GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stanovi u Crnoj Gori sve su manje pristupačni za lokalno stanovništvo

Stanovi u Crnoj Gori sve su manje pristupačni za lokalno stanovništvo
DOSTUPNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2024 / 09:55
Autor: SEEbiz
podgorica - Cijene nekretnina u Crnoj Gori rastu, a među kupcima je sve manje Rusa i Ukrajinaca, a sve više Turaka, Nijemaca, Francuza i Poljaka. Cijene stanova lani su u prosjeku porasle za više od petine, a stručnjaci strahuju da će Crnogorci uskoro postati stranci u vlastitoj zemlji jer sve manje njih može priuštiti kupnju vlastitog doma.

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, za četvorni metar novog stana u Crnoj Gori u rujnu prošle godine trebalo je platiti 1647 eura. To je 300 eura više nego početkom 2023. godine.

“Postoji velika opasnost da vrlo brzo postanemo stranci u vlastitoj zemlji, jer cijene rastu zbog geopolitičkih prilika i inflacije, a naši ljudi ne mogu kupovati nekretnine. To uglavnom rade stranci”, rekao je novinar RTCG Nemanja Pavićević, prenosi srbijanska novinska agencija Tanjug.

Pavićević, koji se bavi tržištem nekretnina, smatra da se ne može očekivati pad cijena. Nitko ne zna što će biti u budućnosti, ali dokle god traje inflacija, barem ja tako mislim, a ekonomske zakonitosti su takve kakve jesu, cijene će rasti”, rekao je.

Uz već poznate Ruse, Turke i Ukrajince, među kupcima je sve više Nijemaca, Francuza i Poljaka, dodao je i ocijenio da bi država trebala misliti na građane i drugačije urediti ovu oblast. Primjerice, porez na promet za strance trebao bi biti 50, 80 ili 100 posto kupoprodajnog ugovora umjesto 3 posto, smatra.

Boji se da se ovaj potez ne može učiniti retroaktivno, te da je već prekasno. “Moj je dojam da Crna Gora nestaje pred naletom krupnog kapitala”, naglasio je Pavićević.

Iz agencije za nekretnine TipTop za portal RTCG kazali su da je prosječna cijena stana u Podgorici 1.800 eura po kvadratu. Za najskuplji stan potrebno je izdvojiti 2400 eura po kvadratu, a za najjeftiniji 1450 eura. Sve ovisi o broju soba i veličini stana te njegovoj opremljenosti, kao i o kvartu u kojem se nalazi, objasnili su.

Prema podacima statističara, u Crnoj Gori je 2023. godine bilo popisano 365.139 stanova sa 632.083 stanovnika. To je oko 50.000 stanova više nego na posljednjem popisu stanovništva 2011. godine. Tada je bilo oko 7.000 stanovnika manje, a prosječna cijena četvornog metra stana bila je 1.307 eura.

Tagovi: cRNA gORA, KOTOR, PODGORICA, STANOVI, NOVOGRADNJA
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE