GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak usporenog rasta cijena stambenih nekretnina

Nastavak usporenog rasta cijena stambenih nekretnina
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2024 / 11:02
Autor: RBA analize

ANALIZA - Podaci koje je DZS jučer objavio uputili su na ubrzanje rasta cijena stambenih nekretnina na tromjesečnoj razini, dok je na godišnjoj razini, u skladu s našim očekivanjima, nastavljeno usporavanje.

Indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u razdoblju od listopada do prosinca 2023. zabilježio je rast za 3,4% u odnosu na prethodno tromjesečje (dok je u trećem tromjesečju iznosio 0,3%). U odnosu na isto razdoblje 2022. godine, nakon rasta u trećem tromjesečju 2023. za 10,9%, u posljednjem tromjesečju 2023. godišnja stopa rasta usporila je na još uvijek visokih 9,5%. Ipak, prvi put je u jednoznamenkastom području rasta od posljednjeg tromjesečja 2021. Rast cijena na godišnjoj razini pri tome je podržan višim cijenama stambenih objekata u Gradu Zagrebu, na Jadranu i ostalim područjima.

Na tromjesečnoj razini, cijene novih stambenih objekata u četvrtom tromjesečju bile su niže za 4,8% (u odnosu na +2,5% u razdoblju srpanj-rujan), što je prva negativna promjena na tromjesečnoj razini od kraja 2020. S druge strane, cijene postojećih stambenih objekata zabilježile su tromjesečni rast za 4,7%, najsnažniji od kraja 2022. Promatrano na godišnjoj razini, nakon rasta od 12,3% u trećem tromjesečju 2023., cijene novih stambenih objekata rasle su po stopi od 3,7%, najskromnije od kraja 2020. Rast cijena postojećih stambenih objekta je neznatno usporio, to jest dinamika rasta ostala je i dalje izrazito snažna uz stopu od 10,4% (10,6% u trećem tromjesečju). Stoga je nastavljen trend pozitivnih stopa rasta cijena postojećih stambenih objekata koji traje od kraja 2015. godine.

Na tromjesečnoj razini, u Gradu Zagrebu zabilježen je rast cijena treće tromjesečje zaredom, a iznosio je 1,1%. Ostale kategorije nakon negativnih promjena u trećem tromjesečju ponovno bilježe solidan rast. Na Jadranu su cijene na tromjesečnoj razini bile više za rekordnih 6,3%. U kategoriji Ostalo tromjesečna promjena iznosila je +2,8%. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine rast cijena u Zagrebu vratio se u jednoznamenkasto područje prvi put od kraja 2021. te je iznosio 6,5%. Rast cijena na Jadranu iznosio je 11,3% na godišnjoj razini. U ostalim dijelovima Hrvatske zabilježeno je drugo zaredom usporavanje godišnjeg rasta cijena, s 16,5% na 14,4%.

Trend godišnjeg rasta cijena stambenih nekretnina započet je 2016. godine, a snažnim dvoznamenkastim stopama rasta nastavio se i u 2023. godini. Ovdje je važno napomenuti kako se radi o prosječnim cijenama na razini cijele Hrvatske te da tržište nekretnina karakterizira visoka segmentiranost s obzirom na lokaciju i kvalitetu nekretnine. U 2023. je rast cijena stambenih nekretnina iznosio u prosjeku 11,9%.

U 2024. očekujemo usporavanje godišnje stope rasta, kao posljedicu učinka baznog razdoblja, trenutačnog izostanka programa subvencioniranja te restriktivne monetarne politike koja utječe na rast troška financiranja domaćeg stanovništva, ali i koja usporava oporavak gospodarskih aktivnosti odnosno potražnje na inozemnim tržištima. Vrijedi napomenuti da su visoke razine cijena tijekom 2023. bile djelomično podržane i Vladinim programom subvencioniranja stambenih kredita čiji se zadnji krug provodio u toj godini, snažnom potražnjom nerezidenata te sklonosti ulaganja viška raspoloživih sredstava u nekretnine kao investicijske mogućnosti koje su usko povezane s iznajmljivanjem nekretnina u turističke svrhe. Na usporavanje rasta cijena nekretnina donekle bi moglo djelovati i usmjeravanje sredstava u alternativne oblike ulaganja, čija atraktivnost raste i zbog povećanja kamatnih stopa.

Tagovi: STANOVI, NEKRETNINE, TRŽIŠTE NEKRETNINA
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE