GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljoprivredna zemljišta u Sloveniji među najskupljima u EU

Poljoprivredna zemljišta u Sloveniji među najskupljima u EU
ZEMLJIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2024 / 21:27
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Prema podacima Eurostata za 2022. godinu, prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u Sloveniji iznosila je 23.282 eura, što je znatno iznad prosjeka EU. Istodobno, zemljište na zapadu zemlje u prosjeku je dostizalo dvostruko više cijene nego na istoku.

Europski statistički ured Eurostat analizirao je prošlogodišnje podatke o cijenama poljoprivrednog zemljišta za 21 od 27 članica EU. Kako su utvrdili statističari, u 2022. godini prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u EU iznosila je 10.578 eura, a najskuplje poljoprivredno zemljište bilo je na Malti. U ovoj maloj sredozemnoj otočnoj državi prosječna cijena hektara obradive zemlje dosegnula je 233.230 eura.

Slijedi Nizozemska s prosječnom cijenom od 85.431 po hektaru, pri čemu je cijena dosegla 150.644 eura u najskupljoj nizozemskoj regiji (Flevoland), a 66.051 euro u najjeftinijoj, nizozemskoj Friziji. Na trećem mjestu je Luksemburg s prosječnom cijenom od 42.720 eura po hektaru, a slijedi Veliko Vojvodstvo Irske s prosječnom cijenom od 38.013 eura i relativno malim razlikama po regijama.

Slovenija je 2022. godine zauzela peto mjesto na listi zemalja s najskupljim poljoprivrednim zemljištem. Prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta za cijelu državu bila je pretprošle godine 23.282 eura, od čega u istočnoj Sloveniji 20.075 eura, a u zapadnoj 39.494 eura.

Južni susjed Slovenije Hrvatska našla se na dnu ljestvice među 21 članicom EU-a koje su podatke prijavile Eurostatu. Prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u zemlji bila je samo 3700 eura. To je bila cijena na prostranim poljoprivrednim ravnicama Panonske Hrvatske, dok je u jadranskom dijelu bila nešto viša, 5202 eura.

Poljoprivredno zemljište bilo je relativno jeftino čak iu europskoj poljoprivrednoj velesili Francuskoj. U prosjeku je hektar u zemlji koštao 6.130 eura, a prema regijama u zemlji raspon cijena bio je od nešto manje od 2.700 eura do više od 12.000 eura.

Ako je poljoprivredno zemljište u Sloveniji među najskupljima u EU, zakupnina oranica i trajnih travnjaka je među najnižima. U 2022. prosječna najamnina u zemlji bila je 140 eura, dok je prosjek zemalja članica EU koje su prijavile podatke bio 199 eura.

Najam je bio jeftiniji u Estoniji, Latviji, Malti, Hrvatskoj i Slovačkoj nego u Sloveniji. Daleko najskuplji najam u prosjeku je bio u Nizozemskoj, jer je tamo najam dosegao 843 eura.

Tagovi: POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE, ZEMLJIŠTE, POLJOPRIVREDA, NEKRETNINE
PROČITAJ I OVO
Istra: Stranci kupuju nekretnine u unutrašnjosti poluotoka
TRENDOVI
Istra: Stranci kupuju nekretnine u unutrašnjosti poluotoka
PULA - Da stranci sve češće kupuju nekretnine kod nas, nije novost. No činjenica je da ih više ne zanimaju toliko lokacije uz more, nego u unutrašnjosti. Sve popularnija postaje središnja Istra. Neki kupuju kuće isključivo za sebe, a neki i za iznajmljivanje.
Mađarska: Cijene poljoprivrednog zemljišta pale prvi put u deset godina
PAD
Mađarska: Cijene poljoprivrednog zemljišta pale prvi put u deset godina
BUDIMPEŠTA - Prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta u Mađarskoj dosegnula je 2.172.000 HUF po hektaru 2023. godine, što je pad prvi put u više od 10 godina, pokazuje analiza Agrotaxa.
Splitsko UHY savjetovanje radi na studiji izvodljivosti novog stadiona Maksimir
POSLOVI
Splitsko UHY savjetovanje radi na studiji izvodljivosti novog stadiona Maksimir
ZAGREB - Studija bi trebala definirati koliko će biti potrebno komercijalnog sadržaja kako bi sam sportski objekt bio održiv za budućeg investitora.
Porasla prodaja rabljenih stanova i kuća u SAD-u
TRENDOVI
Porasla prodaja rabljenih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stanova i kuća u Sjedinjenim Državama porasla je u siječnju za 3,1 posto u odnosu na prosinac na godišnju prilagođenu razinu od četiri milijuna jedinica.
Njemački nekretninski sektor je u krizi povjerenja
KRIZA
Njemački nekretninski sektor je u krizi povjerenja
BERLIN - Njemački sektor izgradnje kuća je posljednjih mjeseci išao iz lošeg u gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE