GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poludjele cijene: Kvadrat u Podbrežju skočio na 3.700 eura

Poludjele cijene: Kvadrat u Podbrežju skočio na 3.700 eura
BANDIĆEV PROJEKT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2024 / 08:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na samom rubu novog Zagreba kvadrat garsonijere prodaje se po vrtoglavoj cijeni od 3700 eura.

Ako znamo da su se u istoj zgradi prije samo nekoliko godina stanovi prodavali po "prihvatljivim cijenama" od 1400 eura po kvadratu, a u onoj pokraj dodijeljeni socijalno ugroženim građanima, priča postaje još apsurdnija. Usporedbe radi, prosječna cijena kvadrata u Novom Zagrebu kreće se oko 2400 eura.

Stan o kome je riječ veličine je 42 kvadrata, nalazi se u Podbrežju, a lako ga je pronaći pretraživanjem internet oglasa, piše Jutarnji list.

Ako, primjerice, upitate prosječnog Zagrepčana na što prvo pomisli kada mu se spomene Podbrežje, velike su šanse da će kazati kako je to "propali Bandićev projekt!". Za one odrasle u Sigetu to je zaboravljena ledina, a tek manji dio građana znat će kako gradonačelnik Tomislav Tomašević u Podbrežju planira gradnju nove zgrade vrijedne više od 40 milijuna eura, s oko 290 planiranih stanova po "razumnim cijenama". Nazvali su to neki i njegovim megaprojektom.

Najbolja odluka bila je otići do Podbrežja i pokušati shvatiti što se zapravo događa.

- U jednom stanu mladi znanstvenik, do njega mlada obitelj, a na istom katu oni koji si zbog slabijeg imovinskog statusa stan inače nikada ne bi mogli priuštiti- tako je daleke 2015. Milan Bandić sanjario o Podbrežju. Od 600 izgrađenih stanova njih 200 bilo je socijalnih, 200 namijenjeno najmu, a 208 potrebama znanstvene zajednice.

Mladi znanstvenici prvi nisu htjeli u Podbrežje. Sto kandidata odustalo je jer nisu imali ugovor za rad na stalno (što je bio uvjet), dio je otpao jer nisu bili kreditno sposobni, a neki su rekli kako ne žele živjeti u naselju koje još nije sagrađeno. Od 208 planiranih samo su 2 znanstvena novaka kupila stan u Podbrežju, pokazuju podaci Grada Zagreba.

Za prvih 608 stanova, u koje se trebalo useljavati početkom 2018., interesiralo se više od 5 tisuća ljudi, no Grad je u zadnji čas odlučio promijeniti kriterije dodjele pa prednost dati kako je navedeno "vrhunskim sportašima, braniteljima, kulturnim djelatnicima i slobodnim umjetnicima", ali i gradskim zaposlenicima iz područja zdravstva i obrazovanja.

- Podbrežje mora sadržavati dvije predškolske ustanove, jednu osnovnu školu, kulturno-informativni centar, bazenski kompleks, dvoranu i 12 sportskih igrališta - pričao je Bandić. Ni Od toga se za njegova mandata ništa nije materijaliziralo.

-Kvart je bez obećanih društvenih sadržaja, neuređenog okoliša, s “divljim” odlagalištima otpada. Problemi stanovnika Podbrežja ovdje ne prestaju. Prilikom svake veće kiše oborinske vode poplavljuju podrume i skupljaju se ispred ulaznih vrata stambenih zgrada. Ideja izgradnje naselja prema Zagrebačkom modelu stanogradnje ovdje doslovno pada u vodu i nažalost ostaje samo jedna od započetih, a nikad realiziranih projekata u režiji Milana Bandića. Nije nam jasno zašto nije napravljen barem jedan vrtić - upozoravali su 2020. iz stranke Možemo!

Upravo su detekcije takvih i sličnih kvartovskih problema bili jedna od glavnih točaka programa zahvaljujući kojem je Tomislav Tomašević sljedeće godine postao gradonačelnik.

Četiri godina kasnije, za prohladnog, tmurnog dana, zaputili smo se u Podbrežje. Ovdje živi preko tisuću ljudi, a opet se sve doima nekako praznim. Goleme stambene zgrade i mokre livade pojačavaju taj dojam. Hladnim danima malo tko izlazi iz golemih stambenih zgrada, priča nam vitalni penzioner Željko, koji je ovdje od prvog dana.

Konobar, zaposlen u ugodnom kvartovskom kafiću gdje Željko pije kavu i čita novine, tvrdi kako baš i nema puno gužve niti u kasne poslijepodnevne sate. Možda će biti više kad zatopli, kažemo.

Željko odgovara kako " ne bude ništa bolje niti za sunčanih dana".

- Budimo iskreni, Podbrežje je spavaonica. Cijeli Novi Zagreb je doduše takav, ali ovdje se posebno osjeti. Da, mirno je i sigurno. Ima i zelenila. Ali nema uzbudljivog sadržaja za mlade, pa zašto bi se onda tu zadržavali? U Podbrežju rijetko pijem kavu, radije odlazim u Trnsko - zaključuje Željko.

I Predsjednik vijeća Mjesnog odbora Sigeta, u Podbrežju je od prvog dana. No on kvart doživljava potpuno drugačije.

- Podbrežje je idealno za mlade obitelji. Imamo dućan, frizera, kvartovski urbani voćnjak, izgradilo se košarkaško igralište. Mogu reći da imamo i veliki demografski rast. Naime, u posljednje vrijeme u mojoj zgradi svaki mjesec rodi se jedno dijete. Ranije sam živio na Knežiji i mogu reći kako je za mlade obitelji Podbrežje puno bolje mjesto za život - priča Teo Grančić, član stranke Možemo!. Najviše mu u kvartu nedostaje vrtić.

Najavljuje se doduše vrtić još od 2017, no čini se da bi gradnja uskoro konačno trebala krenuti. Trebao bi zauzimati površinu od 5 014 metara kvadratnih, što će biti dovoljno za 160 djece raspoređene u 5 jasličkih i 5 vrtićkih skupina.

Grančić je upoznat sa slučajem kvadrata po 3700 eura. Smatra kako je riječ o izoliranom slučaju, budući da je većina stanovnika u najmu, ili, kako kaže, mladi ljudi koji podižu obitelj i ne razmišljaju o odlasku.

U stranci Možemo! smatraju kako je takvo dizanje cijena protivno konceptu ovakvog naselja.

U kvartu živi i Jasna Jurić, još jedna vlasnica nekretnine. Kvart joj se sviđa, no brinu je dvije stvari; autobusi koji rijetko stižu (svakih 40-ak minuta), te neuređene straćare prepune otpada koje preko ceste gledaju na njenu zgradu, i "zbog koje joj je neugodno kada je posjete gosti".

Tagovi: Podbrežje, stanovi, stanogradnja, bandić, tomašević, možemo!
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE