GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pokreće se program za poboljšanje upravljanja nekretninama u vlasništvu RH

Pokreće se program za poboljšanje upravljanja nekretninama u vlasništvu RH
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2021 / 10:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska pokreće program za poboljšanje upravljanja nekretninama u državnom vlasništvu, koji je podržan od strane Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i EU-a, izvijestili su u ponedjeljak iz EBRD-a.

Cilj mu je poboljšanje hrvatskog institucionalnog okvira, oslobađanje potencijala nedovoljno iskorištene imovine te uvođenje proaktivnijeg sustava upravljanja nekretninama, istaknuto je u priopćenju.

Program je izrađen na prijedlog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, financiran sredstvima EU-a putem Instrumenta za tehničku potporu (TSI), dok će EBRD u suradnji s Glavnom upravom Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM) pružiti podršku njegovoj implementaciji.

Državna tajnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak rekla je da očekuju da će ovaj projekt omogućiti ključnu i sveobuhvatnu reformu u svrhu boljeg upravljanja te brže i učinkovitije aktivacije neiskorištenih državnih nekretnina.

"Projekt je u skladu s definiranom reformom u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a dugoročno gledano, rezultati projekta imat će pozitivan utjecaj na državni proračun, gospodarski rast i ukupno poboljšanje gospodarske učinkovitosti RH", ocijenila je Bošnjak, čija se izjava prenosi u priopćenju.

Kako je navedeno u priopćenju, resorno ministarstvo nadzire značajan, ali heterogen portfelj nekretnina kojemu nedostaje jasan i jedinstveni pristup prikupljanja podataka i upravljanja njime. Iz tog razloga, Ministarstvo nastoji uvesti proaktivniji pristup upravljanja nekretninama kako bi se povećala učinkovitost i pridonijelo fiskalnoj održivosti.

U sklopu programa tako će se provesti procjena postojećeg zakonskog okvira i institucionalnih kapaciteta za upravljanje državnom imovinom te će se iznijeti moguća poboljšanja. Pritom, Ministarstvo namjerava uvesti metodologiju koja će pridonijeti učinkovitijem smanjenju postojećeg portfelja nekretnina, čime se postiže aktiviranje i bolje raspolaganje neiskorištenom imovinom.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk poručila je da se vesele suradnji s Unijom i Ministarstvom, a kako bi pomogli Hrvatskoj u provođenju ove važne reforme koja će doprinijeti jačanju njezinih institucionalnih kapaciteta i otključavanju potencijala nedovoljno iskorištene imovine u državnom vlasništvu.

"Optimizacija imovine u državnom vlasništvu može pomoći u privlačenju važnih investicija koje mogu potaknuti društveni i gospodarski razvoj zemlje", ustvrdila je Zinchuk.

Glavni direktor Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama Mario Nava izrazio je zadovoljstvo jer mogu podržati reformu nekretnina u državnom vlasništvu u Hrvatskoj.

"Učinkovitije upravljanje državnom imovinom važan je dio gospodarstva koji može značajno pridonijeti oporavku na razini Europske unije i ove države članice", rekao je Nava.

Tagovi: Sanja Bošnjak, Victoria Zinchuk , EBRD, program za poboljšanje upravljanja nekretninama u vlasništvu RH
PROČITAJ I OVO
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
TVRDNJE
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
ZAGREB - Predstojnik premijerovog Ureda Zvonimir Frka Petešić opovrgnuo je u utorak napise prema kojima je stan u kojemu živi kao najmoprimac prvi obnovljen u Zagrebu jer on tamo živi, naglasivši da nije tražio niti urgirao kod Državnih nekretnina da se čim prije krene s njegovom obnovom.
Stambeni objekti sve skuplji
TRENDOVI
Stambeni objekti sve skuplji
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za devet posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Cijene stambenih nekretnina u Europi snažno porasle u trećem tromjesečju 2021.
TREND
Cijene stambenih nekretnina u Europi snažno porasle u trećem tromjesečju 2021.
LUXEMBOURG/ZAGREB - Cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije u više od 15 godina, a u Hrvatskoj njihov je rast bio blizu europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.
U studenom izdano 908 građevinskih dozvola, 6,7 posto više na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
U studenom izdano 908 građevinskih dozvola, 6,7 posto više na godišnjoj razini
ZAGREB - U Hrvatskoj je u studenom 2021. izdano 908 građevinskih dozvola, što je 6,7 posto više nego u istom mjesecu 2020. godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
BIG Shopping Centers Group uskoro preuzima Delta City u Podgorici
AKVIZICIJE
BIG Shopping Centers Group uskoro preuzima Delta City u Podgorici
PODGORICA - Izraelska kompanije BIG Shopping Centers Group uskoro će preuzeti najveći šoping centar u Crnoj Gori, Delta City.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE