GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina

Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2020 / 21:55
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Kako je epidemija utjecala na slovensko tržište nekretnina? Njezin će utjecaj na cijene postati vidljiv tek za pola godine ili kasnije, predviđa struka.

Kupci trenutno uglavnom traže nekretnine, koje su neki prisiljeni prodati i zato nude po povoljnim cijenama.

Među onima koji su najviše stradali u koronakrizi bili su oni koji iznajmljuju stanove na kratkoročni najam, obično putem internetske platforme AirBnB.

"To su u osnovi vrlo lijepi i vrlo dobri stanovi na vrlo dobrim lokacijama, gdje su ti stanovi zapravo vezani za vrlo visoke kredite. Jer ljudi su zapravo kupovali po višim cijenama s većim kreditima", rekao je Alen Komić iz tvrtke ABC Nekretnine.

Ako je pad cijena najma zbog krize zbog epidemije, vrlo je vjerojatno da će pad korištenih stanova biti povezan s vrhuncem 2018. godine, koji smo postigli nakon četiri godine kontinuiranog rasta, kada su cijene kuća porasle za više od 30 posto.

"Što se tiče rabljenih stanova, starijih, starijih od 70 ili 80 godina: naravno, ove će cijene tek početi padati. Ali iz drugih razloga ... jer dolaze nove zgrade. A s tim dolaze i nove zgrade, postoji pritisak na polovne nekretnine i cijene će pasti ”, rekao je Predrag Todić iz Ljubljana nepremičnina.

"Po mom mišljenju, da, od pet do deset posto, ali to je sada u periodu od šest mjeseci do godinu dana", dodao je Komić.

"Developeri nekretnina su uvjereni da korona kriza neće biti tako ozbiljna kao financijska kriza. Naravno, ovo nije usporedba s 2009. godinom kao, na primjer, s trenutkom kada se događa 2020. Svi očekujemo da će se gospodarstvo vratiti u normalu nakon šest mjeseci ", najavio je Todić.

Prije epidemije potražnja je premašila ponudu nekretnina na tržištu.

"Mislim da će se to sada malo smiriti, a ako banke igraju ovu ključnu ulogu, mislim da ovdje neće biti nekih velikih promjena", rekao je Komić.

Prema podacima geodetske uprave, prošlogodišnji stanovi u Sloveniji porasli su u prosjeku za pet posto, ali ne u Ljubljani ili na Obali, već u regiji Goriška za 12 posto, a u Kranju za više od deset.

Tagovi: koronakriza, koronavirus u Sloveniji, Predrag Todić, Ljubljana nepremičnine, tržište nekretnine, Ljubljana, Alen Komić, ABC Nekretnine
PROČITAJ I OVO
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
OBNOVA
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
JASTREBARSKO - Gradu Jastrebarskom, temeljem potpisanog Ugovora, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 49.503.626,59 kuna za projekt „Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom“.
Predstavljen vodič za sanaciju zgrada nakon potresa u Zagrebu
SANACIJA
Predstavljen vodič za sanaciju zgrada nakon potresa u Zagrebu
ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja predstavilo je u četvrtak "Vodič za aktivnosti nakon potresa" izrađen za građane i struku u svrhu sanacije oštećenih zgrada u potresu, što je prijelazno rješenje prije donošenja posebnog zakona.
Belgrade Waterfront predstavlja Experience Room
INOVACIJE
Belgrade Waterfront predstavlja Experience Room
BEOGRAD - U Prodajnom centru Belgrade Waterfronta, u okviru zgrade BW Residences na Sava Promenadi, posetiocima je na raspolaganju jedinstvena inovacija na tržištu nekretnina u Srbiji – Experience Room.
Berlusconi se seli na imanje u predgrađu Rima
SELIDBA
Berlusconi se seli na imanje u predgrađu Rima
RIM - Talijanski milijarder i bivši premijer Silvio Berlusconi seli se iz centra Rima na svoje imanje u predgrađu, objavio je u utorak list Il Messaggero.
Minimalni troškovi obnove Zagreba 42 milijarde kuna
OBNOVA
Minimalni troškovi obnove Zagreba 42 milijarde kuna
ZAGREB - Minimalni troškovi obnove Zagreba nakon potresa iznosit će 42 milijarde kuna, što uključuje isključivo obnovu pojačanjem konstrukcijskih elemenata zgrada, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji "Budućnost građevinskog sektora: Obnova Zagreba - hrvatski new deal".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE