GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast ponude stanova za dugoročni najam

Snažan rast ponude stanova za dugoročni najam
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 19:47
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - To što nema turista loše je za sve, osim za tržište dugoročnog najma koje, nakon dugog niza godina, bilježi oporavak na razini cijele Europe, pa tako i Hrvatske.

Na zaključak upućuje statistika internetskog oglasnika Njuškalo od kojeg je Jutarnji list prikupio podatke o ponudi nekretnina za dugoročni najam.

Ono što je u okvirima pandemije koronavirusom bilo za očekivati odmah se i potvrdilo: nakon kraće stanke krajem ožujka i u prvoj polovici travnja, uzrokovane posebnim mjerama vezanim za suzbijanje širenja koronavirusa i posljedicama potresa, broj novih oglasa na Njuškalu pokazuje da se tržište dugoročnog najma nekretnina u Zagrebu brzo oporavlja.

Kad je u pitanju grad Zagreb, statistika predanih oglasa pokazuje da je u svibnju ove godine, u odnosu na lanjski, broj stanova u ponudi za dugoročni najam veći za 9,29 posto, a da je situacija na obali još bolja.

Konkretno, u Splitu se trenutno putem Njuškala nudi 1707 stanova za dugoročni najam što je čak 20,5 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a kad govorimo o Zadru, ovdje je ponuda istih nekretnina bolja za 118 posto (doduše, na malim brojkama: broj stanova za dugoročni najam dosegnuo je 120 u odnosu na lanjskih 55).

Stručnjaci zaključuju kako je rastu tržišta dugoročnog najma svakako pogodovala činjenica da zbog virusa nema turista pa je dio iznajmljivača svoje jedinice iz kratkoročnog prebacio u najam na dulje vrijeme, no ne treba zaključivati da su pritom zauvijek odustali od turističkog posla.

Dapače, statistika turističkih zajednica grada Zagreba i Splita pokazuje da posljednjih mjeseci nije bilo značajnijeg odjavljivanja iz sustava privatnih iznajmljivača što znači da većina njih računa kako će im se kratkoročni najam ubrzo opet isplatiti - a na što bi, kad bi to htjela, država vrlo lako mogla utjecati.

Slično ovih dana vidimo na primjeru nekih od najvećih europskih metropola koje su slom Airbnba odlučile iskoristiti u korist građana.

“Računamo kako će se u naredne tri godine trećina turističkih apartmana vratiti nazad na tržište dugoročnog najma”, izjavila je za magazin Skift zamjenica gradonačelnika Barcelone Janet Sanz.

Barcelona je inače među europskim predvodnicama po broju turističkih apartmana koji su doveli do masovnog iseljavanja iz centra grada, jednako kao i Pariz čiji je zamjenik gradonačelnika Ian Brossat također najavio da će grad pokušati preuzeti kontrolu nad tržištem, ohrabren brojkama prema kojima je Pariz u prva tri tjedna travnja zabilježio samo 40 odsjedanja u privatnim apartmanima u odnosu na 1210 koliko ih je bilo u travnju lani.

Direktorica Colliersa Vedrana Likan ističe kako je pojačani priljev stanova za dugoročni najam bio očekivana posljedica pojave Covida-19, ali i činjenice da je tržište posljednje tri do četiri godine zasićeno apartmanima čija ponuda nadilazi potražnju, uslijed neostvarivanja očekivanog bookinga.

“Kod nas ne postoji regulativa po kojoj bi bilo moguće ograničiti način uporabe osobne imovine dok god je u zakonskim okvirima dozvoljenog i legitimnog. Ono što jest moguće je strateški, dakle društveno, kulturološki, urbanistički i ekonomski upravljati razvojem grada odnosno promišljanjem njegova prostora”, kaže Likan, upozoravajući kako bi gradovi trebali biti poticani da proživljavaju urbanu regeneraciju.

Tagovi: stanovi za dugoročni najam, Airbnb, dugoročni najam, tržište nekretnina, Split, Zagreb, Zadar, Colliers, Vedrana Likan
PROČITAJ I OVO
Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial
POTEZI
Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial
DUBROVNIK - Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je u četvrtak navečer utvrdilo raskid ugovora o koncesiji tvrđave Imperial na brdu Srđ ponad grada, a koji je 25. ožujka 2009. godine Grad Dubrovnik zaključio s tvrtkom Razvoj Golf.
Samo pet posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama
STATIKA
Samo pet posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama
ZAGREB - Projekcija mora biti napravljena za idućih nekoliko desetaka godina. Mi nismo vodili računa u statici jer dugo vremena ona nije bila u prvom planu, sad to moramo mijenjati.
Manhattan: Prodaja nekretnina potonula 84%
OŠTAR PAD
Manhattan: Prodaja nekretnina potonula 84%
NEW YORK - Broj ugovora o prodaji nekretnina na Manhattanu u svibnju je potonuo čak 84 posto na godišnjoj razini.
Zakon o obnovi Zagreba bez izvora financiranja; nedostatak svijesti o riziku od potresa
KRITIKE
Zakon o obnovi Zagreba bez izvora financiranja; nedostatak svijesti o riziku od potresa

ZAGREB - Za donošenje zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa potreban je interdisciplinaran pristup, problem je što prijedlog zakona nema striktno navedene izvore financiranja obnove, a problem predstavlja i opći nedostatak svijesti o riziku od potresa, rečeno je u srijedu na panelu u HGK.

Podignuta optužnica zbog Ville Harmony na Bačvicama
SPORNA LEGALIZACIJA
Podignuta optužnica zbog Ville Harmony na Bačvicama

ZAGREB - Zbog nekoliko kaznenih djela koja su počinjena radi legalizacije 55 metara četvornih u Vili Harmony na Bačvicama, investitora Špinut d.o.o. Split, USKOK je optužio sedam osoba, objavljeno je na njihovim stranicama.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE