba riješiti, vjerojatno je da će pametne kuće postati sve prisutnije u narednim godinama, kako tehnologija napreduje i postaje sve dostupnija potrošačima. Spremni ili ne, budućnost domaćinstava izgleda sve pametnije.

Tagovi: Pametne kuće, internet of things, alexa, google
PROČITAJ I OVO
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
SNAŽAN RAST
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
BALE - Porezna uprava lani je zabilježila gotovo 29 tisuća kupoprodaja stanova, što je pad od 6,9 posto u odnosu na godinu prije.
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE