GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržište nekretnina u Srbiji u 2022. godini vredelo 7,5 milijardi evra

Tržište nekretnina u Srbiji u 2022. godini vredelo 7,5 milijardi evra
PROMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2023 / 17:10
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Vrednost tržišta nepokretnosti u Srbiji u 2022. godini iznosila je 7,5 milijardi evra, ali je trećina ukupnog prometa, odnosno 2,5 milijardi evra, dolazila sa delimično regulisanog tržišta, objavio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Novi izveštaj koji je objavio RGZ, pokazao je da je delimično regulisan sistem tržišta nepokretnosti u Srbiji u konstantom rastu, u broju transakcija i u vrednosti ostvarenog prometa.

Broj ugovora zaključenih u okviru delimično regulisanog sistema tržišta prošle godine iznosio je 21.784, što je bilo 119 odsto više nego 2019. godine.

Takođe, kako je navedeno, u slučaju kupovine direktno od investitora 80 odsto ukupne vrednosti prometovanih nepokretnosti dolazilo je sa delimično regulisanog tržišta.

Od investitora se najčešće kupuju stanovi gde je takođe primetan značajan porast kupovina na delimično regulisanom sistemu tržišta nepokretnosti u poslednje četiri godine, objavio je RGZ.

Procenat kupovine stanova direktno od investitora na delimično regulisanom tržištu u odnosu na celokupno primarno tržište stanova u 2022. dostigao je 71 odsto (sa 49 odsto udela u 2019.) za teritoriju Srbije i 84 odsto za Grad Beograd (sa 51 udel udela u 2019.).

Iz RGZ podsećaju da je regulisan sistem tržišta nepokretnosti zakonski uređen način kupoprodaje nepokretnosti, u kojem se sve procedure odvijaju u skladu sa propisima, odnosno sve nepokretnosti su upisane u katastar, što omogućava pravnu sigurnost i zaštitu prava učesnika u trgovini.

Istovremeno, delimično regulisani sistem obuhvata nepokretnosti koje nisu upisane u katastar i samo je delimično regulisan zakonima i uredbama.

Kako je navedeno, najčešći razlozi su da dokumentacija nije podobna za upis u katastar nepokretnosti, odnosno nedostaje neki obavezni element za upis u skladu sa važećim zakonom, dokumentacija nije predata za upis ili nije sprovodiva.

Dodaje se da neregulisan sistem tržišta nepokretnosti obuhvata nekretnine koje nisu izgrađene u skladu sa zakonskim propisima, nisu upisane u katastar i nalaze se van kontrole nadležnih institucija.

Iz RGZ su upozorili da su zbog toga kupci često izloženi riziku od prevare, jer su neinformisani o pravnom statusu nepokretnosti koju kupuju.

RGZ nema podatke o transakcijama sa neregulisanog sistema tržišta nepokretnosti.

Tagovi: Tržište nekretnina u SrbiJI, Republički geodetski zavod, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
JASNA PORUKA
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
ZAGREB - Na današnjoj se sjednici Vlade raspravljao o novim informacijama Državnog zavoda za statistiku prema kojima je ostvaren gospodarski rast od 2,8 posto što Hrvatsku ubraja u nekoliko država europkse unije po nepretku u ovom kvartalu.
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
DVORAC
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
BEOGRAD - Balkanska istraživačka mreža objavila je da je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda omogućio vlasniku Pinka Željku Mitroviću da na placu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture izvodi radove bez obaveze da od Zavoda traži dozvole.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
SKOK
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih u prvom je tromjesečju ove godine porasla za 25,6 posto u odnosu na godinu prije, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 24 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Upozorenje ECB-a: prijeti kaotičan pad cijena nekretnina
UPOZORENJE
Upozorenje ECB-a: prijeti kaotičan pad cijena nekretnina
FRANKFURT - Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi "kaotično" pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).
Gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj samačko
STATISTIKA
Gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj samačko
ZAGREB - U Hrvatskoj je sve manje kućanstava od tri i više članova, raste udjel samačkih i dvočlanih kućanstava, te je gotovo svako treće kućanstvo samačko, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS) na temelju popisa stanovništva 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE