GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina

Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2020 / 21:55
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Kako je epidemija utjecala na slovensko tržište nekretnina? Njezin će utjecaj na cijene postati vidljiv tek za pola godine ili kasnije, predviđa struka.

Kupci trenutno uglavnom traže nekretnine, koje su neki prisiljeni prodati i zato nude po povoljnim cijenama.

Među onima koji su najviše stradali u koronakrizi bili su oni koji iznajmljuju stanove na kratkoročni najam, obično putem internetske platforme AirBnB.

"To su u osnovi vrlo lijepi i vrlo dobri stanovi na vrlo dobrim lokacijama, gdje su ti stanovi zapravo vezani za vrlo visoke kredite. Jer ljudi su zapravo kupovali po višim cijenama s većim kreditima", rekao je Alen Komić iz tvrtke ABC Nekretnine.

Ako je pad cijena najma zbog krize zbog epidemije, vrlo je vjerojatno da će pad korištenih stanova biti povezan s vrhuncem 2018. godine, koji smo postigli nakon četiri godine kontinuiranog rasta, kada su cijene kuća porasle za više od 30 posto.

"Što se tiče rabljenih stanova, starijih, starijih od 70 ili 80 godina: naravno, ove će cijene tek početi padati. Ali iz drugih razloga ... jer dolaze nove zgrade. A s tim dolaze i nove zgrade, postoji pritisak na polovne nekretnine i cijene će pasti ”, rekao je Predrag Todić iz Ljubljana nepremičnina.

"Po mom mišljenju, da, od pet do deset posto, ali to je sada u periodu od šest mjeseci do godinu dana", dodao je Komić.

"Developeri nekretnina su uvjereni da korona kriza neće biti tako ozbiljna kao financijska kriza. Naravno, ovo nije usporedba s 2009. godinom kao, na primjer, s trenutkom kada se događa 2020. Svi očekujemo da će se gospodarstvo vratiti u normalu nakon šest mjeseci ", najavio je Todić.

Prije epidemije potražnja je premašila ponudu nekretnina na tržištu.

"Mislim da će se to sada malo smiriti, a ako banke igraju ovu ključnu ulogu, mislim da ovdje neće biti nekih velikih promjena", rekao je Komić.

Prema podacima geodetske uprave, prošlogodišnji stanovi u Sloveniji porasli su u prosjeku za pet posto, ali ne u Ljubljani ili na Obali, već u regiji Goriška za 12 posto, a u Kranju za više od deset.

Tagovi: koronakriza, koronavirus u Sloveniji, Predrag Todić, Ljubljana nepremičnine, tržište nekretnine, Ljubljana, Alen Komić, ABC Nekretnine
PROČITAJ I OVO
Nekretnine u Osijeku među najtraženijima
OSIJEK
Nekretnine u Osijeku među najtraženijima
OSIJEK - Osijek je jedan od gradova za čijim nekretninama na oglasniku Crozilla.com već uobičajeno vlada iznimno velika potražnja. Nekretnine su skuplje i traženije nego lani.
Raste prodaja građevinskog zemljišta u Srbiji
RAST
Raste prodaja građevinskog zemljišta u Srbiji
BEOGRAD-Čak 73 odsto više ugovora o prodaji građevinskog zemljišta sklopljeno je tokom maja ove godine u odnosu na maj prošle i pretprošle godi
Varteks sklopio predugovor o kupoprodaji zemljišta
ZEMLJIŠTE
Varteks sklopio predugovor o kupoprodaji zemljišta
VARAŽDIN - Varteks je izvijestio da je skolio Predugovor o kupoprodaji dijela nekretnine u Varaždinu, Zagrebačka 94.
Trebinje: Rastu cijene novih stanova
STANOVI
Trebinje: Rastu cijene novih stanova
TREBINJE - U ovoj godini u Trebinju najavljena je izgradnja deset stambenih objekata sa najmanje po 50 stanova, a povećanu gradnju prati i rast cijena.
Dana holdings: Sve poslove u Belorusiji dobili smo na tenderima
REAKCIJE
Dana holdings: Sve poslove u Belorusiji dobili smo na tenderima
BEOGRAD - Odavno se nagađa o saradnji kompanija povezanih sa porodicom Karić, kao i njihovim vezama sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE