GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto

U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2023 / 11:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2022. završena gradnja 15.875 stanova, što je 26,9 posto više nego 2021. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prosječna korisna površina stana iznosila je 92,1 četvorni metar.

Većina stanova, 94 posto, izgrađeno je kao novogradnja, 5,4 posto dogradnjom ili nadogradnjom postojećih zgrada, a 0,6 posto prenamjenom nestambenog prostora u stan.

Po županijama, najviše je stanova završeno u Gradu Zagrebu (koji ima status županije), njih 3.641. Slijedi Zadarska županija s 2.569 stanova, Splitsko-dalmatinska s 1.824, a više od tisuću stanova lani je još izgrađeno i u Istarskoj, 1 562, te Primorsko-goranskoj županiji, 1.380.

Lani je po podacima DZS-a izgrađeno i 6.809 zgrada, što je 12,2 posto više nego godinu prije.

Ukupna površina svih tih zgrada iznosila je 3,1 milijun četvornih metara, što je za 26,1 posto više nego u 2021. godini.

Od ukupnog broja zgrada završenih prošle godine 5.660 ili 83,1 posto su stambene, a 1.149 ili 16,9 posto nestambene, a ta potonja kategorija primjerice obuhvaća zgrade za poljoprivrednu djelatnost, za vjerske obrede, hotele, trgovine, zatim industrijske zgrade i skladišta, kao i zgrade za promet i komunikacije, poput javnih i privatnih garaža.

Po županijama, najviše zgrada, 1.026, dovršeno je u Zadarskoj županiji, slijedi Istarska županija sa 793 zgrade, Splitsko-dalmatinska s 537, Grad Zagreb i Osječko-baranjska županija sa po 481 zgradom, a listu županija u kojima broj završenih zgrada u 2022. premašuje četiri stotine zaključuje Zagrebačka županija s 470 i Primorsko-goranska županija s 446 zgrada.

Tagovi: stanovi, stanogradnja, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE