GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad prodaje stanova u Beogradu na kraju 2023.

Oštar pad prodaje stanova u Beogradu na kraju 2023.
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 12:57
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U Beogradu je od listopada do prosinca 2023. prodano oko 2.000 stanova, manje nego godinu prije.

Republički geodetski zavod (RGZ) objavio je Indeks cijena stanovanja za četvrto tromjesečje prošle godine, koji pokazuje da je tijekom tog tromjesečja godišnja stopa rasta cijena stanova iznosila 5,75 posto, ali daje i detaljniji uvid u kretanja u domaćem tržište nekretnina..

Jedan od ključnih trendova je pad kupnje i prodaje stanova u odnosu na prethodne dvije godine, nakon značajnog porasta zabilježenog u postpandemijskom razdoblju.

“Globalna gospodarska i geopolitička događanja u svijetu u 2023. godini utjecala su na tržište nekretnina, kako u Europskoj uniji, tako i u Srbiji. Povećana inflacija, promjene monetarne politike središnjih banaka i gospodarska nesigurnost doveli su do opreznijeg pristupa kupaca i ulagača na tržištu nekretnina", ističe RGZ u analizi povodom objave Indeksa cijena stanova za zadnji kvartal 2023.

Kad je riječ o Srbiji, vjerojatno najuočljiviji "minus" zabilježen je u Beogradu, gdje je zabilježen i najznačajniji pad količine prodaje stanova, od -32,15 posto na godišnjoj razini.

Preliminarni podaci RGZ-a za četvrti kvartal 2023. godine govore da je u tom razdoblju u glavnom gradu prodano 3.967 stanova, za ukupno 494 milijuna eura. Usporedbe radi, tijekom posljednja tri mjeseca 2022. godine prodano je 5859 stanova za 826 milijuna eura.

Promatrano na razini cijele zemlje, u četvrtom tromjesečju 2023. godine zabilježen je međugodišnji pad količinske prodaje od -20,5 posto, nakon -18,4 posto na godišnjoj razini u prethodnom kvartalu.

Ukupna vrijednost trgovanih stanova u posljednja tri mjeseca 2023. iznosila je 870 milijuna eura, u odnosu na 1,219 milijuna eura u istom razdoblju 2022., pokazuju podaci RGZ-a.

To, međutim, ne znači da je cijena kvadrata krenula "u rikverc" - na godišnjoj razini stanovi u Srbiji su tijekom četvrtog tromjesečja 2023. poskupjeli 5,75 posto, nakon što je u 2023. godini zabilježen rast od 8,18 posto. trećem kvartalu i 10,85 posto u drugom kvartalu.

Usporavanje rasta cijena u posljednjem kvartalu 2023. zabilježeno je u Vojvodini i Beogradu, dok je dinamičniji rast zabilježen u regiji Južne i Istočne Srbije, gdje godišnja stopa rasta iznosi 8,16 posto.

Krajem 2023. godine cijene stanova u najvećim gradovima kretale su se u prosjeku od 720 eura po kvadratu starogradnje u Kragujevcu do 3.720 eura, koliko je prosječno stajao kvadrat novogradnje u Beogradu.

U glavnom gradu najpovoljnija starogradnja prodavala se u prošlom tromjesečju za 1065 eura, a najskuplja za 3160 eura po kvadratu, dok su novogradnje koštale od 1220 do 3720 eura.

Kvadratni metar u Kragujevcu najpovoljniji je među velikim gradovima, pa se starogradnja u prosjeku kupovala za 720 do 1.390 eura, a novogradnja za 1.110 do 1.590 eura po kvadratu.

Niški kvadrati prodavali su se u prosjeku od 750 do 1680 eura u starogradnji, odnosno od 940 do 1810 eura u novogradnji, dok je Novi Sad uspio biti skuplji po kvadratu starogradnje od Beograda.

U Novom Sadu je, kako navodi RGZ, u posljednjem kvartalu 2023. najpovoljniji kvadrat starogradnje koštao 1.260 eura, što je više od beogradskih 1.065 u istoj kategoriji. Starogradnja se u prosjeku prodavala do 2.570 eura, dok su se cijene novogradnje kretale od 1.420 eura.

Globalna gospodarska i geopolitička događanja navela su investitore i kupce nekretnina na oprezniji stav, što je, kako ističe RGZ u analizi, rezultiralo umjerenijim rastom cijena, au nekim zemljama i stagnacijom i padom.

I dok je u Srbiji došlo do usporavanja aktivnosti, naše se tržište pokazalo otpornim, na što ukazuje postupna stabilizacija cijena nekretnina.

"Projekcije gospodarskog rasta Srbije do 2027. godine od strane međunarodnih financijskih institucija mogu pozitivno utjecati na povjerenje investitora i kupaca na tržištu nekretnina i poduprijeti stabilnost tržišta nekretnina u narednom razdoblju", ocijenili su u RGZ-u.

S druge strane, prema indeksima koje je objavio Eurostat za treće tromjesečje 2023. godine, deset od ukupno 27 europskih zemalja bilježi međugodišnji pad cijena stanova. Najveći pad od -13,63 posto zabilježen je u Luksemburgu, zatim u Njemačkoj -10,23 posto, u Finskoj -6,98, u Švedskoj -4,23 te u Nizozemskoj -3,77 posto).

Tagovi: beograd, novi sad, stanovi, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE