GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomislav Popović: Hrvatska dekretom treba zabraniti gradnju apartmana na obali

Tomislav Popović: Hrvatska dekretom treba zabraniti gradnju apartmana na obali
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2023 / 08:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska dekretom treba zabraniti daljnju gradnju za biznis kratkoročnog iznajmljivanja u obalnim mjestima, izravno je izjavio predsjednik Uprave Maistre, Tomislav Popović, u sklopu okruglog stola "Ključni izazovi hrvatskog turizma" u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca.

Ovih četvero panelista - a uz Popovića su bili još direktorica HUP-a Irena Weber, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić te konzultant Branko Bogunović iz HD Consultinga - složili su se da najveći izazov domaćeg turizma ostaje izrazito nepovoljna struktura smještaja u kojoj na onaj hotelski otpada tek deset posto kapaciteta dok je privatni smještaj samo u posljednjih deset godina dobio 55 tisuća novih kreveta u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, što je ekvivalent 110 opatijskih hotela Ambasador, prenosi Jutarnji list.

"Zamislimo samo kako bi turizam izgledao da smo doista dobili 110 novih hotela", rekao je Ostojić, napomenuvši da hotelijeri nemaju ništa protiv obiteljskog smještaja, ali imaju protiv nekretninskog biznisa koji je u Hrvatskoj postao porezna oaza.

"Paušali između 40 i 70 eura po krevetu razlog su što je privatni smještaj toliko narastao. Mi sada govorimo o ozbiljnom biznisu u kojem ljudi, za razliku od hotelijera, praktički nemaju poreznih obveza, a postoje velike negativne implikacije za društvo, između ostalog i zbog šokantnog porasta vrijednosti nekretnina zbog čega si mlade obitelji više ne mogu priuštiti dom", napomenula je Irena Weber.

Bogunović je otkrio kako, prema studijama, razlika u poreznom opterećenju po krevetu u privatnom nasuprot organiziranog smještaja iznosi jedan prema deset, ali i kako visok udio privatnog smještaja ima negativne implikacije i na prihodovnu stranu turizma zbog čega je Hrvatska po prihodima od turizma prosječno na polovici ili ispod polovice onoga što se uprihodi u Španjolskoj ili Italiji.

Tagovi: Tomislav Popović, Maistra, Irena Weber, apartmani, turizam, Veljko Ostojić
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE