GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijave za subvencioniranje stambenih kredita do 30. travnja, dosad 2.360 zahtjeva

Prijave za subvencioniranje stambenih kredita do 30. travnja, dosad 2.360 zahtjeva
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 15:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita u aktualnom krugu prijava zaprimat će se zaključno do četvrtka, 30. travnja, do 16 sati, a dosad je zaprimljeno 2.360 zahtjeva, izvijestili su u petak iz Ministarstva graditeljstva i APN-a, najavivši novi krug prijava u rujnu.

"Subvencioniranje stambenih kredita za 2020. godinu, sukladno odredbama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, prestaje zaključno s 30. travnja 2020. godine. Zahtjevi zaprimljeni u APN-u do 30. travnja do 16 sati, razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava", stoji u oglasu o prestanku subvencioniranja stambenih kredita objavljenom na internetskoj stranici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

APN je zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita u ovom krugu prijava počeo zaprimati 30. ožujka, a prema posljednjim podacima koje je u petak iznijelo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, dosad je zaprimljeno 2.360 zahtjeva za subvencije.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo razvojem i dinamikom prvog ovogodišnjeg kruga prijava za subvencionirane kredite.

"Zahvaljujem građanima što su prepoznali našu mjeru kojom smo do sada omogućili povoljnije osiguravanje doma za 9.400 mladih obitelji. Svima koji su se prijavili još jednom poručujem da će njihovi zahtjevi biti obrađeni na vrijeme, onima koji to planiraju sljedeći tjedan također da se ne brinu, a svima ostalima da se krenu spremati za rujan", kazao je Štromar u izjavi koja se prenosi u objavi na internetskoj stranici Ministarstva graditeljstva.

Novi krug prijava za subvencionirane kredite bit će objavljen u rujnu, pod istim uvjetima, poručuju iz Ministarstva.

Efektivne kamatne stope od 2,19 do 3,70 posto

APN je početkom ožujka objavio popis 13 banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,70 posto.

Programom subvencioniranja stambenih kredita država građanima pomaže pri otplati stambenog kredita za kupnju stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće, u trajanju od pet godina. Na natječaj se mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, a visina subvencije ovisi i o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije, a za dodatnu godinu po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja pri prijavi već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kamatne stope,
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE