GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra: Stranci kupuju nekretnine u unutrašnjosti poluotoka

Istra: Stranci kupuju nekretnine u unutrašnjosti poluotoka
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2024 / 09:20
Autor: SEEbiz
PULA - Da stranci sve češće kupuju nekretnine kod nas, nije novost. No činjenica je da ih više ne zanimaju toliko lokacije uz more, nego u unutrašnjosti. Sve popularnija postaje središnja Istra. Neki kupuju kuće isključivo za sebe, a neki i za iznajmljivanje.

Istra je već godinama među najpoželjnijim hrvatskim odredištima za kupnju nekretnine. Iako cijene nisu niske, posebno za prosječan hrvatski džep, kupaca ima.

- Interes je uvijek lokacija, lokacija, lokacija... Zatim je tu cijena i popratni sadržaj. Stranci jako vole prirodu, to nije centar grada. Po mome iskustvu, stranci ne traže nekretnine u centru grada, nego na periferiji, recimo Medulin je interesantan, Fažana pa čak i Vodnjan, rekao je za HRT Laci Debeljak, agent za nekretnine.

Blizina mora već dugo nije presudan faktor. Zato je unutrašnjost poluotoka postala iznimno tražena, posebno među strancima.

Sveti Petar u Šumi primjer je općine u središnjoj Istri koja privlači sve one koji žele spoj autentičnosti i udobnosti modernog života.

- Tu je više faktora, jedan je druželjubivost ljudi, neki od njih su kupili kuću jer su planirali par mjeseci boraviti tu pa su se na kraju preselili. Evo, imamo nekoliko učenika u našoj osnovnoj školi, rekao je Mario Bratulić, načelnik općine Sv. Petar u Šumi.

Mnogi koji su vidjeli priliku za investiciju i sami se odlučuju na život u Istri.

- Mi smo htjeli doći u unutrašnjost Istre da vidim autentičnu Istru. Kupili smo kuću s kojom smo kupili tvrtku koja je registrirana za turizam, kaže Vinko Breznik iz Slovenije.

No nisu samo investitori odabrali Istru.

U središnjoj Istri, u selu sa samo trideset stanovnika, živi Amerikanac Nial Brannigan. Supruga mu je Hrvatica iz Bjelovara, a Istra im je bila dugogodišnja želja.

- Mirno je, gotovo nema stresa, okoliš je predivan, vrijeme je savršeno, prošle godine isto je bilo divno vrijeme, to je taj potpuni doživljaj, kaže Nial Brannigan iz SAD-a.

Tagovi: istra, vodnjan, medulin, sveti petar u šumi
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE