GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjakinja: Cijene novogradnje će rasti

Stručnjakinja: Cijene novogradnje će rasti
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2023 / 08:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Unatoč uvođenju eura, inflaciji i skupim četvornim metrima, potražnja za stanovima i kućama i dalje je velika.

Za razliku od dijela Europe, poput Njemačke gdje cijene padaju kod nas trenutačno dosežu i do 10 tisuća eura po četvornom metru. Ima li još prostora za rast, hoće li se i kada tržište nekretnina stabilizirati i može li kućanstvo s prosječnim primanjima doći do vlastite nekretnine u većim gradovima?

Unatoč visokim cijenama novogradnja je iznimno tražena, skupi se kvadrati prodaju prije nego što se i počnu graditi. Lana Mihaljinac Knežević, Hrvatska gospodarska komora, za HTV Dnevnik objasnila kako su cijene prosječnih nekretnina više. 'Nekretnine u novogradnji su vrlo tražene, u Zagrebu zbog potresa te predstavljaju bolju investiciju od rabljene nekretnine, dodala je. Mihaljinac Knežević je kazala kako postoji više razloga zbog kojih se investira u nekretnine, a jedan od njih je i inflacija kako bi se sačuvala vrijednost novca te uvođenje eura', rekla je Mihaljinac Knežević.

Istaknula je i da staroj gradnji raste cijena jer ne postoji javno dostupan izvor realiziranih cijena. 'Građani se prilikom formiranja uspoređuju s projektima novogradnje u blizini njihovih postojećih zgrada s traženim cijenama na nekretninskim tražilicama', rekla je. Dodala je i kako je APN doveo građane do kupnje preskupih nekretnina, ali i kako se taj trend mijenja jer dolazi do pada transakcija.

'Vidimo veće razilaženje između traženih i realiziranih cijena i smatramo u struci da će se sve manji broj preskupo procijenjenih nekretnina u segmentu rabljenih stambenih nekretnina nastaviti prodavati. Novogradnja će vjerojatno nastaviti postizati više cijene', kazala je Mihaljinac Knežević.

Najskuplje nekretnine su na obali, svaki četvrti kupac je stranac no i vani je inflacija učinila svoje. Lana Mihaljinac Knežević rekla je da je tržište na obali pod ekonomskim utjecajem tržišta nekretnina države iz kojih dolaze kupci. 'Prošle godine je bilo najviše kupaca iz Njemačke, znamo da se tamo mijenja ekonomska situacija i situacija na tržištu nekretnina, moramo pričekati brojke i vidjeti što će biti ove godine', istaknula je.

Tagovi: nekretnine, novogradnja, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Zagreb kreće u naplatu poreza na kuće za odmor, obveznika je više od 50.000
NOVI NAMETI
Zagreb kreće u naplatu poreza na kuće za odmor, obveznika je više od 50.000

ZAGREB - Umjesto više milijuna eura, u blagajnu grada Zagreba po osnovi poreza na kuće za odmor lani se slilo samo 77 tisuća eura. Dakle, tek petstotinjak ljudi platilo je taj porez, dok su tisuće njih izbjegle porezne škare.

Prosječna cijena oranica u 2022. porasla 283 kune po hektaru
ORANICE
Prosječna cijena oranica u 2022. porasla 283 kune po hektaru
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila je 27.878 kuna za hektar, što je 283 kuna više nego u godini ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
STANOVI
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2022. završena gradnja 15.875 stanova, što je 26,9 posto više nego 2021. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
STANOVI
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
BERLIN - Njemačka vlada postigla je dogovor o mjerama za rješavanje problema nedostatka stambenog prostora. Planom je predviđena veća pomoć obiteljima pri kupnji stana, ali i obustava nekih mjera energetske učinkovitosti.
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
TRENDOVI
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
ZAGREB - Cijene nekretnina demlje i dalje rastu. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700. Zbog skupe novogradnje i cijena rabljenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE