GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rastoder prodao nedovršeni poslovni dio Stožica MG Mindu

Rastoder prodao nedovršeni poslovni dio Stožica MG Mindu
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2024 / 17:26
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Tvrtka Rastoder u vlasništvu poduzetnika Izeta Rastodera prodala je nedovršeni poslovni dio Stožica MG Mindu iz Bosne i Hercegovine, točnije Republike Srpske. U Sloveniji posjeduje, među ostalim, građevinsku tvrtku KPL koja većinu poslova obavlja s ljubljanskom općinom. Partneri u poslu ne otkrivaju kupoprodajnu cijenu.

Iz tvrtke Rastoder, koja je poznata prvenstveno kao uvoznik i distributer Derby banana, a aktivna je i na području nekretnina u Ljubljani, objasnili su da je prodaja obavljena zbog konsolidacije ulaganja u nekretninski portfelj.

Poduzetnik Rastoder postao je vlasnik trgovačkog dijela uz stadion i dvoranu Stožice 2017. godine, nakon što je od tadašnjeg Društva za upravljanje potraživanjima banaka otkupio potraživanja prema tvrtki Grep, a kao jedini razlučni vjerovnik u stečaju Grepa, kao investitor u projekt Stožice, tada je preuzeo imovinu za koju tvrde da je osigurana.

Nedovršeni gospodarski dio predstavlja nasukani privatni dio projekta izgradnje centra, čiji su središnji dijelovi najveća dvorana i stadion u državi, koji su u vlasništvu općine. Derutne nekretnine već godinama haraju tim područjem, a priča o poslovima oko centra Stožice završila je i na sudu u nekoliko postupaka.

U tvrtki Rastoder, u kojoj su već ranije provjeravali interes za kupnju raspadnutih nekretnina, napisali su kako su, nakon detaljnog pregleda, s bosanskohercegovačkom tvrtkom MG Mind potpisali kupoprodajni ugovor kojim je postala vlasnik tvrtke Trgovsko mesto, inženjering koja službeno posjeduje nekretnine u trgovačkom dijelu Stožica. Novi vlasnik je prije nekoliko dana preuzeo upravljanje nekretninom.

Nedovršena poslovna zgrada ima 200.000 četvornih metara. Od ukupne površine, 103.000 četvornih metara predviđeno je za izgradnju 200 do 250 trgovina, a ostatak čine parkirališni i uslužni sadržaji.

Novi vlasnik morat će s Gradom Ljubljanom sklopiti ugovor o javno-privatnom partnerstvu u kojem će biti izvođač radova na izgradnji javnih parkirališta, pristupnih cesta i eventualnog nogometnog igrališta na krovu poslovne zgrade.

MG Mind iz Republike Srpske na čelu je grupacije osnovane 1998. godine koja se bavi građevinarstvom, nekretninama i trgovinom, a njen vlasnik je biznismen Mladen Milanović. Grupacija obuhvaća 15 tvrtki i zapošljava više od 3000 ljudi. Prema dostupnim podacima, tvrtka MG Mind ostvaruje godišnje prihode u rasponu od 38 do 46 milijuna eura.

U Sloveniji je tvrtka već prisutna, među ostalim, kao vlasnik građevinske tvrtke KPL, koja većinu poslova ostvaruje na projektima Općine Ljubljana. Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković bio je na optuženičkoj klupi u nekoliko postupaka u vezi s projektom Stožice, no u dva dosad okončana postupka u jednom je prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi, dok je u drugom je kazneni postupak pravomoćno obustavljen.

Iz tvrtke Rastoder o kupcu su napisali kako je riječ o etabliranoj tvrtki u području graditeljstva i razvoja nekretnina, no prema uvjeravanjima iz krugova bliskih prodavatelju, kupac ima ambiciozne planove na tom području. Prije nekoliko godina MG Mind natjecao se i za kupnju nasukanog projekta Tobačna mjesto.

Iz Rastodera ne otkrivaju kupoprodajnu cijenu, ali su napisali da će sredstva iskoristiti za jačanje svoje osnovne djelatnosti i razvoj novih. Na području nekretnina Rastoder je poznat po gradnji dviju stambenih višekatnica uz Celovšku cestu, a prije nekoliko godina srpski Delta Holding prodao je i zemljište u Bavarskom dvoru, gdje je izgrađen hotel Intercontinental. Prije nekoliko godina Rastoder je kupio i derutni hotel Bellevue u krugu ljubljanskog Tivolija, ali još nije krenuo u projekt njegove obnove novom zgradom.

Rastoder grupa zapošljava 650 djelatnika, a trenutno broji 13 kompanija među kojima su Spektra Invest, Air Adriatic i Bellevue Investicije. Prihodi grupe u 2022. godini iznosili su 320 milijuna eura.

Tagovi: Rstoder, Stožice, MG Mind, ljubljana, janković
PROČITAJ I OVO
Bačić: Prioritet će nam biti biti dostupno stanovanje za mlade
PRIORITETI
Bačić: Prioritet će nam biti biti dostupno stanovanje za mlade
ZAGREB - Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je danas da će prioriteti tog ministarstva u novom mandatu biti nastavak obnove nakon potresa, omogućavanje dostupnog stanovanja mladima i novi zakon o prostornom uređenju.
Cijene nekretnina eksplodirale u jednoj hrvatskoj regiji
TRENDOVI
Cijene nekretnina eksplodirale u jednoj hrvatskoj regiji
ZAGREB - Trend pada prodaje nekretnina na Jadranu nastavlja se i ove godine, prvenstveno, kažu stručnjaci, zbog recesije u Njemačkoj.
Kina predlaže kupnju komercijalnih stanova kako bi potaknula tržište nekretnina
POTICAJI
Kina predlaže kupnju komercijalnih stanova kako bi potaknula tržište nekretnina
PEKING - Očekuje se da će Kina, koja se još uvijek nosi s krizom na tržištu nekretnina, smanjiti minimalnu stopu predujma za one koji prvi put kupuju stan, a također je predložila da vlada otkupi komercijalne nekretnine.
U travnju u SAD-u pad stambene novogradnje
STANOVI
U travnju u SAD-u pad stambene novogradnje
WASHINGTON - U SAD-u se u travnju biježi pad novoizgrađenih stanova.
Ranilović: Većina nekretnina, posebno onih rabljenih, na tržištu se ne mogu prodati po traženim cijenama
CIKLUS
Ranilović: Većina nekretnina, posebno onih rabljenih, na tržištu se ne mogu prodati po traženim cijenama
ZADAR - Tržište nekretnina je ušlo u novi ciklus, obilježenom usporavanjem koje se ogleda prije svega u padu prometa nekretninama, rečeno je na otvaranju 37. Foruma poslovanja nekretninama, koji se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Udruženja poslovanja nekretninama HGK održava u Zadru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE