GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kupci smatraju stanove preskupima, tržište nekretnina usporava

Kupci smatraju stanove preskupima, tržište nekretnina usporava
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2022 / 09:51
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Brojni kupci u Hrvatskoj smatraju da su nekretnine preskupe te se suzdržavaju od kupnje.

Neizvjesnost vezana uz kamatne stope i opća ekonomska kretanja počinje se osjećati i kod nas, piše u srijedu Večernji list.

Snažan rast cijena stambenih nekretnina konačno je pod pritiskom na globalnoj razini te se u idućim kvartalima očekuju znatne korekcija cijena u većini svjetskih gradova, naveo je Matthias Holzhey, glavni autor studije o kretanju cijena nekretnina švicarske UBS banke.

Analitičari te banke godinama objavljuju takozvani nekretninski bubble indeks, odnosno preračunavaju koliko su nekretnine precijenjene u odnosu na ostala ekonomska kretanja.

Analiza pokazuje da je u ovoj godini najveća precijenjenost nekretninskog tržišta prisutna u Torontu i Frankfurtu, a baloni su pred pucanjem u Zürichu, Münchenu, Amsterdamu…

Zagreb nije bio predmet analize švicarskih bankara, a da jest, i naš bi glavni grad bio pri vrhu po kretanju cijena u posljednjih godinu dana. U prvom dijelu godine zagrebački su kvadrati poskupjeli 31 posto na godišnjoj razini, a 21 posto u odnosu na drugo polugodište 2021. godine. Kako je u tom razdoblju prosječna inflacija bila oko 8 posto, realno su cijene nekretnina na godišnjoj razini porasle 23 posto iznad ostalih potrošačkih cijena, a na polugodišnjoj oko 13 posto.

UBS je uspoređivao kretanje cijena u prvom polugodištu ove godine u odnosu na drugi dio 2021. godine. U gradu rekorderu po skoku cijena stambenih kvadrata – Miamiju – taj rast bio je oko 18 posto, dok je europski rekorder po skoku cijena Amsterdam bio u plusu nešto manje od 10 posto. Zagreb je s oko 13 posto imao brži rast cijena i od Amsterdama.

Poznavatelji stanja na tržištu kažu da su uzroci brojni: ponuda novih stanova niža je od potražnje, centar grada još nije toliko poželjan zbog potresa pa raste pritisak na novija naselja, stanovi se ne kupuju samo za stanovanje već i kao investicija, da bi se sačuvala vrijednost kapitala, a svoje su učinili i državni poticaji. No zbivanja u drugim državama imaju utjecaja i na nas.

Nominalni rast cijena nekretnina u 25 analiziranih gradova ubrzao se na gotovo 10 posto što je najveća stopa rasta od 2007., navodi UBS.

Što se trenutačno događa s cijenama i prodajom u Hrvatskoj? Boro Vujović, direktor Operete, kaže da se i kod nas uočava određeno usporavanje, no ne i pad cijena. Prodaja nekretnina manja je nego što je bila u istom periodu prošle godine, odnosno manje je zaključenih kupoprodaja, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Tagovi: tržište nekretnina, prodaja stanova, Matthias Holzhey, stanogradnja, Boro vujović
PROČITAJ I OVO
Nekretninski eldorado u Hrvatskoj ide dalje, objavljene nove brojke
GRAĐEVINA
Nekretninski eldorado u Hrvatskoj ide dalje, objavljene nove brojke
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u travnju 2024. su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova.
Hrvatima je kupnja nekretnine postala nemoguća misija
PRIUŠTIVOST
Hrvatima je kupnja nekretnine postala nemoguća misija
RIJEKA - Nakon što je MMF u svojoj zaključnoj izjavi iza posjeta Hrvatskoj upozorio na visoke cijene nekretnina, pogonjene kratkoročnim najmom i pogrešnim pristupom subvencioniranja potražnje, sličnu je preporuku Hrvatskoj uputila i Europska komisija u okviru proljetnog paketa Europskog semestra preporuka državama članicama u pogledu njihovih ekonomskih politika i reformi.
Barcelona do 2028. zabranjuje iznajmljivanje apartmana turistima
ZAKAŠNJELI POTEZ
Barcelona do 2028. zabranjuje iznajmljivanje apartmana turistima
BARCELONA - Grad Barcelona je danas objavila da će do 2028. zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima, čime želi obuzdati rast troškova stanovanja i omogućiti građanima da mogu živjeti u svojem gradu.
Stambene nekretnine u Sloveniji u prvom tromjesečju poskupjele 6,3 posto
TRENDOVI
Stambene nekretnine u Sloveniji u prvom tromjesečju poskupjele 6,3 posto
LJUBLJANA - Stambene su nekretnine u prvom tromjesečju ove godine na tromjesečnoj razini skuplje za 1,2 posto, a na godišnjoj za 6,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.
Prvi put pale realne cijene nekretnina, ali trendovi ipak nisu poželjni
VELIKA POTRAŽNJA
Prvi put pale realne cijene nekretnina, ali trendovi ipak nisu poželjni
ZAGREB - Hrvatska se već dugo odupire trendu pada cijena nekretnina koji je vidljiv u brojnim članicama Europske unije, pa je naša zemlja tako u trećem tromjesečju 2023. imala najveći rast cijena nekretnina u eurozoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE