GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački nekretninski sektor je u krizi povjerenja

Njemački nekretninski sektor je u krizi povjerenja
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 08:21
Autor: Siniša Malus
BERLIN - Njemački sektor izgradnje kuća je posljednjih mjeseci išao iz lošeg u gore.

Ekonomski podaci daju zabrinjavajuću sliku, a čini se da su čelnici industrije nelagodni.

"Sektor gradnje kuća je, rekao bih, pomalo u krizi povjerenja", rekao je Dominik von Achten, predsjednik njemačke tvrtke za građevinske materijale Heidelberg Materials, za CNBC-jev "Squawk Box Europe" u četvrtak.

"Previše je stvari koje su otišle u krivom smjeru", rekao je, dodajući da je obujam tvrtke značajno smanjen u Njemačkoj.

U siječnju su i trenutno raspoloženje i očekivanja za njemački sektor stambene izgradnje pali na najniže razine svih vremena, prema podacima Instituta za ekonomska istraživanja Ifo. Očitavanje poslovne klime palo je na negativnih 59 bodova, dok su očekivanja pala na negativnih 68,9 bodova u mjesecu.

"Izgledi za naredne mjesece su sumorni", rekao je Klaus Wohlrabe, voditelj anketa u Ifu, u izjavi za javnost u to vrijeme.

U međuvremenu, siječanjska anketa PMI u građevinarstvu za Njemačku koju je provela Hamburška komercijalna banka također je pala na najnižu vrijednost ikad na 36,3 - nakon što je očitanje u prosincu također bilo najniže zabilježeno. PMI očitanja ispod 50 ukazuju na kontrakciju, a što je brojka niža do nule, to je kontrakcija veća.

“Od širokih građevinskih kategorija koje je pratila anketa, stambena aktivnost ostala je najlošija, pokazujući stopu pada koja je među najbržima u povijesti”, navodi se u izvješću PMI-ja.

Ovo pitanje također opterećuje cjelokupno njemačko gospodarstvo.

Njemački ministar gospodarstva i klime Robert Habeck u srijedu je rekao da vlada smanjuje svoja očekivanja rasta bruto domaćeg proizvoda za 2024. na 0,2% s prethodne procjene od 1,3%. Habeck je istaknuo više kamatne stope kao ključni izazov za gospodarstvo, objasnivši da su one dovele do smanjenja investicija, posebice u građevinskom sektoru.

Ifoovi podaci pokazuju da je broj tvrtki koje su prijavile otkazivanje narudžbi i nedostatak narudžbi neznatno smanjen u siječnju, u usporedbi s prosincem. Ali unatoč tome, 52,5% tvrtki reklo je da nema dovoljno narudžbi, što Wohlrabe kaže da opterećuje sektor.

Prerano je govoriti o preokretu trenda u stanogradnji jer se teški uvjeti gotovo uopće nisu promijenili, rekao je. "Visoke kamate i troškovi izgradnje ne olakšavaju stvari graditeljima."

Tagovi: nekretnine, građevina, njemačka, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE