GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izdana građevinska dozvola za Emoniku

Izdana građevinska dozvola za Emoniku
DOZVOLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 11:22
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Tvrtka Mendota Invest u vlasništvu mađarske banke OTP dobila je pravomoćnu građevinsku dozvolu za izgradnju Emonike. Izgradnja tog kompleksa s trgovačkim centrom, dva hotela, poslovnim prostorima i stanovima na području novog putničkog centra u Ljubljani započet će ovog mjeseca i koštat će više od 350 milijuna eura, priopćeno je danas iz te tvrtke.

Kompleks, čija se izgradnja očekuje krajem 2026. godine, nalazit će se na križanju Dunajske, Vilharjeve i Trga OF, uz glavni željeznički i autobusni kolodvor u Ljubljani.

U sklopu Emonike bit će nekoliko zgrada u sjevernom dijelu s ukupno 187 stanova i 15.000 četvornih metara poslovnog prostora. Na južnom dijelu planirana je visoka zgrada koja će biti najviša poslovna zgrada u Ljubljani i obuhvaćat će 20.000 četvornih metara poslovnog prostora. Uz ovu zgradu, bit će tu i trgovački centar površine 21.500 četvornih metara s 80 trgovina. U sklopu kompleksa bit će i dva hotela – jedan s tri zvjezdice i više od 180 soba te drugi s četiri plus zvjezdice i više od 200 hotelskih soba i apartmana. Dva hotela bit će opremljena hotelskim restoranom, salonima, konferencijskim dvoranama, klubom i sobama s privatnim terasama, napisali su investitori.

Gradnja Emonike odvijat će se paralelno s gradnjom ljubljanskog putničkog centra, no ta dva projekta nisu povezana i nemaju iste investitore. Investitor nadogradnje središnjeg ljubljanskog kolodvora, koja je već započela, je država, dok Slovenske željeznice bdiju nad ulaganjem u novi autobusni kolodvor. Istodobno, Grad Ljubljana financirat će i opsežnu obnovu cestovne i komunalne infrastrukture na tom području, koja je već započela.

„Emonika je najveća investicija OTP grupe u Sloveniji. Simbolizira naše poštovanje prema slovenskom društvu i našu duboku vjeru u budućnost slovenskog gospodarstva. To također pokazuje našu predanost poticanju obostrano korisnih partnerstava,” rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor OTP grupe Sandor Csanyi.

Uvjeren je da će projekt stvoriti dodanu vrijednost za grad i njegove stanovnike, a ujedno će biti i važan korak za slovensko tržište nekretnina, "budući da nikada nije bilo tako zahtjevnog i opsežnog poslovnog projekta nekretnina u glavnom gradu."

Direktor Mendota Investa Pal Forgacs izrazio je uvjerenje da će Emonika postati ne samo arhitektonski simbol, već i gospodarsko i društveno središte.

Kako kažu iz tvrtke, Emonika će biti jedna od prvih višenamjenskih zgrada u Ljubljani s certifikatom BREEAM, metodom za ocjenu solidnosti.

Projekt novog putničkog centra s komercijalnim dijelom nastao je 2007. godine, isprva kao partnerstvo Slovenskih željeznica i mađarsko-kanadske tvrtke Trigranit. Predviđeno je da Slovenske željeznice u projekt ulože zemljište, a Trigranit novac za izgradnju javnih radova (željeznički i autobusni kolodvor), a zauzvrat bi mu se omogućila gradnja drugih komercijalnih sadržaja (hotela i apartmana, poslovnih prostora , šoping centar).

Trigranit se potom povukao iz partnerstva 2014. godine, nakon što nisu dobili željenu državnu potporu, a bilo je i dosta komplikacija, među ostalim, oko uvjeta ulaganja. U projekt je 2017. godine ušla tvrtka Prime Kapital u vlasništvu dvojice osnivača južnoafričkog fonda NEPI, a te je godine također odlučeno da će javni dio centra graditi država. Komercijalni dio projekta zaustavljen je godinu dana kasnije, a početkom 2019. kupila ga je mađarska bankarska grupa OTP.

Tagovi: emonika, mendota, otp, ljubljana, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE