GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nekretninska kriza stiže u Europu, osjećaju je i banke

Nekretninska kriza stiže u Europu, osjećaju je i banke
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2024 / 17:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nekoliko banaka diljem svijeta prošlog je tjedna zabilježilo značajan pad vrijednosti svojih dionica.

Kako izvještava euronews.com, to se posebno odnosilo na one koje su značajno izložene zajmovima za komercijalne nekretnine. Nakon uznemirujućih zbivanja u Japanu i Sjedinjenim Državama, nova kriza komercijalnih nekretnina mogla bi se preliti u Europu.

Situacija se dramatično preokrenula u Sjedinjenim Državama, gdje je New York Community Bancorp postao žarište tržišne zabrinutosti. Ta banka ima više od 100 milijardi dolara imovine, od čega je približno 60 posto vezano uz komercijalne nekretnine na Manhattanu. Njezini neočekivani gubici u četvrtom kvartalu i razočaravajući podaci o prihodima doveli su do dramatične tržišne rasprodaje, jer su njezine dionice pale više od 50 posto u odnosu na njihove razine s kraja siječnja.

Sada je pod povećalo došao europski bankarski sektor. Deutsche Pfandbriefbank koja ima više od stoljeća specijalizacije u financiranju komercijalnih nekretnina, posebno je pogođena ovaj tjedan.

Banka je objavila rezerviranja za rizike u ukupnom iznosu između 210 i 215 milijuna eura, pripisana “trajnoj slabosti tržišta nekretnina”, što je banka opisala kao “najveću krizu nekretnina od financijske krize”.

Dionice te bavarske banke pale su za 17 posto u posljednja četiri dana, a njegova podređena obveznica pala je na ispod 40 centi za dolar. Ovaj pad, iako ozbiljan, donekle je ublažen relativno skromnom tržišnom kapitalizacijom banke od 628 milijuna eura.

Europska središnja banka (ECB) i agencija za kreditni rejting Moody’s izrazile su značajnu zabrinutost oko stabilnosti sektora komercijalnih nekretnina u Europi.

U svom posljednjem pregledu financijske stabilnosti objavljenom u studenom, ECB je istaknuo stalni pad cijena komercijalnih nekretnina, pogoršan stagnirajućim tržištem koje je ozbiljno utjecalo na proces utvrđivanja cijena.

ECB je također detaljno opisao zabrinjavajući pad transakcijskih aktivnosti na tržištima komercijalnih nekretnina, koje je doživjelo dramatičan pad od 47 posto u prvoj polovici 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022.

Tagovi: nekretnine, kriza, Europska središnja banka, Deutsche Pfandbriefbank
PROČITAJ I OVO
Istra: Stranci kupuju nekretnine u unutrašnjosti poluotoka
TRENDOVI
Istra: Stranci kupuju nekretnine u unutrašnjosti poluotoka
PULA - Da stranci sve češće kupuju nekretnine kod nas, nije novost. No činjenica je da ih više ne zanimaju toliko lokacije uz more, nego u unutrašnjosti. Sve popularnija postaje središnja Istra. Neki kupuju kuće isključivo za sebe, a neki i za iznajmljivanje.
Mađarska: Cijene poljoprivrednog zemljišta pale prvi put u deset godina
PAD
Mađarska: Cijene poljoprivrednog zemljišta pale prvi put u deset godina
BUDIMPEŠTA - Prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta u Mađarskoj dosegnula je 2.172.000 HUF po hektaru 2023. godine, što je pad prvi put u više od 10 godina, pokazuje analiza Agrotaxa.
Splitsko UHY savjetovanje radi na studiji izvodljivosti novog stadiona Maksimir
POSLOVI
Splitsko UHY savjetovanje radi na studiji izvodljivosti novog stadiona Maksimir
ZAGREB - Studija bi trebala definirati koliko će biti potrebno komercijalnog sadržaja kako bi sam sportski objekt bio održiv za budućeg investitora.
Porasla prodaja rabljenih stanova i kuća u SAD-u
TRENDOVI
Porasla prodaja rabljenih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stanova i kuća u Sjedinjenim Državama porasla je u siječnju za 3,1 posto u odnosu na prosinac na godišnju prilagođenu razinu od četiri milijuna jedinica.
Njemački nekretninski sektor je u krizi povjerenja
KRIZA
Njemački nekretninski sektor je u krizi povjerenja
BERLIN - Njemački sektor izgradnje kuća je posljednjih mjeseci išao iz lošeg u gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE