GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječne kamatne stope na stambene kredite trenutačno iznad neto prinosa od najma

Prosječne kamatne stope na stambene kredite trenutačno iznad neto prinosa od najma
KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 11:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Investiranje u nekretnine za najam, najčešći odabir Hrvata za ulaganje, izgubilo je na svojoj atraktivnosti.

Naime, prema analizi Klare Matić, voditeljica odjela za investicijske transakcije u Colliersu, trenutno su prosječne kamatne stope na stambene kredite premašile prinos od najma stana.

- Prosječne kamatne stope na stambene kredite su trenutno više od neto prinosa od najma. Kamatne stope su u prosjeku oko četiri posto, a neto prinos od najma stanova na zagrebačkom tržištu je u prosjeku oko tri posto. To znači da je investiranje u nekretnine, koristeći financijsku polugu, postalo manje atraktivno – objasnila je Klara Matić, prenosi Lider.

Prije nego što su počele rasti kamatne stope, dakle prije nešto više od godine dana, prosječna kamatna stopa na stambene kredite u Hrvatskoj iznosila je 2,26 posto, a s njezinim povećanjem na oko četiri posto došlo je do znatnog povećanja mjesečne rate kredita.

Primjerice, za kredit vrijednosti od 200 tisuća eura podignut na 20 godina prije godinu dana mjesečni anuitet iznosio je 1036 eura, dok je danas oko 175 eura veći.

Neto prinos na najam trenutno se kreće između tri i pet posto za većinu nekretnina u dugoročnom ili kratkoročnom najmu u cijeloj zemlji, gledajući omjer neto prihoda od najma i cijena nekretnina.

Dugi niz godina je neto zarada od najma (bilo dugoročnog ili kratkoročnog) bila nekoliko postotnih bodova iznad cijene novca (kamatnih stopa). Također, zadnjih par godina dogodila se i snažna aprecijacija pa su investitori u nekretnine mogli imati odličan ukupan povrat. No, brži rast cijena nekretnina od njihova najma pomrsio je tu računicu.

- S obzirom da su cijene nekretnina rasle bržim tempom od cijena najma, prinos od najma je pao. Sada još imamo i rast kamatnih stopa koji s jedne strane smanjuje atraktivnost ulaganja u nekretnine, a s druge povećava atraktivnost ulaganja u druge imovinske klase koje su da bi privukle investitore povisile svoje prinose (npr. obveznice).

Tržište nekretnina je kod nas u prijelazu iz ciklusa ekspanzije u ciklus hlađenja i nije realno očekivati daljnji visoki rast cijena/ aprecijaciju u kratkom ili srednjem roku. Stoga, očekujemo da će dio ljudi s viškom novaca u nadolazećem periodu umjesto nekretnina odabrati pasivniji oblik investiranja s istim ili višim prinosima - navela je Klara Matić.

Tagovi: stambeni krediti, kamatne stope, kamate
PROČITAJ I OVO
BIG CEE preuzeo od RC Europe dva maloprodajna parka u Srbiji
AKVIZICIJE
BIG CEE preuzeo od RC Europe dva maloprodajna parka u Srbiji
BEOGRAD - BIG CEE i RC Europe postigli su dogovor o prodaji dva maloprodajna parka u Srbiji, Nest Obrenovac i Nest Kraljevo. Proces transakcije prošao je glatko, a posredovala je tvrtka CBRE.
U Đakovu otvoren prvi STOP SHOP, trinaesti retail park ovoga branda u Hrvatskoj
ŠIRENJE
U Đakovu otvoren prvi STOP SHOP, trinaesti retail park ovoga branda u Hrvatskoj
ĐAKOVO – Svečano je otvoren novi maloprodajni lanac STOP SHOP u Đakovu. Prvi je to maloprodajni park ovoga brenda u gradu, četvrti u Osječko-baranjskoj županiji i ukupno trinaesti na području Republike Hrvatske.
Njemačka jedina članica EU s više podstanara nego vlasnika stanova
ZANIMLJIVO
Njemačka jedina članica EU s više podstanara nego vlasnika stanova
BERLIN - Njemačka je jedina članica Europske unije u kojoj ima više podstanara nego onih koji posjeduju vlastitu kuću ili stan. Lani je udio Nijemaca koji posjeduju svoje domove čak pao s 49 na 47 posto.
Cijene nekretnina će pasti, u Hrvatskoj čak 200.000 praznih stanova
PREDVIĐANJA
Cijene nekretnina će pasti, u Hrvatskoj čak 200.000 praznih stanova
ZAGREB - Promet nekretninama usporava, vlasnici rabljenih nekretnina imaju nerealno velika očekivanja, a državna stambena politika, iako je u državi 200 tisuća praznih stanova, još nije dovršena jer nedostaju podaci iz popisa stanovništva, rečeno je na HGK-ovom Forumu poslovanja nekretninama.
Halilhodžić izgradio apartmane kod Dubrovnika
INVESTICIJE
Halilhodžić izgradio apartmane kod Dubrovnika
DUBROVNIK - Na samo od 3.5 kilometra od stare jezgre grada Dubrovnika nalazi se luksuzno apartmansko zdanje pod nazivom L'Orangerie.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE