GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržište nekretnina u Srbiji u 2022. godini vredelo 7,5 milijardi evra

Tržište nekretnina u Srbiji u 2022. godini vredelo 7,5 milijardi evra
PROMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2023 / 17:10
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Vrednost tržišta nepokretnosti u Srbiji u 2022. godini iznosila je 7,5 milijardi evra, ali je trećina ukupnog prometa, odnosno 2,5 milijardi evra, dolazila sa delimično regulisanog tržišta, objavio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Novi izveštaj koji je objavio RGZ, pokazao je da je delimično regulisan sistem tržišta nepokretnosti u Srbiji u konstantom rastu, u broju transakcija i u vrednosti ostvarenog prometa.

Broj ugovora zaključenih u okviru delimično regulisanog sistema tržišta prošle godine iznosio je 21.784, što je bilo 119 odsto više nego 2019. godine.

Takođe, kako je navedeno, u slučaju kupovine direktno od investitora 80 odsto ukupne vrednosti prometovanih nepokretnosti dolazilo je sa delimično regulisanog tržišta.

Od investitora se najčešće kupuju stanovi gde je takođe primetan značajan porast kupovina na delimično regulisanom sistemu tržišta nepokretnosti u poslednje četiri godine, objavio je RGZ.

Procenat kupovine stanova direktno od investitora na delimično regulisanom tržištu u odnosu na celokupno primarno tržište stanova u 2022. dostigao je 71 odsto (sa 49 odsto udela u 2019.) za teritoriju Srbije i 84 odsto za Grad Beograd (sa 51 udel udela u 2019.).

Iz RGZ podsećaju da je regulisan sistem tržišta nepokretnosti zakonski uređen način kupoprodaje nepokretnosti, u kojem se sve procedure odvijaju u skladu sa propisima, odnosno sve nepokretnosti su upisane u katastar, što omogućava pravnu sigurnost i zaštitu prava učesnika u trgovini.

Istovremeno, delimično regulisani sistem obuhvata nepokretnosti koje nisu upisane u katastar i samo je delimično regulisan zakonima i uredbama.

Kako je navedeno, najčešći razlozi su da dokumentacija nije podobna za upis u katastar nepokretnosti, odnosno nedostaje neki obavezni element za upis u skladu sa važećim zakonom, dokumentacija nije predata za upis ili nije sprovodiva.

Dodaje se da neregulisan sistem tržišta nepokretnosti obuhvata nekretnine koje nisu izgrađene u skladu sa zakonskim propisima, nisu upisane u katastar i nalaze se van kontrole nadležnih institucija.

Iz RGZ su upozorili da su zbog toga kupci često izloženi riziku od prevare, jer su neinformisani o pravnom statusu nepokretnosti koju kupuju.

RGZ nema podatke o transakcijama sa neregulisanog sistema tržišta nepokretnosti.

Tagovi: Tržište nekretnina u SrbiJI, Republički geodetski zavod, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Hektar oranice u godinu dana prosječno poskupio za 740 eura
ZEMLJIŠTE
Hektar oranice u godinu dana prosječno poskupio za 740 eura
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Republici Hrvatskoj u 2023. godini iznosila je 4.440 eura po hektaru, što je 740 eura više nego 2022. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o cijenama određenih kategorija poljoprivrednog zemljišta - oranica, livada i pašnjaka.
U travnju izdano 12,8 posto više građevinskih dozvola nego lani
RAST
U travnju izdano 12,8 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju izdano 1.096 građevinskih dozvola, što je 12,8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, objavljeni u petak.
Slovenija: Prošle godine završeno 15 posto više stanova
STANOGRADNJA
Slovenija: Prošle godine završeno 15 posto više stanova
LJUBLJANA - U Sloveniji se lani gradilo oko 14.100 stanova, od kojih je do kraja godine završeno oko 4.900 stanova. 15 posto više nego lani.
Slovenija: Rast ulaganja u stanove unatoč pooštrenim uvjetima financiranja
RAST
Slovenija: Rast ulaganja u stanove unatoč pooštrenim uvjetima financiranja
LJUBLJANA - U Sloveniji je rast privatnih stambenih investicija u posljednje dvije godine ostao visok, unatoč zaoštravanju uvjeta financiranja, prema nalazima Banke Slovenije.
Srpski kupci navalili na hrvatske nekretnine, najviše u ovim regijama
TRENDOVI
Srpski kupci navalili na hrvatske nekretnine, najviše u ovim regijama
RIJEKA - Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije već su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjoj razini redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, tako su lani kupili njih 3 403.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE