GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najskuplja hrvatska vila postat će hotel

Najskuplja hrvatska vila postat će hotel
NOVI VLASNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2023 / 11:52
Autor: SEEbiz
OPATIJA – Opatijski »kvadrati« su prema cijenama na samom državnom vrhu, a kako su tijekom ovog ljeta objavljivali hrvatski portali, i dvije najskuplje nekretnine koje se nude na tržištu upravo se nalaze u Opatiji i to obje smještene na Slatini, u zoni vrlo blizu mora.

Kako je navedeno u objavama, najskuplja nekretnina je Villa Keglevich u centru Opatije koja se prodaje za 7,5 milijuna eura, a na drugom mjestu je njezina »mlađa sestra« ili kako ju zovu još i »manja grofičina vila« po cijeni od 5,5 milijuna eura. Velika je vila u ovom trenutku izvan funkcije, dok se u prizemlju manje nalazi restoran s terasom.

Dok je nekad davno, 1930. godine, u Villi Keglevich bio otvoren pansion te je imala turističku namjenu, u novije vrijeme je Villa Keglevich koja je izgrađena davne 1891. godine za groficu Angelique Keglevich (r. Esterhazy) bila sjedište Policijske postaje u Opatiji. Sudeći prema tabeli koja je postavljena na ulazu u dvorište, ispred ulaza u ex policijsku postaju, povijesna opatijska vila će se nakon investicije i temeljitog preuređenja koje slijedi, vratiti u turističke vode i investitori u njoj planiraju urediti hotel, piše Novi list.

Na tabli s najavom radova piše da je građevinska dozvola dobivena za prenamjenu vile u hotel s dogradnjom ulaznog hola i lifta, a kao investitor je navedena tvrtka RI JIR d.o.o. iz Opatije.

– Vila je održavana i prilično očuvana izvana, dok je iznutra doživjela rekonstrukciju u potkrovlju radi povećanja neto korisne površine, te je po etažama pregrađivana pregradnim zidovima. Izvana je sačuvala originalni oblik, osim u potkrovlju gdje su dodane svjetlosne kupole, te u prizemlju gdje je dograđena portirnica – dio je oglasa uz koji se Villa Keglevich nudila na tržištu, a njezin je posljednji vlasnik s kojim smo porazgovarali prije dvije godine bio grof Nikolaus Peter Draskovich kojemu su obje nekretnine vraćene u postupku povrata nacionalizirane imovine. Tijekom spomenutog razgovora je najavljivao da mu je namjera pretvoriti obje nekretnine u lijepe i uređene objekte za turističku namjenu. U tadašnjem je razgovoru za Novi list otkrio koje ga pravne nedoumice muče i smetaju, a bile su vezane za put između dviju vila. Nadao se da će sudskim putem doći do rješenja u njegovu korist te najavljivao da bi u dvije vile radije investirao i pretvorio ih u reprezentativne objekte, nego li ih prodao. Također, otkrio je tada i da je za preuređenje velike vile ishodovao i građevinsku dozvolu.

U međuvremenu, dvije godine kasnije, premda još nema službene potvrde da je veća nekretnina, ili čak obje, dobila novog vlasnika, u hrvatskom se medijskom prostoru počelo pisati o tome da je najskuplja hrvatska vila – prodana, a oglas o njezinoj prodaji povučen iz optjecaja. Tko je kupio 1.154 kvadrata Ville Keglevich, moglo bi se saznati uskoro, već tijekom jeseni, kad prestane glavna turistička sezona i izvan snage bude odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova. Opatija bi prema ovim najavama trebala dobiti još jedan hotel i »pojačanje« kapaciteta koji već sada nisu maleni, a ono što najviše zanima javnost je budući izgled renoviranog objekta koji, s obzirom na to da se radi o vili staroj 132 godine, treba zadržati dosadašnji izgled »odjeven« u primjereno novo ruho.

Tagovi: opatija, Keglevich, nekretnine, RI JIR d.o.o.
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE