GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Cijene stambenih nekretnina lani su porasle najmanje u tri godine

Slovenija: Cijene stambenih nekretnina lani su porasle najmanje u tri godine
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2024 / 11:56
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Cijene stambenih nekretnina prošle su godine bile 6,8 posto više nego godinu prije, što je najmanji rast cijena u posljednje tri godine.

Prodano je oko četvrtinu manje stambenih nekretnina nego godinu ranije, a prodaja rabljenih stanova u Ljubljani smanjena je za petinu, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Godišnji rast cijena bio je najniži od 6,8 posto od 2021. godine, kada su cijene porasle najviše u posljednjih nekoliko godina (za 15,8 posto).

Prošle godine najviše su porasle cijene novih obiteljskih kuća (za 9,5 posto), zatim novih stanova (za 8,0 posto), rabljenih obiteljskih kuća (za 7,9 posto) i rabljenih stanova (za 5,9 posto).

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju rabljene stambene nekretnine porasle su za 2,3 posto na tromjesečnoj razini. Cijene rabljenih stanova porasle su za 3,6 posto, dok su cijene rabljenih obiteljskih kuća porasle za 0,2 posto. U ovoj usporedbi, cijena rabljenih stanova najviše je porasla u Ljubljani (za 3,8 posto), zatim u ostatku Slovenije (za 3,1 posto) te u Mariboru (za 2,9 posto).

Nove stambene nekretnine u prošlom su tromjesečju treći put zaredom poskupjele na tromjesečnoj razini, ovoga puta za tri posto. Cijene novih stanova porasle su za 3,5 posto, a novih obiteljskih kuća za 1,4 posto.

Ukupna vrijednost prodanih stambenih nekretnina u 2023. godini iznosila je oko 1,4 milijarde eura ili oko petinu manje nego godinu prije. Ukupno je prodano 9.786 stambenih nekretnina, što je za oko četvrtinu manje nego 2022. godine.

U prošlom tromjesečju ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina iznosila je 372,5 milijuna eura, što je za oko desetinu više nego u trećem tromjesečju, a otprilike isto kao u zadnjem kvartalu prethodne godine. Prodano je ukupno 2.420 stambenih nekretnina, što je na razini prethodnog tromjesečja i oko 15 posto manje nego u zadnjem kvartalu 2022. godine.

Broj prodaja rabljenih stambenih nekretnina ostao je približno isti već tri uzastopna tromjesečja. U zadnjem kvartalu prošle godine prodano je oko 2300 rabljenih stambenih nekretnina, a ukupna vrijednost prodaje iznosila je 331,3 milijuna eura.

Prodano je 118 novih stambenih nekretnina, a ukupna vrijednost prodaje iznosila je 41,2 milijuna eura, što je oko 60 posto više nego u trećem tromjesečju i 15 posto više nego u zadnjem kvartalu prethodne godine.

Tagovi: SLOVENIJA, NEKRETNINE, STANOVI, KUĆE
PROČITAJ I OVO
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
CIJENE
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
LJUBLJANA - U 2023. na slovenskom tržištu nekretnina drugu godinu zaredom nastavljen je silazni trend kupnje i prodaje stambenih nekretnina, dok su cijene nastavile rasti. Ove godine bi se, prema podacima Geodetske uprave Republike Slovenije, visok rast cijena mogao usporiti, a ponegdje i smanjiti. Nagli veliki pad cijena inače se ne očekuje.
Španjolska zbog krize stanovanja ukida zlatne vize
POTEZI
Španjolska zbog krize stanovanja ukida zlatne vize
MADRID - Španjolska lijeva vlada odlučila je zaustaviti program zlatnih viza za investitore u nekretnine iz trećih zemalja kako bi ublažila krizu stanovanja
Građevinska aktivnost bit će živa i ove godine
SIGNALI
Građevinska aktivnost bit će živa i ove godine
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju 2024. su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE