GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U travnju izdano 18,2 posto više građevinskih dozvola nego lani

U travnju izdano 18,2 posto više građevinskih dozvola nego lani
DOZVOLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2022 / 18:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U travnju je u Hrvatskoj izdano 1.005 građevinskih dozvola, što je 18,2 posto više u odnosu na isti mjesec 2021. godine, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema vrstama građevina, 83,6 posto, odnosno 840 dozvola u travnju izdano je za zgrade, a 16,4 posto, odnosno 165 za ostale građevine (npr. ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni itd.).

Statistika pokazuje da je na godišnjoj razini broj građevinskih dozvola izdanih u travnju za zgrade povećan za 17,6 posto, a za ostale građevine za 21,3 posto.

Dozvolama izdanima u travnju predviđena je vrijednost radova od 3,16 milijardi kuna, što je za oko 45 posto više nego u travnju 2021. godine, kada je vrijednost radova iznosila 2,18 milijardi kuna.

Dozvolama izdanima za zgrade predviđena je vrijednost radova od 2,5 milijardi kuna, što je 60,6 posto više nego u travnju lani, a vrijednost radova kod ostalih građevina porasla je za 5,9 posto, na 647,4 milijuna kuna.

Prema vrstama radova, u travnju je 81,3 posto ili 817 dozvola izdano za novogradnju, a 18,7 posto ili 188 za rekonstrukcije.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u travnju ove godine, predviđeno je građenje 1.806 stanova, s prosječnom površinom od 94,5 kvadratnih metara.

U prva četiri mjeseca 7,3 posto više građevinskih dozvola

Po podacima DZS-a, u prva četiri ovogodišnja mjeseca izdano je ukupno 3.817 građevinskih dozvola, što predstavlja rast od 7,3 posto u odnosu na razdoblje od siječnja do travnja prošle godine.

Predviđena vrijednost radova doseže 12,7 milijardi kuna, a to je za oko 3,1 milijardu kuna odnosno oko 32 posto više nego u prva četiri mjeseca 2021. godine.

Tagovi: građevinske dozvole, građevina, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
PREPORUKE
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
ANALIZA - Izdavanje nekretnina potpada pod kategoriju najmudrijih životnih investicija - na ovaj način vi izrađujete neku vrstu sigurnosne finansijske mreže putem pasivnog priliva novca kao dodatnog izvora zarade. Međutim, neretko se javlja nedoumica oko pitanja koje su nekretnine najisplatljivije za izadavanje?
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
RAST
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u travnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 4,6 posto nego u istom mjesecu prošle godine, a za 1,1 posto u odnosu na ožujak ove godine.
HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda
REAKCIJE
HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda
ZAGREB - Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) pozdravili su zaključak o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, koji je Vlada donijela na sjednici u utorak, istaknuvši i da građevinari takav dokument čekaju već godinu dana.
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šuti
STANOVANJE
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šuti
ZAGREB - U Hrvatskoj čak 36,2 posto građana živi u prenapučenim domovima, s nedovoljnim brojem soba za sve osobe u kućanstvu, što je dvostruko više od prosjeka EU u kojem 17,5 posto stanovnika živi u prenapučenim kućanstvima.
Istra: Njemački vlasnici kuća imaju dobra iskustva
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Istra: Njemački vlasnici kuća imaju dobra iskustva
PULA - Sve više Nijemaca kupuje nekretnine na moru u Hrvatskoj i onda ih iznajmljuju. I na taj način vraćaju uloženi novac. Razgovarali smo s dvojicom od njih o njihovim iskustvima s građevinarima, porezima i - korupcijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE