GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potez Googlea uznemirio duhove na tržištu nekretnina u Dublinu

Potez Googlea uznemirio duhove na tržištu nekretnina u Dublinu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2020 / 22:37
Autor: Siniša Malus
DUBLIN - Kad je Google prije nekoliko tjedana objavio kako odustaje od plenova za unajmljivanje novih uredskih prostora u Dublinu, to je označilo zvono za uzbunu na tržištu nekretnina u tom gradu.

Google je itekako prisutan u dublinskim "Silicijskim dokovima", gdje ima sjedište u Europi, dijelu grada oko dokova, gdje se nalaze glavni igrači Big Tech-a, uključujući Facebook, Twitter i Airbnb.

No tijekom pandemije koronavirusa i potrebe za radom na daljinu postavljaju se pitanja o održivosti velikih uredskih prostora. Google tvrdi da ostaje posvećen Dublinu - gdje ima preko 8000 radnika - i kupio je još dvije zgrade koje još uvijek planira napuniti.

Tržište komercijalnih nekretnina u Dublinu u drugom je tromjesečju praktički zamrlo, jer je zemlja bila u dubokom lockdownu, prema nekretninskoj tvrtki CBRE koja je u tom razdoblju izvijestila o samo petnaest transakcija najma ureda.

Marie Hunt, voditeljica istraživanja u CBRE-u, izjavila je za CNBC da će vjerojatno doći do usporavanja novih uredskih poslova u narednim mjesecima zbog koronakrize, ali i zato što se "tehnološki divovi u predsjedničkoj godini nastoje povući".

Vladine agencije nisu mogle obaviti posjete i obilaske kako bi privukle tvrtke da investiraju, a Hunt je rekla da je to uzrokovalo "slabljenje u transakcijama".

Shane Fleming, stručnjak za nekretnine i osnivač tvrtke Fleming Real Estate, rekao je da ovaj trend nije svojstven samo Dublinu, ali da irski glavni grad još uvijek ima nekoliko potpisanih velikih uredskih poslova koji su u proceduri, ukazujući na kontinuirana proširenja Amazona i LinkedIn-a.

Osim toga, prema izvješćima, TikTok traži veliki uredski prostor u glavnom gradu kapaciteta do 5000 ljudi.

Fleming je dodao da nedostatak stanova za radnike u gradu, kao i politike planiranja oko visina zgrada predstavljaju dodatne izazove.

"Ako gradsko vijeće Dublina ne dopusti povećanje visine zgrada unutar dijelova grada, Dublin će izgubiti buduće mogućnosti", rekao je.

Hunt podvlači razliku između trenutne situacije na tržištu nekretnina i onoga što je bilo tijekom financijske krize 2008. godine.

“Bilo je dosta sredstava na raspolaganju uoči globalne financijske krize. Velik dio uredskog prostora u Dublinu gradio se spekulativno ”, rekla je.

Kada se pad tržišta dogodio, mnogi su uredi ostali slobodni. Posljednjih godina razvoj se više kontrolira s developerima koji osiguravaju unajmljivače prije gradnje.

"Iz perspektive izgradnje novih zgrada pad nije toliko oštar", rekla je Hunt.

„To znači da jne jako mali broj novih zgrada prazan i čeka unajmljivače. Iz tog razloga bi moglo doći do ublažavanje na uredskom tržištu, ali to neće biti ni blizu razine ublažavanja koju smo vidjeli u prošlom ciklusu. "

Tagovi: Google, Dublin, Marie Hunt, Fleming Real Estate, CBRE, Facebook, Twitter, Airbnb, TikTok, tržište nekretnina,
PROČITAJ I OVO
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
OBNOVA
Vanđelić: Već 2021. godine uložit ćemo u obnovu Zagreba dvije milijarde kuna
ZAGREB - "Želim da osmislimo sustav koji će biti stručan, efikasan i maksimalno transparentan te uz minimaliziranje korupcije. Obnova će biti značajan teret za našu državu i nema prostora za greške i neuspjehe".
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
ŠOPING MEKA
Otvorena Galerija Beograd, najveći tržni centar regiona
BEOGRAD - Danas je otvoren objekat Galerija Beograd u okviru projekta Beograd na vodi, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEZ UPLATE
Neuspešna prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid u Beogradu
BEOGRAD - Prodaja zgrade bivšeg hotela "Splendid" u najstrožem centru Beograda danas je završena neuspešno jer nije bilo uplata depozita za učestvovanje u javnoj prodaji, saopštio je javni izvršitelj.
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
INVESTICIJE
AZ mirovinski fondovi uložili 161 milijuna kuna u nekretninsku tvrtku M7 Primo
ZAGREB - AZ mirovinski fondovi izvijestili su u četvrtak da su dokapitalizacijom vrijednom 161 milijun kuna stekli vlasnički udio od 99,9 posto u društvu za poslovanje s nekretninama M7 Primo.
Ne posustaje stanogradnja u BiH
GRADNJA
Ne posustaje stanogradnja u BiH
SARAJEVO - Rast u stanogradnji u Bosni i Hercegovini neće posustati, iako će se pod uticajem pandemije generalno manje graditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE