GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najveći vlasnik zemlje u Srbiji Industrija mesa Matijević

Najveći vlasnik zemlje u Srbiji Industrija mesa Matijević
ZEMLJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 12:18
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Najveći veleposednici zemljišta u Srbiji su Industrija mesa „Matijević“, kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Delta holding, Almeks, Login eko, Ćorić agrar, kompanija „Mile Blagojević“, Elit agrar i Al Ravafed i kompanija Nicko, preneo je danas Forbes.

Industrija mesa „Matijević“, u čijem sastavu je „Matijević“ agrar, obrađuje 36.000 hektara zemljišta širom Vojvodine i 2.000 u Hrvatskoj, od čega je u vlasništvu 33.000 hektara, a proizvodi komponente za stočnu hranu.

Ta kompanija u svom sastavu ima 106 privrednih društava iz oblasti poljoprivrede, trgovine i ugostiteljstva. Među poslednjim većim transakcijama je bila kupovina većinskog paketa „Mitron“ grupe iz Vrbasa, a sa njom je u korporaciju ušlo još desetak firmi, pa i fabrika ulja „Banat“ i poljoprivredno gazdinstvo „Sava Kovačević“ koje je kompaniji „Matijević“ donelo oko 4.000 hektara.

Kompanija Al Dahra je već pet godina druga na listi najvećih vlasnika zemlje u Srbiji, zahvaljujući kupovini dela imovine PKB-a, u oktobru 2018 godine. Za nju su dali 121 milion evra i preuzeli 17.000 hektara zemlje.

Ta kompanija je, kako su preneli mediji za zemljište dala 80 miliona evra, pa je računica pokazala da su hektar platili 4.700 evra.

Prema ugovoru o prodaji imovine PKB-a, Al Dahra je imala pravo da u prve tri godine, bez saglasnosti države, proda po 10 odsto zemljišta, odnosno po 1.700 hektara svake godine.

Nije isključeno da su poneki hektar tokom prethodnih godina i prodali jer prema dostupnim podacima, ova kompanija trenutno poseduje 14.429 hektara.

MK Grupa obrađuju više od 13.500 hektara zemlje u Vojvodini. Na 1.497 hektara obradivog zemljišta gaje povrće, boraniju, grašak, kukuruz šećerac, krompir. Raspolažu sa 16,5 hektara sopstvenih vinograda, dok je pod jabukama 85 hektara. Upućeni tvrde da je u njihovom vlasništvu oko 11.000 hektara zemlje, a prema dostupnim podacima nepunih 10.000 hektara.

Najviše je u vlasništvu njihovih firmi, Carnexa, oko 3.500 hektara, Agropanonija iz Kule ima malo više od 2.000 hektara, oko 1.100 hektara poseduje BD Agro, a nepunih 1.000 hektara PIK Bečej.

Delta holding, prema informacijama sa službene veb stranice, obrađuje ukupno 15.000 hektara na pet poljoprivrednih imanja. S jedne strane se može čuti da su vlasnici 95 odsto zemljišta, upućeni im dodeljuju 10.000 hektara, a sama evidencija vlasništva preduzeća dovodi do nepunih 7.000 hektara.

Prema dostupnim podacima, njihova firma „Napredak“ poseduje oko 3.900 hektara, Delta agrar je vlasnik malo više od 1.000 hektara, „Topola“ poseduje malo manje od 1.000 hektara. Delta agrar se bavi ratarstvom, proizvodnjom voća i povrća i stočarstvom, na pet poljoprivrednih imanja.

U oblasti kooperacije i otkupa kompanija se bavi otkupom voća i povrća, mesa i stoke, maloprodajom i obezbeđuje višegodišnje ugovaranje proizvodnje ratarskih, voćarskih i povrtarskih kultura sa primarnim proizvođačima preko pet otkupnih centara.

Almeks iz Pančeva, prema finansijskom izveštaju za 2022. godinu, vlasnik je oko 10.000 hektara zemlje, a obrađuju ukupno oko 15.000 hektara. Ta firma je uvoznik i distributer poljoprivredne mehanizacije poznatih brendova.

Login eko je u vlasništvu slovenačkog bračnog para, poznatog u IT industriji. Reč je o Izi i Samu Loginu, autorima video igrice Toking Tom. Biznis su prodali za milijardu dolara i deo novca dali za kupovinu zemlje u Vojvodini.

Tada se govorilo o kupovini oko 4.000 hektara zemljišta u Banatu, na kojoj planiraju da se bave organskom proizvodnjom. Njihova firma Login eko, kako je moguće videti, danas je vlasnik 3.600 hektara.

Odmah uz njih je Ćorić agrar iz Bašaida koja u svom finansijskom izveštaju za 2022. godinu navodi da poseduju oko 2.000 hektara. Vlasnik društva je Krsto Ćorić, a osnovna delatnost firme je u početku bila isključivo trgovina na malo i veliko poljoprivrednom mehanizacijom.

Trenutno dostupni podaci govore da je sasvim moguće da je ova kompanija u međuvremnu povećala posed i to na oko 3.300 hektara. Sam Ćorić agrar poseduje 1.653 hektara, Graničar 917 hektara, a Kipetrol je vlasnik oko 700 hektara.

Mile Blagojević je bio vlasnik dve firme i preko njih 3.130 hektara zemlje. Njegova firma „Ratkovo“ poseduje 2.000 hektara, ali je ono u decembru 2012. godine i pripojeno firmi „Čalma“.

Privredno društvo za poljoprivrednu proizvodnju „Čalma“ je osnovano na samom kraju 2001. godine. Pretežna delatnost preduzeća je gajenje žita (osim pirinča), leguminoza i uljarica. U vlasništvu je 1.130 hektara.

U 2019. godine konsolidovale su se dve arapske firme, Elit agrar je preuzeo Al Ravafed. Tim povodom su tražili odobrenje od Komisije za zaštitu konkurencije. Iz tog dokumenta se vidi da je Elit agrar prisutan preko društva Zobnatica koje obavlja poljoprivrednu delatnost na površini od 1.621 hektara, od čega je svega 114 hektara u vlasništvu društva.

Al Ravafed Srbija bavi se pretežno uzgajanjem pšenice, kukuruza, suncokreta i soje, na ukupno oko 10.400 hektara, od čega je 2.586 hektara sopstvenog zemljišta.

Dostupni podaci pokazuju da Al Ravader sada ima 2.625 hektara, a Zobnatica 80 hektara.

Kompanija Nicko (NicCo) u vlasništvu Vanje i Irene Nicović, preko zavisnih privrednih društava, ulazi u krug značajnih vlasnika zemlje u Srbiji. Prema dostupnim podacima u vlasništvu više povezanih firmi je ukupno nepunih 2.300 hektara.

Najviše poseduje Nicko agrar – 1.080 hektara, a „Jedinstvo“ Belo Blato oko 800 hektara.

Prvi rezultati Popisa poljoprivrede, pokazuju da je u Srbiji raspoloživo 4.073.703 hektara zemljišta, a u prethodnom popisu, iz 2012. godine, utvrđeno je da je bilo raspoloživo 5.346.597 hektara, tako da je po svoj prilici gradevinarstvo poljoprivredi uzelo skoro četvrtinu, 23,1 odsto zemlje.

Tagovi: matijević, al dahra, delta, MK Grupa, carnex, almeks, elit agrar, al rawafed, nicko, poljoprivreda, zemljište
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE