GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trumpov zet otkrio plan ulaganja u središte Beograda i albansku obalu

Trumpov zet otkrio plan ulaganja u središte Beograda i albansku obalu
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2024 / 16:34
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Jared Kushner, zet i savjetnik bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući u subotu je potvrdio informaciju o planiranom ulaganju u luksuzne nekretnine u Srbiji i Albaniji, nakon što su pojedinosti projekta objavljene u članku New York Timesa, a otkrio ih je i jedan srbijanski zastupnik.

"Drago mi je što mogu podijeliti koncepte za razvoj projekata koje smo izradili za albansku obalu i središte Beograda", napisao je na X-u Kushner. Četiri objavljene fotografije prikazuju arhitektonski koncept budućih kompleksa nekretnina u glavnome gradu Srbije i na albanskoj obali.

Srbijanski parlamentarni zastupnik, ekološki i politički aktivist Aleksandar Jovanović u srijedu je rekao da je srbijanska vlada zadužila ministra graditeljstva Gorana Vesića da potpiše "memorandum o razumijevanju" s dvjema tvrtkama koje su, po njegovim riječima, povezane s obitelji Donalda Trumpa. Ministar je kazao i da to nije tajna, no da dokument još nije potpisan.

U Srbiji je ta tema osjetljiva s obzirom na to da je riječ o prodaji investitorima zgrade glavnog stožera jugoslavenske vojske, nekoliko puta bombardirane 1999. u doba NATO-ove zračne kampanje, koju su predvodile Sjedinjene Države. Napadi su pokrenuti da bi što prije završio rat na Kosovu. Kako tvrdi Jovanović, koji je o projektu progovorio desetak dana prije obilježavanja 25. obljetnice NATO-ova napada, srbijanska bi vlada trebala ustupiti zgradu i zemljište na rok od 99 godina i bez naknade.

Sjedište glavnog stožera nikada nije obnovljeno. Zgradu razorenu bombardiranjem i izgrađenu 1965. srbijanska vlada je 2005. proglasila zaštićenim "kulturnim dobrom". Kako piše New York Times ondje je u planu izgradnja luksuznog hotela, muzeja i 1500 stanova. Kada je posrijedi investicija u Albaniji, riječ je o projektu, u sklopu kojega bi se, kako tvrdi isti izvor, otok Sazan pretvorio u luksuznu turističku destinaciju. Smješten na ulazu u Vlorski zaljev otok je bio tajna vojna baza komunističke Albanije (1945.-1990.). Albansko ministarstvo turizma u subotu je potvrdilo informaciju po kojoj su investitori pokazali interes za turistički projekt na Sazanu i o tomu obavijestili Agenciju za ulaganja i razvoj.Isti izvor je kazao da "prije nego što se donese odluka projekt mora proći kroz više faza razmatranja".

Tagovi: kushner, trump, grenell, generalštab, Atlantic Incubation Partners LLC, Kushner Realty, vesić, ćuta
PROČITAJ I OVO
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
CIJENE
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
LJUBLJANA - U 2023. na slovenskom tržištu nekretnina drugu godinu zaredom nastavljen je silazni trend kupnje i prodaje stambenih nekretnina, dok su cijene nastavile rasti. Ove godine bi se, prema podacima Geodetske uprave Republike Slovenije, visok rast cijena mogao usporiti, a ponegdje i smanjiti. Nagli veliki pad cijena inače se ne očekuje.
Španjolska zbog krize stanovanja ukida zlatne vize
POTEZI
Španjolska zbog krize stanovanja ukida zlatne vize
MADRID - Španjolska lijeva vlada odlučila je zaustaviti program zlatnih viza za investitore u nekretnine iz trećih zemalja kako bi ublažila krizu stanovanja
Građevinska aktivnost bit će živa i ove godine
SIGNALI
Građevinska aktivnost bit će živa i ove godine
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju 2024. su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE