GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ova će zemlja predvoditi europsko nekretninsko tržište u 2024.

Ova će zemlja predvoditi europsko nekretninsko tržište u 2024.
NA VRHU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2024 / 09:40
Autor: SEEbiz
LONDON - Čini se da će Ujedinjeno Kraljevstvo ove godine predvoditi europski preporod nekretnina jer međunarodni ulagači vraćaju kapital na napeto tržište nekretnina u regiji.

Očekivani pad kamatnih stopa i skromni gospodarski oporavak potaknut će priljev inozemnih ulagača koji žele iskoristiti "sve privlačnije razine cijena", sugerira novo istraživanje međunarodne tvrtke za nekretnine Savills.

Američki, izraelski, japanski i tajvanski ulagači trebali bi prednjačiti u toj namjeri, prednjačeći oporavak aktivnosti ulaganja u nekretnine od 20% 2024. dok upumpavaju gotovinu u Britaniju, Njemačku, Španjolsku i Nizozemsku, prema istraživanju, piše CNBC.

"Svakako, čini se da smo prevazišli najgore i da imamo malo zastoja u oporavku", rekao je Rasheed Hassan, Savillsov voditelj globalnih prekograničnih ulaganja, za CNBC.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je jedno od tržišta s najvećim popustom", dodao je, ističući da se kretalo "teško i brzo", ali da su njegovi temelji - naime duboko tržište, laka dostupnost i ograničena domaća konkurencija - ostali nepromijenjeni.

Britanija je rangirana kao najbolja europska destinacija za prekogranična ulaganja u CBRE-ovoj Anketi o namjerama europskih ulagača za 2024., a ulagači ističu njezine snižene stope i visok potencijal povrata. Slijede Njemačka, Poljska, Španjolska i Nizozemska. London je proglašen najatraktivnijim gradom, a slijede ga Pariz, Madrid, Amsterdam i Berlin, pokazalo je istraživanje.

"London je jedan od onih nekoliko gradova koji dosljedno pokazuje svoju otpornost u suočavanju s izazovnim gospodarskim vjetrovima i ostaje glavna središnja točka za globalni kapital", rekao je Chris Brett, direktor CBRE-ovog odjela za europska tržišta kapitala.

Predviđa se da će Ujedinjeno Kraljevstvo sada privući jednu trećinu — ili oko 13 milijardi dolara — izlaznih ulaganja 2024. samo iz SAD-a, prema procjenama Knight Franka. Njemačka, Španjolska i Nizozemska bit će sljedeći najveći korisnici američkog novca.

Slijedi teška godina za nekretnine u 2023., budući da su više kamatne stope povećale troškove zaduživanja i utjecale na raspoloženje ulagača.

Globalna prekogranična ulaganja u nekretnine iznosila su 196,3 milijarde eura (212,9 milijardi USD) tijekom godine, što je pad od 40% u odnosu na petogodišnji prosjek, prema podacima Real Capital Analyticsa koje navodi Savills. Pad je bio najizraženiji u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA), gdje su priljevi bili 59% manji. To je u usporedbi s padom od 56% zabilježenim u Americi i padom od 12% zabilježenim u azijsko-pacifičkoj regiji.

Ukupno 65,2 milijarde eura (70,6 milijardi dolara) uloženo je u kontinentalnu Europu 2023., od čega je većina potjecala od intraeuropskih prekograničnih kupaca, prvenstveno u Francuskoj i Španjolskoj. Manje od polovice (40%) došlo je izvan kontinenta — najniži udio od 2010.

Međutim, očekuje se da će se taj trend promijeniti kako se međunarodne institucije i pojedinačni investitori vraćaju na tržište jer Europska središnja banka i Banka Engleske pokazuju znakove smanjenja stopa.

Tagovi: nekretnine, London, Britanija, Savillis
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE