GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusi uložili preko 180 miliona evra u srpske nekretnine

Rusi uložili preko 180 miliona evra u srpske nekretnine
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2024 / 08:35
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ruski državljani su u 2023. godini uložili preko 180 miliona evra u nekretnine u Srbiji, što je jednako tržištu nepokrentnosti Niša, rekla je za Bloomberg Adria šefica odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokrenosti Republičkog geodetskog zavoda Ivana Štrbac.

Ona je navela da je određen broj ruskih državljana koji su se doselili u Srbiju investirao u kupovinu stanova umesto u njihovo iznajmljivanja, a da je udeo stranaca me]u kupcima nekretnine sa oko tri odsto zabeleženih u 2022. godini pro[le godine skočio na pet odsto.

Prema izveštaju RGZ-a, Beograd je na tržištu stanova u 2023. godini imao dominantan udeo u ukupnoj vrendosti, 61 odsto vrednosti svih transakcija, pri čemu je za kupovinu stanova u glavnom gradu izdvojena 2,1 milijarda evra.

„Indeks cena govori da su one na nivou Srbije porasle 5,7 odsto u četvrtom kvartalu 2023. godine u odnosu na isti kvartal 2022. godine“, dodala je Štrbac za Bloomberg Adriju.

Prema njenim rečima, početkom prošle godine u Srbiji je uočen dvocifreni rast cena stanova, ali da je on sada ponovo jednocifren, što može da ukazuje na trend stabilizacije tržišta.

„Na tržište stanova i tržište nepokretnosti utiču dve sile, a na (koje) utiče više faktora. Na primer, na pad ponude mogu uticati zapravo skuplji krediti, odnosno visoke kamatne stope, a za koje vidimo (da) i Fed i Evropska centralna banka u skorijem periodu najavljuju smanjenje“, rekla je Štrbac za Bloomberg televiziju.

Kada je reč o novogradnji, ona čini 45 odsto ukupnog prometa stanova.

Međutim, Štrbac ističe i da je došlo do pada prodaje u skupljim delovima grada kao što su Vračar, Stari grad i Novi Beograd.

„Tu je došlo do pada prometa u novoj gradnji a u okolnim opštinama kao što su Obrenovac i Mladenovac je došlo do porasta prodaje novogradnje“, rekla je ona.

Podsetila je i da je u zadnjih pet nedelja došlo do porasta broja kupoprodajnih ugovora u Srbiji u odnosu na prošlu godinu.

Tagovi: rusi, beograd, nekretnine, stanovi, štrbac
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
CIJENE
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
LJUBLJANA - U 2023. na slovenskom tržištu nekretnina drugu godinu zaredom nastavljen je silazni trend kupnje i prodaje stambenih nekretnina, dok su cijene nastavile rasti. Ove godine bi se, prema podacima Geodetske uprave Republike Slovenije, visok rast cijena mogao usporiti, a ponegdje i smanjiti. Nagli veliki pad cijena inače se ne očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE