GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina

Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2023 / 07:57
Autor: SEEbiz / cnbc
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.

Promatrajući podatke iz cijele zemlje - bilo temeljene na službenim procjenama neprodanog inventara ili omjeru izgradnje i prodaje - Loo je otkrio da će trebati najmanje četiri do šest godina da developeri nekretnina u Kini završe nedovršene stambene nekretnine.

To znači da napori da se poveća financiranje poduzetnika i drugi napori da se riješe problemi kineskog tržišta nekretnina ne rješavaju izravno veće pitanje nedovršenih domova.

"Koliko god da se razdvoje podaci, postojećoj će prekomjernoj ponudi na tržištu vjerojatno trebati još najmanje četiri godine da se smiri, izostane značajan porast potražnje", rekao je Loo u izvješću objavljenom u utorak.

"Povećanje ponude koja dolazi od transakcija na sekundarnom tržištu - budući da kućanstva, zabrinuta zbog smanjenja profita zbog pada cijena, prodaju svoje druge ili treće domove - dodatno je kočnica ovom procesu", rekla je, napominjući da je "inventar programera daleko prevelik za kućanstva brzo apsorbiraju."

Economist raspravlja o izloženosti kineskih banaka tržištu nekretnina
U Kini se stambene kuće obično prodaju prije nego što budu dovršene, zbog čega je kritično da investitori završe s izgradnjom kuća ako žele prodati više.

No, poteškoće s financiranjem i drugi problemi doveli su do toga da su programeri morali odgoditi rokove isporuke na kućnu adresu – obeshrabrujući buduće prodaje kuća.

Na krajnjem kraju, stambena gradnja u relativno siromašnoj pokrajini Guizhou mogla bi potrajati više od 20 godina da se dovrši, rekao je Loo u e-poruci, dok će vjerojatno trebati najmanje 10 godina u nekoliko drugih pokrajina kao što su Jiangxi i Hebei.

Nomura je prošlog mjeseca procijenila da je veličina nedovršenih, unaprijed prodanih domova u Kini oko 20 puta veća od veličine developera Country Gardena od kraja 2022.

Nekretnine i srodni sektori činili su oko petine do jedne četvrtine kineskog gospodarstva.

Bonitetna agencija Moody's rekla je u utorak navečer da očekuje pad tog udjela, u skladu s ciljevima kineske vlade. Međutim, tvrtka je istaknula da rezultirajući pad prodaje zemljišta znači da bi se lokalne vlasti mogle suočiti s financijskim poteškoćama ako ne mogu nadoknaditi ono što je dovelo do više od trećine prihoda.

To znači da će Peking možda morati uskočiti, što predstavlja "rizik s negativne strane za kinesku fiskalnu, gospodarsku i institucionalnu snagu", rekao je Moody's. Smanjio je svoje izglede za kreditni rejting kineske vlade sa stabilnih na negativne.

Moody's očekuje da će rast kineskog domaćeg proizvoda usporiti na 4% rasta u 2024. i 2025. i prosječno 3,8% godišnje od 2026. do 2030. Tvrtka je zadržala dugoročni rejting "A1" za kineske državne obveznice.

Unatoč trajnim problemima na tržištu nekretnina, Loo iz Oxford Economicsa ne očekuje značajno prelijevanje na ostatak gospodarstva.

"Mislimo da će pad nekretnina u Kini krenuti drugačijim putem od onog u SAD-u, Španjolskoj ili Irskoj prije 10-15 godina i malo je vjerojatno da će izazvati širu financijsku krizu", rekla je.

U tim su situacijama pad cijena kuća, propadanje hipoteka i bankovno kreditiranje bili međusobno povezani, rekao je Loo, ističući razliku u Kini: veću ulogu politike, banke pod državnom kontrolom i strože uvjete hipoteke.

Drugi analitičari također očekuju da će kinesko gospodarstvo krenuti vlastitim putem.

"Vidimo neke sličnosti između situacije u Kini i ekonomske stagnacije u Japanu nakon što je 1991. puknuo nekretninski mjehurić", navodi S&P Global Ratings u izvješću objavljenom u ponedjeljak. "Međutim, S&P Global Ratings vjeruje da Kina može spriječiti ovaj ishod, uz pomoć regulatornih mjera i snage svog bankarskog i korporativnog sektora."

Tagovi: kubam bejretubam jubesji tržište nekretnina, evergrande
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE