GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obujam građevinskih radova u listopadu porastao 7,6%

Obujam građevinskih radova u listopadu porastao 7,6%
GRAĐEVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2023 / 07:14
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u listopadu su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.

Kalendarski prilagođen rast u listopadu je ubrzao na 7,6% godišnje (u odnosu na 5,3% u rujnu). Prema izvornim indeksima, rast na godišnjoj razini iznosio je 11,2%. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova veći je za 2,8% u odnosu na rujan.

U promatranom razdoblju pozitivan doprinos generiran je od izgradnje zgrada (+12,0% godišnje), dok je kod izgradnje na ostalim građevinama također zabilježena skromna pozitivna godišnja promjena (+0,9%). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora. S druge strane, na slabost privatnih investicija utječe i postupno pogoršavanje uvjeta financiranja.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do listopada prosječan rast obujma građevinskih radova iznosio je 4,2% godišnje što predstavlja usporavanje dinamike rasta zabilježenog u istom razdoblju prethodne godine (+4,4%). U promatranom kumulativnom razdoblju, prema izvornim indeksima, rast je iznosio 4,5% godišnje. Istovremeno je u prvih deset mjeseci izdano 9.475 odobrenje za građenje (+4,2% u odnosu na isto razdoblje 2022.). Od toga se 8.187 dozvola odnosila na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

Prema podacima HNB-a, iako je u listopadu poslovni optimizam u građevini stagnirao on se i dalje nalazi na razmjerno visokoj razini. Promatrano u razdoblju od početka ove godine poslovni optimizam u građevinarstvu iznad je dugoročnog prosjeka i na najvišim razinama od 2019. godine. Unatoč visokim troškovima gradnje, manjku kvalificirane radne snage i kontinuiranoj ekonomskoj neizvjesnosti, optimizam u građevinarstvu nastavlja (za sada) pokazivati stanovitu otpornost.

Posljedica je to i priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti. S druge strane, ograničavajući čimbenik građevinske aktivnosti ostaje manjak kvalificirane radne snage i pogoršanje uvjeta i troškova financiranja, dok se negativni rizici svakako odnose na intenzitet usporavanja potražnje u gospodarstvu, usporavanje gospodarske aktivnosti u zemljama u okruženju i potencijalno prelijevanje negativnih učinaka na hrvatsko gospodarstvo te i dalje prisutni izraženi cjenovni pritisci. Ostajemo optimistični glede nastavka korištenja europskih sredstava koji bi trebali nastaviti poticati građevinsku aktivnost u izazovnom poslovnom okruženju.

Tagovi: građevina, građevinske dozvole, građevinarstvo, tržište nekretnina, investicije u nekretnine
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE