GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Snažan rast broja građevinskih dozvola

Slovenija: Snažan rast broja građevinskih dozvola
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 12:21
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U svibnju su vlasti izdale 553 građevinske dozvole za zgrade, ili 26 posto više nego u travnju. Prema Državnom uredu za statistiku, za stambene zgrade izdano je 246 ili 19 posto više, a za nestambene 307 posto, što je 33 posto više. U usporedbi s prošlom godinom izdano je 41 posto više građevinskih dozvola.

U svibnju je iz godine u godinu izdano 15 posto više građevinskih dozvola za stambene zgrade i 73 posto više za nestambene zgrade. Visok rast posljedica je epidemije covida-19, jer su upravne jedinice u travnju prošle godine obavljale samo hitne poslove, objasnio je Državni zavod za statistiku (SURS).

U odnosu na svibanj 2019. (prije epidemije), u petom mjesecu ove godine izdano je četiri posto više; 17 posto više izdano je za stambene zgrade, a pet posto manje za nestambene zgrade.

Građevinske dozvole izdane za zgrade u svibnju predviđale su izgradnju 410 stanova, što je 61 posto više nego što je planirano s građevinskim dozvolama izdanim u svibnju prošle godine, tijekom prvog vala epidemije, a 50 posto više od planiranog. dozvole izdane u svibnju 2019.

U svibnju 2009. u jednosobnim zgradama planirano je osam posto više stanova nego u svibnju prošle godine i 14 posto više nego u svibnju 2019. U svibnju 2021. planirano je 140 više stanova u višestambenim zgradama (292 posto više) nego u Svibanj prošle godine i 113 stanova više. (151 posto više) nego u svibnju prošle godine.

S građevinskim dozvolama izdanim u svibnju ove godine, većina stanova planira se u koruškoj statističkoj regiji: 90 ili 22 posto svih. Jedno manje, 89 stanova, planirano je u osrednjeslovenskoj statističkoj regiji. Prema statističarima, slijedi gorenjska statistička regija, u kojoj je planirana 61 nastamba.

U ostalim regijama, s građevinskim dozvolama izdanim u svibnju ove godine, planira se manje stanova, od čega najmanje šest u zasavskoj statističkoj regiji. U svibnju nisu planirani novi stanovi u posavskoj statističkoj regiji.

Tagovi: građeviinske dozvole, Slovenija, stanogradnja, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE