GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnovljeni Sava centar moći će da ugosti više od 5.000 kongresnih učesnika

Obnovljeni Sava centar moći će da ugosti više od 5.000 kongresnih učesnika
USKORO OTVORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2023 / 17:28
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Obnovljeni Sava centar moći će da ugosti više od 5.000 kongresnih učesnikaKompanija Delta holding objavila je danas da je u rekonstrukciju Sava centra čija je obnova trajala nepune dve godine, uložila više od 118 miliona evra, i on će od sada biti održiv, energetski efikasan, tehnološki moderan objekat povećanog kapaciteta - istovremeno za više od 5.000 učesnika raznih događaja.

Rekonstrukcija je podeljena u dve faze, rečeno je novinarima prilikom predstavljanja obnovljenog Sava centra koji će prve goste imati 14. novembra, za Međunarodni kongres nutricionista sa 1.500 učesnika.

Potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka Delta real estatea Angelina Nekić kazala je da je najpre, kopirajući dinamiku izgradnje iz 1977. godine, završen kongresno-poslovni deo, dok se završetak radova na obnovi Plave dvorane planira za sredinu iduće godine.

Nekić je istakla da je arhitektura Sava centra što su zaštićeni delovi eksterijera, u potpunosti očuvani po zamisli idejnog arhitekte Stojana Maksimovića, dok je u enterijeru zadržana većina poznatih detalja arhitekte Aleksandra Šaletića.

"Zamenili smo fasadu po kojoj je objekat poznat i ona je sada energetski efikasna, promenjena je celokupna instalacija, a reorganizacijom prostora kongresni kapacitet Sava centra povećan sa 16 na 46 sala", kazala je ona.

Nekić je podsetila da se Delta holding, kada je kupio Sava centar pre tri godine, obavezao na investiciju od 50 miliona evra, ali je ona dvostruko premašena pre svega zbog "devastiranog stanja objekta", rasta cene energenata i građevinskog materijala i nedostatka radne snage, kao i zbog želje kompanije da se uradi najbolja moguća rekonstrukcija.

"Za kompaniju Delta holding rekonstrukcija Sava centra je projekat od izuzetnog značaja i ponosni smo što smo učesvovali u tome", kazala je ona i navela da se očekuje da povraćaj novca uloženog u obnovu bude za 15 do 18 godina.

Generalna direktorka Sava centra Kristina Milinčić rekla da su rekonstrukcijom obekat funkcionalno podeljen kongresnu zonu, poslovnu zonu i kulturnu zonu, kako bi se svi skupovi i rad odvijali neometano.

"Kao kongresni centar, Sava centar je najveći i najmoderniji u jugoistočnoj Evropi. Uvećali smo mu kapacitet tri puta i sada imamo sale u koje može da stane više od 5.000 posetilaca", rekla je ona.

Istakla je da sada Beograd može ponovo da bude domaćin velikih međunarodnih kongresa, važnih političkih skupova, koroprativnih i događaja iz kulture.

Dodala je da kada postoji mogućnost da se istovremeno na jednom mestu okupi više od 5.000 stranih gostiju, to znači više posla za hotelijere, restoratere, prevoznike, male biznise i uslužne deletnosti, ali i mogućnost razmene znanja, povezivanje sa svetom i najmodernijim tehnologija.

"Sava centar je i poslovna zgrada, pa se na skoro 30.000 kvadratnih metara nalazi kancelarijski prostor za izdavanje A klase i moderna šoping zona", rekla je Milinčić.

Po njenim rečima, Sava centar sada ima 45 kancelarija koje će se davati u najam, kao i 36 lokala.

Dodala je i da je Plavoj dvorani uvećan kapacitet za 10 odsto i da će ona imati 4.000 sedišta, pa će tako biti najveća koncertna sala u regionu.

"Biće joj sačuvan izgled, ali je unapređena po pitanju akustike, komfora i tehnologije", rekla je ona.

Milinčić je rekla i da je Sava centar dobio "Imersiv salu", prvu u ovom delu Evrope i jednu od najvećih na svetu u kojoj je, korišćenjem najsavremenijh tehnologija, omogućeno projektovanje digitalnih sadržaja na enterijer sale, gde se slika i zvuk emituju sa svih zidova u sali sa refleksijom na pod.

Direktorka projektovanja i izgradnje Delta ril istejta Kristina Gajić kazale je da se vodilo računa i o ozelenjavanju, te sada unutar objekta i u njegovoj okolini ima ukupno 17.000 kvadratnih metara zelenih površina.

Istakla je da su ugrađeni i savremeni sistemi grejanja i hlađenja, štedljiva rasveta, automatsko upravljanje, kao i 912 solarnih panela na krovu ukupne snage 500 kW, pa će Sava centar koristiti 50 odsto energije manje nego ranije.

Kako je precizirala, korišćenje obnovljivih izvora energije na godišnjem nivou uštedeće 226 tona emisije CO2.

"Sava centar će tako biti prvi objekat u regionu koji će dobiti ekološki Breeam sertifikat", rekla je Gajić.

Tagovi: sAVA CENTAR, dELTA, Angelina Nekić, dELTA rEAL eSTATE
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE