GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rastoder prodao nedovršeni poslovni dio Stožica MG Mindu

Rastoder prodao nedovršeni poslovni dio Stožica MG Mindu
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2024 / 17:26
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Tvrtka Rastoder u vlasništvu poduzetnika Izeta Rastodera prodala je nedovršeni poslovni dio Stožica MG Mindu iz Bosne i Hercegovine, točnije Republike Srpske. U Sloveniji posjeduje, među ostalim, građevinsku tvrtku KPL koja većinu poslova obavlja s ljubljanskom općinom. Partneri u poslu ne otkrivaju kupoprodajnu cijenu.

Iz tvrtke Rastoder, koja je poznata prvenstveno kao uvoznik i distributer Derby banana, a aktivna je i na području nekretnina u Ljubljani, objasnili su da je prodaja obavljena zbog konsolidacije ulaganja u nekretninski portfelj.

Poduzetnik Rastoder postao je vlasnik trgovačkog dijela uz stadion i dvoranu Stožice 2017. godine, nakon što je od tadašnjeg Društva za upravljanje potraživanjima banaka otkupio potraživanja prema tvrtki Grep, a kao jedini razlučni vjerovnik u stečaju Grepa, kao investitor u projekt Stožice, tada je preuzeo imovinu za koju tvrde da je osigurana.

Nedovršeni gospodarski dio predstavlja nasukani privatni dio projekta izgradnje centra, čiji su središnji dijelovi najveća dvorana i stadion u državi, koji su u vlasništvu općine. Derutne nekretnine već godinama haraju tim područjem, a priča o poslovima oko centra Stožice završila je i na sudu u nekoliko postupaka.

U tvrtki Rastoder, u kojoj su već ranije provjeravali interes za kupnju raspadnutih nekretnina, napisali su kako su, nakon detaljnog pregleda, s bosanskohercegovačkom tvrtkom MG Mind potpisali kupoprodajni ugovor kojim je postala vlasnik tvrtke Trgovsko mesto, inženjering koja službeno posjeduje nekretnine u trgovačkom dijelu Stožica. Novi vlasnik je prije nekoliko dana preuzeo upravljanje nekretninom.

Nedovršena poslovna zgrada ima 200.000 četvornih metara. Od ukupne površine, 103.000 četvornih metara predviđeno je za izgradnju 200 do 250 trgovina, a ostatak čine parkirališni i uslužni sadržaji.

Novi vlasnik morat će s Gradom Ljubljanom sklopiti ugovor o javno-privatnom partnerstvu u kojem će biti izvođač radova na izgradnji javnih parkirališta, pristupnih cesta i eventualnog nogometnog igrališta na krovu poslovne zgrade.

MG Mind iz Republike Srpske na čelu je grupacije osnovane 1998. godine koja se bavi građevinarstvom, nekretninama i trgovinom, a njen vlasnik je biznismen Mladen Milanović. Grupacija obuhvaća 15 tvrtki i zapošljava više od 3000 ljudi. Prema dostupnim podacima, tvrtka MG Mind ostvaruje godišnje prihode u rasponu od 38 do 46 milijuna eura.

U Sloveniji je tvrtka već prisutna, među ostalim, kao vlasnik građevinske tvrtke KPL, koja većinu poslova ostvaruje na projektima Općine Ljubljana. Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković bio je na optuženičkoj klupi u nekoliko postupaka u vezi s projektom Stožice, no u dva dosad okončana postupka u jednom je prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi, dok je u drugom je kazneni postupak pravomoćno obustavljen.

Iz tvrtke Rastoder o kupcu su napisali kako je riječ o etabliranoj tvrtki u području graditeljstva i razvoja nekretnina, no prema uvjeravanjima iz krugova bliskih prodavatelju, kupac ima ambiciozne planove na tom području. Prije nekoliko godina MG Mind natjecao se i za kupnju nasukanog projekta Tobačna mjesto.

Iz Rastodera ne otkrivaju kupoprodajnu cijenu, ali su napisali da će sredstva iskoristiti za jačanje svoje osnovne djelatnosti i razvoj novih. Na području nekretnina Rastoder je poznat po gradnji dviju stambenih višekatnica uz Celovšku cestu, a prije nekoliko godina srpski Delta Holding prodao je i zemljište u Bavarskom dvoru, gdje je izgrađen hotel Intercontinental. Prije nekoliko godina Rastoder je kupio i derutni hotel Bellevue u krugu ljubljanskog Tivolija, ali još nije krenuo u projekt njegove obnove novom zgradom.

Rastoder grupa zapošljava 650 djelatnika, a trenutno broji 13 kompanija među kojima su Spektra Invest, Air Adriatic i Bellevue Investicije. Prihodi grupe u 2022. godini iznosili su 320 milijuna eura.

Tagovi: Rstoder, Stožice, MG Mind, ljubljana, janković
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE