GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koje lokacije u Srbiji će u narednim godinama imati rast na tržištu nekretnina?

Koje lokacije u Srbiji će u narednim godinama imati rast na tržištu nekretnina?
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2024 / 20:32
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Tržište nekretnina u Srbiji postalo je sve zanimljivije područje kako za investitore, tako i za kupce nekretnina. Dok zemlja prolazi kroz ekonomski razvoj i modernizaciju, određene lokacije su pozicionirane da dožive značajan rast u sektoru nekretnina.

Da bismo razumjeli putanju tržišta nekretnina, ključno je analizirati opšti ekonomski pejzaž Srbije. Ova zemlja je pokazala stabilan ekonomski rast u posljednjim godinama, podržan strukturalnim reformama, stranim direktnim investicijama i otpornim industrijskim sektorom.
Prema Svjetskoj banci, stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije iznosila je 2,5% u 2023. godini, prikazujući snažno ekonomsko izvođenje.

Ovaj tekst istražuje faktore koji pokreću taj rast i identifikuje ključne regione gdje će investicije u nekretnine vjerovatno procvjetati u narednim godinama.

Banje Srbije - sve popularnije destinacije

Proširenje obima potencijalnih oblasti rasta na srpskom tržištu nekretnina na banjska naselja kao što su Soko Banja i Vrnjačka Banja su vrijedna pomena. Ove lokacije imaju jedinstvene karakteristike koje mogu doprinijeti sveukupnoj raznovrsnosti i atraktivnosti pejzaža nekretnina u Srbiji.

Soko Banja - wellness turizam
Soko Banja, smještena u južnom dijelu Srbije, poznata je po svojim termalnim izvorima i wellness turizmu. Prirodne atrakcije grada, u kombinaciji sa sve većim fokusom na zdravlje i dobrobit, čine ga zanimljivom perspektivom za investitore u nekretnine. Potražnja za banjskim odmaralištima, hotelima i stambenim objektima u blizini wellness objekata mogla bi da podstakne rast ovog mjesta i učini da ponuda nekretnina u Sokobanji postane znatno dinamičnija.

Vrnjačka Banja - kulturno-rekreativno središte
Vrnjačka Banja, turističko mjesto prvog stepena, jedan je od najpoznatijih banjskih gradova u Srbiji. Uz bogato kulturno nasljeđe i tradiciju održavanja raznih manifestacija i festivala (poput Love Fest-a), Vrnjačka Banja nudi jedinstven spoj wellness i rekreativnih aktivnosti. Razvoj nekretnina ovdje bi mogao da zadovolji one koji traže kombinaciju kulturnih iskustava i spa pogodnosti.

Beograd - centar mogućnosti

Beograd se nesumnjivo ističe kao epicentar mogućnosti za nekretnine u Srbiji. Kao glavni grad, ne samo da ima istorijski značaj, već služi i kao ekonomsko i kulturno središte zemlje.
Potražnja za stambenim i poslovnim nekretninama u Beogradu je u porastu, vođena urbanizacijom, rastućom tehnološkom industrijom i prilivom međunarodnih preduzeća.
Statistike otkrivaju da su u 2022. prosječne cijene nekretnina u Beogradu porasle za 7% u odnosu na prošlu godinu, što ukazuje na atraktivnost grada za ulaganja u nekretnine.

Novi Sad - grad koji se konstantno razvija

Posljednjih godina Novi Sad se pokazao kao perspektivna lokacija za razvoj nekretnina. Svojom živopisnom kulturnom scenom, obrazovnim institucijama i strateškom lokacijom, Novi Sad je postao magnet za domaće i strane investitore. Blizina grada mađarskoj granici i njegov status Evropske prijestonice kulture za 2022. dodatno su pojačali njegovu privlačnost.
Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je Novi Sad u 2021. godini zabilježio rast prometa stambenim nekretninama za 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što odražava rastuću potražnju za stanovanjem u ovom gradu.

Niš - potencijal na jugu

Dok su Beograd i Novi Sad često u prvom planu, Niš, grad u razvoju na jugu Srbije, ne treba zanemariti. Grad se postepeno pretvara u ekonomsko središte, privlačeći investicije u proizvodnju, logistiku i usluge.
Ova ekonomska diverzifikacija ima direktan uticaj na tržište nekretnina, čineći Niš područjem za posmatranje. Ekonomski pokazatelji ukazuju na to da je Niš u 2022. godini zabilježio rast prometa komercijalnih nekretnina od 10 odsto, što ukazuje na sve veću poslovnu aktivnost i interesovanje u regionu.

Subotica - sjeverna zvijezda

Smještena u sjevernom dijelu Srbije, Subotica tiho privlači pažnju svojim potencijalom na tržištu nekretnina. Dobro očuvana arhitektura, kulturna baština i blizina mađarske i hrvatske granice čine je intrigantnom destinacijom za ulaganja u nekretnine.
Analiza tržišta pokazuje da je Subotica doživjela rast cijena stambene imovine od 15% u 2022. godini, što je čini atraktivnom opcijom za one koji traže balans između pristupačnosti i potencijalne aprecijacije.

Faktori koji su pokrenuli razvoj nekretnina u Srbiji

Nekoliko faktora je zaslužno za sve dinamičniji razvoj tržišta nekretnina u Srbiji, a glavni su:

Razvoj infrastrukture - veliki projekti, poput proširenja autoputa, izgradnje mostova i poboljšanja javnog prevoza, ne samo da poboljšavaju povezanost već i povećavaju vrijednost imovine u okolnim oblastima.

Beograd na vodi
- završetak projekta Belgrade Waterfront, vodećeg projekta na rijeci Savi, značajno je doprinio ukupnoj privlačnosti grada za nekretnine.

Strane direktne investicije - politika otvorenih vrata Srbije za strane investitore odigrala je ključnu ulogu u stimulisanju tržišta nekretnina. Povoljno poslovno okruženje u zemlji, zajedno sa podsticajima za strane kompanije, dovelo je do priliva međunarodnih preduzeća i iseljenika, podstičući potražnju i za komercijalnim i za stambenim nekretninama. Direktne strane investicije u Srbiji dostigle su 4,5 milijarde dolara u 2023. godini, što ukazuje na povjerenje međunarodnih investitora u ekonomski potencijal zemlje.

Trendovi urbanizacije - kako Srbija doživljava urbanizaciju, sa rastućom populacijom koja se seli ka gradovima, potražnja za stambenim i poslovnim prostorima u urbanim centrima je intenzivirana. Ovaj trend je posebno očigledan u Beogradu i drugim većim gradovima, gdje se tržište nekretnina prilagođava promjenljivim životnim preferencijama stanovništva.

Cijene nekretnina u Srbiji u 2023. godini uglavnom su doživjele period stagnacije, sa izuzetkom Beograda gdje su cijene kvadrata u određenim opštinama skočile za 15, 20 pa i do 30%. U Novom Sadu također je primijećen rast, mada znatno manji nego u Beogradu, a blagi rast se primijetio i u Nišu.

Budući da stručnjaci za naredni period predviđaju određeni pad cijena na tržištu nekretnina u Srbiji, sada je pravi momenat za investitore da u njih ulože. Bilo da je u pitanju prijestonica ili sve popularnija banjska odmarališta, investicija u nekretnine je uvijek siguran potez.

Tagovi: nekretnine, beograd, beograd na bodi, subotica, novi sad, vrnjačka banja, banje
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE