GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Toplinska izolacija kuće sve je važnija tema

Toplinska izolacija kuće sve je važnija tema
IZOLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 12:00
Autor: Slavica Marasović, mag. ing. aedif
ANALIZA - Toplinska izolacija do prije 30-ak godina nije bila glavna tema kad se razmišljalo o gradnji kuće. Tijekom zadnjih godina postala je neizostavan segment građe svakog objekta.

Tijekom zimskih mjeseci troškovi grijanja mogu iznositi do 75 % troškova energenata u režijskim troškovima. Jedini način smanjenja troškova grijanja je da se kvalitetno napravi toplinska izolacija.

Uz to što smanjuje toplinske gubitke zimi, uz to omogućava smanjenje sunčevog zagrijavanja kuće u ljetnom razdoblju. Na taj način u potpunosti se može izbjeći ugradnja klima uređaja ili će, ako je već ugrađena, potrošnja električne energije biti znatno manja nego u neizoliranoj kući.

Toplina se gubi preko prozora

Toplinska izolacija prozora od iznimnog je značaja jer se velika količina energije iz prostorije gubi preko prozora. Energetska učinkovitost ovisi o vrsti i načinu izvedbe staklenih površina. Najčešće se kod suvremenih prozora susrećemo s dvostrukim ili trostrukim izo-staklima. Pojam izo-stakla podrazumijeva stakleno tijelo koje se sastoji od više staklenih ploča odvojenih najmanje jednim hermetički zatvorenim međuprostorom koji je ispunjen zrakom ili plinom. Ukoliko se prostor između stakla ispuni plemenitim plinom, utoliko će toplinska izolacijska biti još bolja, ali će se cijena prozora dodatno povećati.

Kamena vuna
Prilikom izolacije kuće potrebno je planirati i dobru izolaciju vanjskih zidova. Toplinski izoliran građevinski objekt je ugodniji, produžuje joj se životni vijek i doprinosi zaštiti okoliša. Najpoželjniji materijal za izolaciju je kamena vuna koja je dobar izolator i ima mogućnost difuzije pare. Potrebna debljina sloja kamene vune je 9-11 cm. Uz toplinsku, kamena vuna pruža zvučnu i protupožarnu izolaciju. Može se koristiti za izolaciju potkrovlja, pregradnih zidova, spuštenih stropova i slijepih podova. Ploče kamene vune su negorive, otporne na visoke temperature, otporne na starenje i kemijski neutralne, piše Gospodarski list.

Stiropor
Na drugom mjestu najpoželjnijih materijala za izolaciju je stiropor. Razlika u investiciji između kamene vune i stiropora je minimalna. Polistiren, koji se prodaje pod imenom stiropor, najviše se koristi za izolaciju stambenih zgrada. Prednost stiropora je to što je jeftin. To je važna činjenica ako obiteljska kuća ima veliku površinu za oblaganje. Stiropor ima vrlo dobre izolacijske vrijednosti. Sa slojem stiropora od 14 cm mogu se zadovoljiti zahtjevi uredbe o štednji energije.

Stiropor ne gubi svoj izolacijski učinak čak ni kad je namočen, odnosno kad uđe vlaga u njega. Mana stiropora je da dobro gori, brzo se zapali i plamen se brzo širi, a kad gori, ispuštaju se otrovni plinovi. Također, stiropor se ne može reciklirati. Čvrsto je pričvršćen za fasadu ljepilom te ga se teško može riješiti. Pozitivna stvar je da stiropor nije težak, postojan je i s njim se lako radi. Ploče stiropora mogu se rezati vrućom žicom bez ostataka.


Jeste li znali?
Izolacija tavana, stropa ili krova staklenom ili kamenom vunom smanjuje gubitak topline, a samim time smanjuje i račune. Za još bolju izolaciju preporučljivo je koristiti dva sloja, pri čemu drugi sloj ide preko greda tako da nema zazora među spojevima. Zidove je najbolje izolirati s vanjske strane, ali nekad to nije moguće izvesti. Ponekad se pri izolaciji zidova previde spojevi grijanog i negrijanog prostora.

Područja koja vrlo često ostanu neizolirana su podovi iznad negrijanih ili otvorenih prostora, kao što su garaže ili nadstrešnice, prostori iznad negrijanih podruma i izbočenih dijelova kata. Ovdje se ne smije zaboraviti postaviti parna brana prema grijanom prostoru.a

Tagovi: toplinska izolacija, izolacija, gradnja, grijanje, toplina, nekretnine, kamena vuna, stiropor
PROČITAJ I OVO
Istra: Stranci kupuju nekretnine u unutrašnjosti poluotoka
TRENDOVI
Istra: Stranci kupuju nekretnine u unutrašnjosti poluotoka
PULA - Da stranci sve češće kupuju nekretnine kod nas, nije novost. No činjenica je da ih više ne zanimaju toliko lokacije uz more, nego u unutrašnjosti. Sve popularnija postaje središnja Istra. Neki kupuju kuće isključivo za sebe, a neki i za iznajmljivanje.
Mađarska: Cijene poljoprivrednog zemljišta pale prvi put u deset godina
PAD
Mađarska: Cijene poljoprivrednog zemljišta pale prvi put u deset godina
BUDIMPEŠTA - Prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta u Mađarskoj dosegnula je 2.172.000 HUF po hektaru 2023. godine, što je pad prvi put u više od 10 godina, pokazuje analiza Agrotaxa.
Splitsko UHY savjetovanje radi na studiji izvodljivosti novog stadiona Maksimir
POSLOVI
Splitsko UHY savjetovanje radi na studiji izvodljivosti novog stadiona Maksimir
ZAGREB - Studija bi trebala definirati koliko će biti potrebno komercijalnog sadržaja kako bi sam sportski objekt bio održiv za budućeg investitora.
Porasla prodaja rabljenih stanova i kuća u SAD-u
TRENDOVI
Porasla prodaja rabljenih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stanova i kuća u Sjedinjenim Državama porasla je u siječnju za 3,1 posto u odnosu na prosinac na godišnju prilagođenu razinu od četiri milijuna jedinica.
Njemački nekretninski sektor je u krizi povjerenja
KRIZA
Njemački nekretninski sektor je u krizi povjerenja
BERLIN - Njemački sektor izgradnje kuća je posljednjih mjeseci išao iz lošeg u gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE