GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Cijene nekretnina u slobodnom padu - s izuzetkom najma

Njemačka: Cijene nekretnina u slobodnom padu - s izuzetkom najma
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 22:29
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Kuće, stanovi i poslovni prostori u Njemačkoj ove su godine znatno pojeftinili u prodaji, ali je ponovno poskupio stambeni prostor za iznajmljivanje, pokazuje izvješće udruženja domaćih hipotekarnih banaka VDP.

Stambene nekretnine za prodaju u trećem su tromjesečju u prosjeku pojeftinile za 1,9 posto, a na godišnjoj razini za 6,3 posto, navodi VDP u izvješću objavljenom u petak.

Cijene su u drugom tromjesečju pale za nevjerojatnih gotovo 10 posto na godišnjoj razini, najviše od 2000. Statistika za treći kvartal još nije objavljena.

VDP uključuje najvažnije financijske institucije u Njemačkoj, kao što su Deutsche Bank (Deutsche), Commerzbank (Commerzbank), pokrajinske državne banke i velike štedionice.

Novi podaci i peto uzastopno tromjesečje cijena u recesiji pokazuju da će stabilizacija tržišta nekretnina trajati dulje od očekivanog. Isto vrijedi i za poslovne prostore. "Oživljavanje tržišta dugo je trebalo", rekao je direktor VDP-a Jens Tolckmitt.

VDP indeks cijena nekretnina temelji se na transakcijama više od 700 banaka i točniji je od analiza temeljenih na oglasima, jer su te cijene podložne promjenama tijekom pregovora između prodavatelja i kupca.

Ekonomisti pad cijena pripisuju slabijoj potražnji, koja je pak rezultat obeshrabrujuće skupljeg financiranja i prenapuhanih troškova gradnje za kupce.

Cijene nekretnina također su pale u sedam najvećih njemačkih gradova, unatoč oskudnoj ponudi, za 1,3 posto tromjesečno i 5,7 posto na godišnjoj razini: najviše u Frankfurtu, 9,1, a najniže u Berlinu, 4,7 posto.

Manjak stanova odražava se na tržištu najma, gdje su cijene u trećem tromjesečju bile oko 5,8 više nego godinu dana ranije. Sve izraženiji nedostatak stambenog prostora i ogromna potražnja potiču cijene najma, rekao je Tolkmit.

No posebno je snažan pad cijena poslovnih nekretnina koje su u trećem tromjesečju na godišnjoj razini pale za 10,6 posto. To je prvi put u Njemačkoj od 2009. da je poslovni prostor postao jeftiniji od stambenog.

Cijene na tom tržištu potiču trend rada od kuće i strože propise o energetskoj učinkovitosti. Nadalje, maloprodajni objekti gube na atraktivnosti zbog rasta online trgovine i recesije potrošnje pod pritiskom inflacije.

Tagovi: NJEMAČKA, NEKRETNINE, STANOGRADNJA
PROČITAJ I OVO
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
ZAGREB - O visokim cijenama nekretnina i paradoksu da unatoč padu prometa cijene ne padaju, za središnji Dnevnik HRT-a govorio je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović.
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
STANOGRADNJA
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, općina i nacionalnih ministarstava kako bi povećali financijsku potporu za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja diljem Europe.
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
LOŠ TREND
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
BERLIN - Njemačka stanogradnja nikako ne izlazi iz dubokog zastoja - statistika od četvrtka pokazuje da broj zahtjeva za gradnju tone i moguće je da će godina biti rekordno niska.
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
STANOGRADNJA
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
WASHINGTON - U Sjedinjenim Državama u lipnju se počelo graditi tri posto više kuća i stanova nego u svibnju, izvijestilo je danas američko Ministarstvo trgovine. Na godišnjoj razini to iznosi 1,35 milijuna jedinica.
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
SIGNALI
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
ZAGREB - Njemački kupci oduvijek su pokazivali interes za nekretninama u Hrvatskoj, a nakon značajnog pada interesa prošle godine, kada su ih pretekli Slovenci, ovaj trend sada pokazuje znakove oporavka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE