GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maksimir, Trešnjevka i Dubrava najatraktivniji za najam stanova

Maksimir, Trešnjevka i Dubrava najatraktivniji za najam stanova
NAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2020 / 15:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačkom tržištu nekretnina razorni je potres zadao dodatni udarac. Tržište nekretnina još uvijek je u fazi “mirovanja”, pa se niti na oglasniku Crozilla.com cijene nisu počele osjetno mijenjati, odnosno padati.

No, ono što je potres itekako uzdrmao ipak je tržište najma stanova, s obzirom na to da je poredak najtraženijih dijelova grada vidno promijenjen, pa stanovi za najam u središtu Zagreba na oglasniku Crozilla.com više nisu najtraženiji.

Podaci tog oglasnika pokazuju kako su cijene zagrebačkih stanova i kuća još uvijek više nego prethodnih godina. Na cijenama kuća koje se prodaju preko njih zabilježena je tek blaga mjesečna promjena u visini od 0,8 posto, dok su u odnosu na prošlu godinu njihove cijene porasle za 6,3 posto. Prosječna oglašavana cijena kuća, s uključenom okućnicom, u Zagrebu je tijekom ožujka iznosila 1363 eura po kvadratu, što je u odnosu na oglašavane vrijednosti stanova razlika od 785 eura.

Za četvorni metar tamošnjih stanova tijekom ožujka se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 2148 eura, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine 10 posto više, odnosno gotovo 20 posto više nego 2018. godine, dok je u usporedbi s cijenama stanova oglašavanih u ožujku 2017. godine navedeni iznos 29 posto veći.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako najamnine zagrebačkih stanova tijekom ožujka bilježe nešto niže vrijednosti nego mjesec ranije, no i dalje su oko 10 posto više u odnosu na 2019. godinu.

Do prije mjesec dana centar je bio najatraktivniji dio Zagreba za kupnju i najam stanova, ali podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su negativna zbivanja u ožujku ipak promijenila i sliku potražnje.

- Centar je, do dana razornog potresa, bio najtraženija, najpoželjnija i najelitnija lokacija za stanovanje uz staru Šalatu i donji dio Tuškanca i Pantovčaka. Interes za prodajom i najmom starograđanskih renoviranih stanova bio je iznimno velik, što je imalo utjecaja na cijene koje su u zadnje tri godine neprekidno rasle, po stopi od gotovo 10 posto godišnje i premašile sva ekonomska predviđanja. No, snažan potres koji je pogodio naš glavni grad dobro je protresao i poredak na tržištu nekretnina - rekla je Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine Metropola.

Unatoč trenutačnoj situaciji i problemima koji su ga zadesili, Zagreb je i u ožujku na oglasniku Crozilla.com ostao najtraženiji grad za najam stanova, kao i za kupnju kuća i stanova. Kada je riječ o stanovima za najam, podaci tog oglasnika za nekretnine pokazali su da centar u ožujku više nije bio najtraženiji dio grada, a pretekli su ga Maksimir, Trešnjevka i Dubrava.

Nakon što je koronavirus paralizirao tržište, kao posljedica potresa intenziviralo se tržište najma, no trend se promijenio. Vlasnici i najmoprimci sada žele živjeti dalje od centra grada, u novim ili novijim zgradama, građenima nakon 1964. godine i s armiranobetonskim konstrukcijama. U našu agenciju su čak stizali upiti i od vlasnika čiji su stanovi ostali neoštećeni ili su imali samo manje površinske pukotine, no zbog velikog straha od novog potresa oni više tamo ne žele živjeti - rekla je Andrea Bilić.

Strani klijenti kojima su stradali stanovi u centru, a koji su ipak htjeli i dalje ostati u blizini svojih veleposlanstava ili ureda svojih kompanija, tražili su, dodaje ona, isključivo objekte koji su dobili zelenu naljepnicu U1 - uporabljivo, bez ograničenja.

Tagovi: Maksimir, Trešnjevka, Dubrava, Centar, centar Zagreba, najam stanova, tržište nekretnina, Crozilla
PROČITAJ I OVO
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
TREND
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova zabilježio je godišnju stopu rasta i u studenom, nastavivši trend godišnjeg rasta šesti mjesec zaredom.
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
CIGLANA
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
ZAGREB - Nakon što su srušeni dimnjaci stare zagrebačke ciglane u javnosti se aktualiziralo pitanje sudbine tog zapuštenog prostora koji je nekad bio jedan od simbola Zagreba.
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
NAJVIŠI
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
VARŠAVA - Varšavski toranj, neboder u središtu glavnog grada Poljske, postao je najviši u Europskoj uniji nakon postavljanja 80-metarske igle čime je ukupna visina zdanja premašila 310 metara, priopćio je u utorak projektant.
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
PROJEKTI
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
VARAŽDIN - Cilj realizacije ovog projekta je održati razvoj poslovanja Varteksa i očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i poboljšanje standarda građana Varaždina na način da se nekretninski potencijal postojeće lokacije kroz proces urbane preobrazbe privede novim javnim namjenama i gospodarskim tipovima korištenja.
Mađari ne žele otkriti što će graditi na području črnomeračke ciglane
MISTERIJ
Mađari ne žele otkriti što će graditi na području črnomeračke ciglane
ZAGREB - Pravi vlasnici su u Mađarskoj. Preko dvije tvrtke, Milend i Jorlend, svime upravlja investicijski bankar Janos Peter Bartha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE